Pericol de explozie, în această seară, într-un cartier din centrul municipiului Botoşani, după ce o butelie a fost scăpată de sub control. Neatenţia şi ignoranţa unui bătrân puteau duce la o tragedie într-un bloc de locuinţe. Specialiştii avertizează ca populaţia să fie foarte atentă la manevrarea buteliilor şi a modului de încărcare a acestora.
A fost panică, marţi seară, într-un cartier din centrul municipiului Botoşani. Neatenţia unui locatar era să provoace o adevărată tragedie, în momentul în care acesta a încercat să încălzească o oală cu apă la o butelie de camping. Recipientul de gaz s-a aprins cu totul, chiar în subsolul blocului, fiind la un pas de a exploda în scara plină de locatari. “Domnule, aveam o damigeană de 50 de kile şi trebuia să o spăl şi am vrut să încălzesc oleacă de apă. Am adus butelie, am adus butelia ceia mică să… şi am încalzit apă şi a luat foc butelia. M-am speriat domnule, da cum, am văzut că a luat foc toată, eu am zis gata, de acum explodează”, a povestit cel de la care a pornit întreaga problemă.
Pericol de explozie cu o butelie scăpată de sub control
Norocul a făcut ca unul dintre vecini să iasă atunci din casă. Bărbatul a realizat că există un pericol iminent de explozie cu acea butelie. Fără a sta pe gânduri, acesta a intervenit rapid şi a evitat producerea unei tragedii. Acesta a apelat și serviciul 112 și a cerut ajutorul pompierilor. “Am observat că la subsolul blocului este un material, o butelie care a fost scăpată de sub control. Am intervenit cu cârpe și am …. cârpe ude, prosoape. Am intervenit imediat și am apelat Serviciul 112 pentru serviciul de pompieri. Un domn susține că a încercat să-și încălzească apă la subsolul blocului și a scăpat-o de sub control. Eu doar coboram, mă îndreptam către autoturism când am simțit miros de fum și gaze. Ulterior am mai aruncat o privire către subsol şi am văzut butelia în flăcări”, a spus vecinul care a salvat situaţia.
În scurt timp la fața locului a fost o adevărată desfășurare de forțe de intervenție. Mai multe echipaje de pompieri, autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și echipaje SMURD au venit în ajutor. Speriați, locatarii au ieșit din apartamente, de teama unei posibile deflagrații.
Din fericire, intervenția rapidă a vecinului a evitat explozia buteliei. Pompierii ajunşi la faţa locuui s-au asigurat că nu mai există niciun pericol.
Specialiştii averizează că folosirea incorectă a astfel de recipiente pline cu gaz le poate transforma în adevărate bombe. “Folosirea buteliei cu gaze lichefiate pentru aragaze este benefică din mai multe puncte de vedere. Cu toate acestea, înțelegerea și conștientizarea pericolelor asociate cu utilizarea acestui tip de combustibil este foarte importantă în cazul unor neatenții sau defecțiuni, putând apărea riscul de explozie sau de incendiu. Un pericol major legat de buteliile cu GPL este scăparea gazului”, arată reprzentanţii ISU Botoşani.
Recomandări pentru siguranța utilizatorilor de butelii
Deoarece GPL ul este un gaz inflamabil acumularea acestuia într-un spațiu închis și expunerea la o sursă de aprindere, cum ar fi o flacără deschisă sau o scânteie electrică, poate reprezenta un risc serios. Scăparea de gaz poate fi cauzată fie de o conexiune defectuoasă a buteliei, fie de o garnitură deteriorată. Sau chiar de o conductă uzată. Pentru a preveni această situație, este important să se efectueze verificarea regulată a conexiunilor. De asemenea, trebuie să se înlocuiască orice element uzat sau deteriorat.
În cazul în care se detectează un miros de gaz, trebuie acționat imediat. Primul pas este să nu se aprindă sau să se folosească vreun echipament electric. Orice surse de aprindere trebuie oprită sau închisă imediat, inclusiv becuri aparate electrocasnice telefoane, mobile sau alte dispozitive care pot genera scântei. Ușile și ferestrele trebuie deschise pentru a permite ventilarea spațiului și înlăturarea gazului. Butelia de GPL trebuie închisă în siguranță și dacă este posibil evacuată în afara clădirii.
În cazul oricăror probleme, defecţiuni sau situaţii de urgenţă este întodeauna recomadat să solicitaţi ajutor de la profesionişti sau, după caz, la numărul unic de uregenţă 112 şi să acţionaţi precaut şi promt pentru a vă salva viaţa şi proprietatea.