Curg plângerile în privința campaniei electorale la Biroul Electoral Județean (BEJ). Mai mulți candidați PNL la alegerile parlamentare au fost „pârâți” din cauza unor postări de pe Facebook.
Duminică și luni, respectiv pe 3 și 4 noiembrie, un reprezentant al PSD Botoșani a formulat o serie de plângeri care l-au vizat pe Valeriu Iftime, șeful CJ Botoșani și președinte al Organizației Județene PNL, dar și pe Eduard Mititelu, candidat la Camera Deputaților din partea liberalilor. Astfel, social democrații au arătat că lipește inscripția cu codul mandatarului financiar de pe materialele de propagandă utilizate pe Facebook.
Mandatarul financiar se referă la persoana sau entitatea responsabilă de gestionarea fondurilor și a cheltuielilor unei campanii electorale pentru un anumit partid sau candidat. Mandatarul financiar este desemnat de partid sau candidat pentru a administra și raporta veniturile și cheltuielile în cadrul campaniei, asigurând conformitatea cu legislația electorală.
Având în vedere cele sesizate, Biroul Electoral Județean a respins plângerile formulate de PSD, precizând că „materialele de propagandă electorală online sunt exceptate de la obligația de a avea imprimate pe acestea, datele obligatorii privind codul unic de identificare al partidului politic sau candidatului independent, numele competitorului electoral, denumirea operatorului economic care le-a realizat sau tirajul”.
Candidat PNL acuzat că se folosește de niște copii pentru imagine
În cazul lui Eduard Mititelu, plângerea nu s-a oprit aici. Reprezentantul social democraților l-a acuzat de folosirea ilegală a imaginii unor copii într-un videoclip electoral spre a-și contura propria imagine politică.
Biroul Electoral Județean a explicat că, deși captarea sau utilizarea imaginii unei persoane, inclusiv a minorilor, este interzisă fără consimțământul reprezentanților legali, în acest caz specific nu este de competența BEJ să sancționeze această încălcare.
„Într-adevăr, la nivel de principiu, captarea imaginii (fotografierea) unei persoane ori utilizarea unei imagini (inclusiv prin distribuiri pe site-urile de socializare), sunt interzise în absența consimțământului prealabil al reprezentanților legali. Dar, trebuie să subliniem că, în cauză, Biroul electoral județean exercită doar atribuția de a veghea la corecta desfășurare a campaniei electorale, ori încălcarea dreptului la viața privată/la imagine cu referire la minori-respectiv, lipsa consimțământului reprezentanților legali, poate fi cenzurată doar în cadrul procedurii prevăzute la art. 39 și 41 din Legea nr. 272/2004”, a transmis BEJ Botoșani, stabilind că nu este necesară sesizarea autorităților competente pentru aplicarea unor sancțiuni contravenționale.
Videoclipul filmat pe stadion de PNL, subiect de scandal
Social democrații nu s-au oprit aici, ci au depus plângere și împotriva unui material audio-video filmat pe Stadionul Municipal, care, susțin aceștia, s-ar încadra la în seria materialelor de propagandă electorală interzise în campanie. Materialul îi are în centrul atenției pe candidații liberali la alegerile parlamentare.
Printre argumentele invocate se numără realizarea videoclipului pe stadionul care aparține și este administrat de către UAT municipiul Botoșani, utilizarea simbolurilor naționale, steag, imn și clădirea Parlamentului în realizarea materialului și pe vestimentație. Totodată, PSD a fost deranjat de utilizarea calității actuale de președinte al Consiliului Județean pe care Iftime o are în cadrul administrației publice locale și de candidat la alegerile parlamentare.
„Stadionul Municipal Botoșani se circumscrie noțiunii de „spațiu public”
Cu toate acestea, BEJ Botoșani a respins, însă, plângerea formulată de social democrați și a stabilit că nu este necesar sesizarea autorităților competente pentru aplicarea de sancțiuni contravenționale.
„Stadionul Municipal nu poate fi încadrat în noțiunea de resursă tehnică aparținând unei instituții publice. Stadionul Municipal Botoșani se circumscrie noțiunii de „spațiu public” – loc care, prin natura sau destinația lui este întotdeauna accesibil publicului, în anumite intervale orale. (…) Referitor la al doilea motiv invocat în cadrul plângerii, respectiv utilizarea simbolurilor naționale în realizarea materialului electoral, pe vestimentație și audio: trebuie să remarcăm că dispozițiile legale enunțate de către petentă nu se referă nu se referă la materialele electorale difuzate în mediul online, iar unde legiuitorul nu distinge, nici interpretul nu poate”, au transmis reprezentanții BEJ Botoșani.
„Nu putem reține că a utilizat această calitate pentru a induce în eroare electoratul”
Cât despre calitățile lui Iftime, Biroul Electoral Județean susține că nu a găsit dovezi că prezența sau funcția acestuia ar fi fost folosite în mod înșelător sau manipulator în campanie, așa cum au reclamat social democrații.
„Trebuie să subliniem că funcția deținută de către domnul Valeriu Iftime este de notorietate, astfel încât doar prezența dumnealui este asociată la nivelul județului cu funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, astfel încât nu putem reține că a utilizat această calitate pentru a induce în eroare electoratul (cu atât mai mult cu cât în cadrul plângerii nu a fost expus niciun motiv care ar fi putut induce în eroare electoratul)”, au explicat reprezentanții BEJ.