Ocazia „școlii altfel” a fost folosită de un profesor de la Colegiul Național ”A.T. Laurian” pentru a organiza un eveniment nu doar inedit, ci și cu o mare încărcătură emoțională.
Clasa a XI-a B a fost condusă de diriginta Elena Alecsa într-o excursie până la Cluj-Napoca, pentru a se întâlni cu laurieni ai generațiilor trecute care acum sunt studenți ai unor universități de renume.
„Le deschide drumul spre cea mai importantă decizie din următorii ani”
Pentru elevii clasei a XI-a B, excursia a fost o oportunitate de a descoperi noi perspective în ceea ce privește alegerea viitoarei facultăți. Ei au fost primiți cu căldură la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, de studenții Clubului Studențesc „ROBOTELIER” de la Facultatea Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, dar și de mai multe facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai, respectiv Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Drept, Facultatea de Matematică și Informatică.
„Am avut bucuria de a cunoaște un grup foarte bine organizat de copiluți curioși, inteligenți și preocupați de viitor. Poți avea un start mai bun dacă îți planifici viitorul din timp și acest lucru se poate doar cu dăruirea și implicarea unui profesor care crede în ei …în cazul de față, acestea se regăsesc în persoana doamnei diriginte Alecsa Elena, care, cu răbdare și implicare, le deschide drumul spre cea mai importantă decizie din următorii ani, și anume alegerea facultății”, a declarat lect. univ. dr. Raluca Ciornea de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.
„Am simțit emoția unei reuniuni de generații”
Mai mult, această experiență a creat și un cadru valoros pentru schimbul de cunoștințe și încurajări între generații. Spre exemplu, Tiberiu-Ionuț Caciuc este un tânăr pasionat de matematică și informatică, actualmente student la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Matematică și Informatică, la specializarea Matematică și Informatică română. Absolvent al Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani, promoția 2018-2022, Tiberiu este nu doar un student dedicat domeniului său, ci și un fost elev recunoscător mentorilor și profesorilor care i-au insuflat pasiunea pentru cunoaștere. La rândul său, tânărul a împărtășit din cunoștințele sale cu elevii clasei a XI-a B.
„Cu ocazia săptămânii „Școala Altfel”, am avut bucuria de a fi gazdă pentru vizita clasei a XI-a de la profilul Matematică-Informatică de la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani, alături de fosta mea dirigintă, doamna profesoară Alecsa Elena. Întâlnirea a avut loc într-un decor perfect – Centrul Vechi al Clujului, Piața Unirii – unde am simțit emoția unei reuniuni de generații. Am început prin a ne prezenta în fața elevilor, o ocazie prin care am retrăit momentele din liceu și am împărtășit cu ei câteva sfaturi și amintiri. A fost deopotrivă un prilej de introspecție și de inspirație pentru cei prezenți, care se află acum la începutul propriului drum academic”, a spus Tiberiu-Ionuț Caciuc.
Tânărul a mai povestit că „alături de doamna profesoara conferențiar doctor Monica Bota, prodecan al Facultății de Matematică și Informatică de la Universitatea Babeș-Bolyai, le-am oferit elevilor o prezentare detaliată despre facultate. Le-am povestit despre programele și oportunitățile academice pe care UBB le oferă, despre atmosfera vibrantă din Cluj și despre perspectiva fascinantă a unei cariere în matematică și informatică. A fost o experiență frumoasă și emoționantă, un moment de reflecție asupra importanței educației și a mentorilor care ne-au format și ne-au inspirat. Această întâlnire a fost o punte între generații și un reminder al puterii pe care o are pasiunea pentru învățare și progres”.
„Mulți dintre noi au fost convinși să aleagă ca variantă Cluj-Napoca”
Laurienii susțin că astfel de evenimente extracurriculare îi ajută să își lărgească orizonturile, să descopere noi posibilități de carieră și să ia decizii informate pentru viitorul lor.
„Vizitând Clujul am avut ocazia sa vedem diverse facultăți pe care le putem alege după finalizarea liceului. Am stat și am ascultat cu atenție cum ni s-au prezentat facultățile, cum este viața de student și ce putem face în Cluj în timpul nostru liber. Am avut ocazia sa ne întâlnim și cu foști elevi ai doamnei diriginte, care ne-au explicat în ce constă viața în acest oraș pe care nu l-am mai vizitat pana acum. Facultățile prezentate ne pot ajuta să luam în calcul mai multe posibilități de viitor și sunt sigur că mulți dintre noi au fost convinși să aleagă ca variantă Cluj-Napoca, cu diversele lui facultăți și locuri de vizitat”, a precizat Mihai-Alexandru Derscanu, elev în clasa a XI-a B la Colegiul Național „A.T. Laurian”.
Pe lângă diriginta Elena Alecsa, alături de elevi au fost și doi părinți, respectiv Florentina Derscanu și Daniela Lucanu.