Botoșănenii sunt obligați să își vaccineze animalele de companie împotriva turbării, iar Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani a anunțat că, în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024, se desfășoară campania de vaccinare profilactică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, dar și a câinilor de stână împotriva turbării.
Vaccinarea populațiilor de animale domestice este o necesitate având în vedere că, odată intrat în organismul unui animal sau în organismul uman, virusul, care produce boala, nu poate fi anihilat decât foarte rar, dacă se aplică tratament specific imediat. Importanța bolii derivă din evoluția clinică dramatică, sfârșitul fiind, în aproape toate cazurile, mortal.
„Vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare”
Pentru vaccinarea carnasierelor domestice de personalul medical veterinar de la cabinetele veterinare organizate în cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare (concesionate), fondurile necesare se asigură astfel:
- gratuit pentru proprietari, din bugetul de stat: vaccinul și manopera de vaccinare pentru câinii microcipați, precum și vaccinul pentru pisici;
- contra cost de la proprietari: manopera de vaccinare a pisicilor; microcipul, manopera de microcipare și înregistrarea câinilor.
„Dacă nu este realizată imunizarea animalelor, solicităm proprietarilor/ deținătorilor de câini și pisici să asigure suportul financiar pentru realizarea identificării, înregistrării și vaccinării antirabice în termenul prevăzut de legislație. În cazul apariţiei unui focar de rabie, proprietarii de carnasiere care nu au permis medicului veterinar de liberă practică să efectueze vaccinarea obligatorie a acestora vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare”, au transmis reprezentanții DSVSA Botoșani.
Anul trecut, în 2023, pe teritoriul județului Botoșani au fost înregistrate 16 focare de rabie, iar în 2024 un singur focar.
Boală incurabilă
Rabia sau turbarea este o boală produsă de un virus ce afectează creierul și măduva spinării atât la animale, cât și la oameni. Rabia este o boală infecțioasă acută determinată de virusul rabic. Acesta este transmis de la animale la om prin mușcătură sau prin intrarea în contact cu cadavrul unui animal infestat.
Rabia este o maladie complet incurabilă, după momentul în care se instalează în organism. Este o boală a sistemului nervos cu evoluție rapidă și, invariabil, duce la deces. Singura soluție disponibilă pentru salvarea persoanelor afectate de virus este vaccinul anti-rabic. Acesta trebuie administrat în maxim 72 de ore de la momentul mușcăturii. În caz contrar, boala evoluează fără a mai putea fi oprită, până la deces.