marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocalCasă din Pomârla salvată de vigilența unui vecin

Casă din Pomârla salvată de vigilența unui vecin

Un incendiu izbucnit în această dimineață în localitatea Pomârla a pus în pericol o locuință și pe proprietarul acesteia, un bărbat de 89 de ani. Flăcările au apărut în jurul coșului de fum, iar un vecin a observat rapid fumul dens care ieșea din casă. Fără să piardă vremea, acesta a sunat la 112 și a intervenit personal, reușind să-l scoată la timp pe proprietar din locuință.

La scurt timp după apel, pompierii Detașamentului Dorohoi au ajuns la fața locului și au reușit să controleze focul înainte ca acesta să se extindă la restul casei. Echipa de intervenție SMURD a efectuat un control medical proprietarului, stabilind că nu era necesar transportul la spital, deoarece acesta nu prezenta răni sau efecte negative asupra sănătății.

În urma evaluării, pompierii au concluzionat că focul a fost provocat de un coș de fum neizolat termic corespunzător față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Recomandările pompierilor pentru prevenirea incendiilor în sezonul rece

Sezonul rece aduce, din păcate, un risc crescut de incendii cauzate de defecțiuni ale coșurilor de fum. Cele mai frecvente cauze sunt coșurile necurățate, defecte sau prost izolate. Pentru siguranța locuinței, pompierii recomandă:

  • Verificarea periodică a coșurilor de fum pentru a depista fisurile prin care scânteile ar putea ajunge la elementele combustibile din structura acoperișului, cum sunt grinzile sau astereala.
  • Curățarea regulată a coșurilor de fum pentru a preveni acumularea funinginii, care poate lua foc sau poate bloca canalele de evacuare.
  • Tencuirea și văruirea coșurilor de fum în pod pentru a putea observa ușor eventualele fisuri care ar putea permite scăparea căldurii sau a scânteilor, riscuri majore dacă în apropiere sunt elemente din lemn.
  • Îngroșarea zidăriei coșului la trecerea prin planșee și menținerea unui spațiu de siguranță între coș și materialele combustibile din structură.
  • Montarea detectoarelor de fum în locuințe, pentru a putea detecta la timp acumulările de fum și gaze toxice, contribuind astfel la evitarea intoxicațiilor.

Aceste măsuri simple pot face diferența între o locuință protejată și un dezastru.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...