Primarul Cosmin Andrei a anunțat recent că va consulta botoșănenii printr-un sondaj de opinie cu privire la evacuarea chiriașilor din Centrul Istoric care încalcă în mod repetat regulile de conviețuire socială, deși părerea majorității botoșănenilor este evidentă de ani întregi.
Acesta a vehiculat câteva zile la rând atât varianta unui referendum, cât și a unui sondaj, dar a optat pentru cea din urmă pentru a evita cheltuielile mari pe care le-ar fi implicat referendumul, susține edilul. Chiar dacă ar fi fost continuat, referendumul invocat de primarul Cosmin Andrei nu ar fi putut avea alt efect decât îl are Hotărârea de Consiliu Local privind evacuarea chiriașilor care au trei sancțiuni pentru comportamente antisociale și care oferă deja cadrul legislativ pentru evacuarea chiriașilor.
Pe de altă parte, varianta sondajului nu implică costuri la fel de mari ca și referendumul, dar tot vor fi niște sume alocate cel mai probabil din bugetul local pentru ca botoșănenii să-și strige nemulțumirea, cum au făcut și până acum.
„Am ajuns aici din cauza acțiunii avocatei PNL”
Cosmin Andrei și-a motivat decizia de a declanșa această consultare publică prin faptul că demersul Primăriei a fost temporar blocat de avocata Ionela Aiftincă, candidat la Senat pe lista PNL Botoșani. În opinia sa, această acțiune a avut o componentă politică, cu scopul de a întoarce în favoarea opoziției un subiect important pentru cetățeni.
„Am ajuns aici din cauza acțiunii avocatei PNL, Ionela Aiftincă, de a bloca temporar demersul Primăriei. Consider că a fost o tentativă de politizare a acestui subiect, întrucât doamna avocată candidează la Senat pe lista PNL Botoșani. Eu cred, însă, că am obligația să îi apăr pe cetățenii care au fost terorizați în ultimii ani de acei chiriași care nu înțeleg că trebuie să se comporte civilizat. Dar pentru a mă asigura că am sprijinul vostru în demersul meu, am decis să vă consult public în această chestiune”, a scris primarul Cosmin Andrei pe o rețea de socializare.
„În dosar nu este nicio apărare din partea primarului”
Ceea ce omite primarul să spună e că avocata a blocat temporar doar o acțiune care viza evacuarea unei singure familii cu doi copii și care reprezintă un caz social prin prisma problemelor de sănătate, nu evacuarea tuturor chiriașilor. Potrivit avocatei Ionela Aiftincă, primarul „nu a ridicat” niciun deget în privința apărării în instanță.
„Dosarul de executare este din anul 2022, iar în luna ianuarie 2024, doamna executor judecătoresc, Sînziana Secrieru, a adresat o solicitare creditorului de a-i comunica dacă dorește să continue sau nu executarea silită. Răspunsul la această cerere a venit abia în luna septembrie 2024, deci executorul a așteptat răspunsul creditorului în tot acest interval de timp. Creditorul nu a răspuns. Deci aveau pârghiile, posibilitatea de a face evacuarea silită, inclusiv până în alegerile din luna iunie, dar au ales să nu evacueze aceste persoane, eu vorbesc doar despre acest dosar de evacuare, care se referă la o familie formată din trei persoane, cu doi copii minori. (…) În dosar nu este nicio apărare din partea primarului, deși avea această posibilitate legală. La dosar era doar somația și apărările depuse de către parte”, a declarat avocata Ionela Aiftincă.
„Am făcut această solicitare de suspendare provizorie ca să aibă timp să se relocheze”
Suspendarea provizorie obținută de avocată în instanță produce efecte până la suspendarea principală, iar în cel mult o lună va fi termenul de judecată pentru suspendarea principală.
„Problema lor și acele contravenții sunt în raport cu o singură persoană, cu vecinul lor, cu care se judecă de mai mult timp, deci nu sunt persoane care să fi provocat acte de violență în Centru Vechi. Eu am făcut această solicitare de suspendare provizorie ca să aibă timp să se relocheze, știind faptul că nu va fi de durată și că vor fi evacuați imediat. Din punctul meu de vedere este o chestiune pur populistă, domnul primar minte populația pentru că obligația legală de a evacua Centru Vechi și de a întreține siguranța publică aparține primarului”, a precizat avocata.
Chiriași cu zeci de sancțiuni
De asemenea, primarul ar fi avut pârghiile necesare pentru a evacua până acum chiriașii care încalcă repetat ordinea publică. Conform unei Hotărâri de Consiliu Local, persoanele care au mai mult de trei amenzi pentru încălcarea normelor de conviețuire socială sau pentru tulburarea liniștii publice pot fi evacuate. În schimb, Cosmin Andrei a aruncat constant vina asupra societății Locativa, condusă anterior de fostul primar Cătălin Flutur, deși această societate a fost desființată în decembrie 2023, iar atribuțiile ei au fost preluate de primărie. Datele obținute pe surse arată că unii dintre acești chiriași au acumulat zeci de amenzi pentru comportamente antisociale.
Primarul nu a putut fi contactat
Ca urmare, reporterii „Monitorul” au încercat să îl contacteze atât telefonic, cât și fizic pe primarul Cosmin Andrei pentru a clarifica aceste aspecte, însă edilul nu a răspuns și nici nu a revenit până în momentul publicării materialului.