Data de 17 noiembrie este considerată și ziua educației juridice. Ziua este cu atât mai importantă pentru elevii și profesorii botoșăneni cu cât tot mai multe unități de învățământ includ în programa de studiu opționalul de Educație juridică.
Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Botoșani, pentru anul școlar 2023-2024 au optat pentru un opțional de educație juridică 642 de elevi atât de gimnaziu, cât și de liceu. În cadrul acestei materii, cei implicați învață principalele reglementări legale, reguli, drepturi, obligații, interdicții, sancțiuni, permisiuni, efecte ale implicării într-o procedură disciplinară sau juridică asupra individului și viitorului său.
,,Mi se pare că educația juridică nu este doar pentru juriști, ci pentru toată lumea. Dacă nu toți elevii sunt tentați să aibă o carieră în domeniul juridic, asta nu înseamnă că ei nu trebuie să aibă un comportament conform legilor”, a declarat consilierul școlii gimnaziale ,,Grigore Antipa”, Bianca Lipciuc.
La nivelul claselor de gimnaziu, educația juridică se predă la școlile gimnaziale nr. 12, 13, 14 și ,,Grigore Antipa”, dar și la Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian”. La unitățile de învățământ menționate, se ocupă de predarea opționalului de educație juridică profesoarele Matei Elena Daniela (clasele a V-a A și a VII-a A), Filip Mihaela ( clasa a VII-a A), Lezeriuc Cristina (clasele a VII-a A, a VIII-a A și a VIII-a B) și Trușcanu Carmen (clasele a V-a C și a VI-a c, respectiv a VI-B și a VI-a C). Cea din urmă, Carmen Trușcanu, predă la școala gimnazială ,,Grigore Antipa” de cinci ani, dar și la Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian”.
Concursuri de educaţie juridică
La cursuri, elevii folosesc ghidul de educație juridică „Elevul și legea” pus la dispoziţie, gratuit, de către Asociaţia ,,Voci pentru Democrație si Justiției” – promotorul educației juridice în România. Elevii participă și la concursuri tematice care au că scop evaluarea cunoștințelor juridice dobândite. De pildă, elevii școlii gimnaziale ,,Grigore Antipa” au participat la concursul de educație juridică ,,Be legal! Be cool!”, organizat atât în Botoșani, cât și în Alba Iulia.
Profesoara Carmen Trușcanu a declarat că la școala la care preda acest opțional, elevii au efectuat de-a lungul timpului, în săptămâna altfel, vizite la judecătorie, simulări ale unor procese de judecată și diferite întâlniri cu specialiști în domeniu.
,,Pe data de 17 noiembrie, anul trecut, domnul Cristi Danileț (fost judecător – n.r) a venit la Botoșani să ne povestească despre importanța legilor și ne-a prezentat un caz special la care a lucrat dumnealui. Pe parcursul acelei întâlniri, el ne-a mai povestit despre niște cazuri la care a lucrat și ne-a zis în funcție de cât de gravă este o faptă câți ani sau câte luni poți primi închisoare sau amendă”, a povestit Ilinca Cataranciuc, elevă în clasa a VII-a.
La școala gimnazială ,,Grigore Antipa” a fost distribuit un chestionar în urma căruia elevii au susținut faptul că sunt foarte încântați de opționalul de educație juridică.
Educația juridică în liceu
Optionalul de educație juridică se predă și la Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi” și la Colegiile Naționale ,,A.T Laurian” din Botoșani și ,,Grigore Ghica” din Dorohoi. De predarea acestei materii se ocupă Elena Daniela Matei (clasele A XI-a C, a XI-a D, a XI-a E și a XII-a C), Ioan N. Mihai (clasa a XII-a F) și Irina – Speranța Culicianu (clasele a X-a F, a XI-a B, a XI-a C, a XI-a E, a XI-a F, a XII-a D și a XII-a F).
– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ