Locuitorii cartierului Parcul Tineretului din Botoșani au trăit un adevărat coșmar timp de mai bine de trei luni, după ce canalizarea și toaletele blocurilor sociale s-au înfundat. Apele reziduale, pline de urină și fecale, s-au scurs pe stradă, iar situația a devenit insuportabilă pentru locuitorii zonei. Deși au apelat în repetate rânduri la Nova Apaserv, Garda de Mediu și Primăria Botoșani, nu au primit niciun răspuns sau ajutor.
Strada Slt. Ion Elefterescu, unde locuiesc pensionari, oameni în vârstă și bolnavi, a fost grav afectată de această situație. Locuitorii reclamă că sunt plătitori de taxe și impozite și că nu mai au energia sau puterea să-și apere drepturile. „Suntem lăsați să trăim într-un mediu insalubru și periculos”, spun aceștia, adăugând că au ajuns să fie nevoiți să suporte o mizerie care se adâncește cu fiecare zi.
Abia luni, 11 noiembrie, reprezentanții Nova Apaserv au intervenit și au rezolvat problema, cel puțin pentru moment, oprind scurgerea apelor reziduale. „De obicei, intervenim rapid, dar situația din Parcul Tineretului a fost mai complicată, deoarece problema a apărut pe domeniul privat al unei firme. A trebuit să găsim soluții pentru a putea acționa”, a explicat Alin Cătălin Cirimpei, directorul adjunct al Nova Apaserv.
„Nu s-a luat nicio măsură”
Locuitorii zonei povestesc că, până în anii ’90, cartierul nu avea asemenea probleme cu canalizarea. „Deși erau oameni săraci, nu era atâta mizerie. Lucrurile s-au schimbat când în blocurile sociale au ajuns persoane din alte localități, fără forme legale”, spun aceștia, preferând să rămână anonimi de teama unor posibile răzbunări.
Situația s-a agravat și mai mult din cauza gunoaielor care s-au adunat în spatele blocurilor sociale, acoperind terenul. Deșeuri menajere, plasticuri, bucăți de polistiren și pet-uri sunt împrăștiate peste tot, iar zona a devenit aproape imposibil de locuit.
„Ne plimbă de la o instituție la alta”
Mai mult, o gură de la canalizarea din apropiere a rămas descoperită, după ce capacul a fost furat de un copil, care ulterior a fost trimis la școala de corecție. Locuitorii spun că această situație reprezintă un pericol major, mai ales că în repetate rânduri mașinile au ajuns să treacă cu roțile prin canalul descoperit.
„Am sesizat autoritățile, dar nu s-a luat nicio măsură. Ne plimbă de la o instituție la alta. Sunt om bolnav, soția este imobilizată la pat, iar toată vara nu am avut cum deschide un geam de la casă pentru că nu se mai putea din cauza mirosurilor insuportabile”, se plâng oamenii din cartier.
„Parcă nimănui nu-i pasă”
Proprietarii de case din zona respectivă sunt și ei afectați. Datorită condițiilor de trai din apropiere, prețurile locuințelor au scăzut considerabil.
„Am vrut să vindem casele și să ne mutăm, dar prețurile nu sunt mai mari de 35.000 de euro. Este inacceptabil”, spun aceștia, adăugând că autoritățile nu par să se implice în rezolvarea problemelor din cartier. „Am semnalat situația de nenumărate ori, dar parcă nimănui nu-i pasă. Se pare că singurul lucru care contează sunt alegerile”, spun locuitorii de pe strada Slt. Ion Elefterescu.