marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocalCopii minune sărbătoriţi de Ziua Prematurului la Botoșani

Copii minune sărbătoriţi de Ziua Prematurului la Botoșani

Începând din 2008, data de 17 noiembrie a devenit Ziua internatională a Prematurului. Sărbătoarea a fost iniţiată de către EFCNI –European Foundation for Care of Newborn Infants şi este ziua in care un membru fondator EFCNI a sărbătorit venirea pe lume a unei fetiţe după ce a suferit o pierdere a tripleţiilor ca urmare a unei naşteri premature. Ziua sugereaza speranţă şi un nou început.

Scopul este să facă cunoscută în întreaga lume provocările naşterii premature şi să sărbătorească prematurii şi familiile lor. Culoarea mov este simbolul acestei zile şi simbolizează sensibilitatea şi unicitate. Un alt simbol al naşterii premature este sfoara cu şosete: 1 pereche mică atârnă în linie cu alte 9 perechi de dimensiuni normale-sugerând că 1 din 10 copii în lume se naşte prematur.

1 din 10 copii se nasc prematur

Mulți dintre ei sunt adevărate miracole. Dacă ar fi să cunoaștem lungul drum de la naștere până la externare al unui prematur, am putea scrie romane. Mulți dintre ei sunt așa mici că nu respira la naștere.

Uneori prima respirație este dată de aparatul de ventilație, prima bătaie a inimii este dată de metodele de reanimare și apoi ajung în terapie intensivă neonatala unde dacă pătrunzi inițial zici că este o altă lume, o lume care nu credeai că există.

La Botoşani aproape 10% dintre copii vin pe lume prematur

La Maternitatea Botoşani, numărul de naşteri premature se menţine la 9.5-10% din numărul total de naşteri. În 2024 în primele 10 luni ale anului s-au născut 198 de copii premature din care 148 cu greutatea mică la naştere, sub 2500 grame, numărul total de naşteri până în prezent fiind de 2020 nou născuţi.

Cel mai mic prematur îngrijit în Maternitatea Botoşani are 660 grame, s-a născut la 22 săptămâni de sarcină şi nu s-a putut efectua transferul în primele zile de viaţă fiind îngrijit la nivelul Secţiei de Neonatologie , fiind o premieră pozitivă atât pentru secţie cât şi prin faptul că supravetuirea unui copil la 22 săptămâni este extrem de redusa-sub 10 %. Elena are acum 100 zile şi 2000 grame şi speram că în curând va fi externată la mama şi suroriile ei care o aşteaptă cu nerăbdare.

Greutatea cea mai mare a unui copil prematur este 3400 grame.

Care este principala cauză a naşterilor premature

Principala cauză de naştere prematură la nivelul judeţului Botoşani este adresabilitatea scăzută a gravidelor la medic în timpul sarcinii, cu precădere în mediu rural. Slabă monitorizare a sarcinii este pe prima cauză de prematuritate, urmată de infecţii materne, patologie maternal uterine, vârsta extremă a mamei la momentul naşterii, sarciniile multiple. Principala cauză de greutate mică la naştere la nivelul judeţului Botoşani o reprezintă fumatul matern în timpul sarcinii şi malformaţii fetale.

Ziua de 17 NOIEMBRIE este şi despre mamele de copii prematuri, firave lângă incubatoarele uriașe, sperând la un miracol. Ele îşi văd copilul în primele zile în aceea cutie din sticla îmbrăcat în cabluri şi spera în fiecare zi la un miracol.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
12.8 ° C
12.8 °
12.6 °
77 %
2.2kmh
93 %
mar
16 °
mie
8 °
J
8 °
vin
10 °
S
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...