luni, octombrie 28, 2024
AcasăLocalMEMORIALUL IPOTEŞTI: Un filantrop al Botoșanilor –Vasile D. Vasiliu (1852-1925)

MEMORIALUL IPOTEŞTI: Un filantrop al Botoșanilor –Vasile D. Vasiliu (1852-1925)

„După părerea mea (…) cei cari, prin muncă și pricepere, și-au strîns averi, sunt datori ca cu prisosul lor să contribuie tot mai mult la operele de interes general, cultural și economic”, așa credea Vasile D. Vasiliu (1852-1925), farmacist, fost primar de Botoșani, deputat și senator.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Fidel acestui crez, „şi-a destinat întreaga avere pentru opere filantropice şi pentru ajutarea celor nevoiaşi”, iar Primăria oraşului Botoşani, care devenise legatara averii sale prin testament, trebuia să instituie burse şi să  fondeze instituții de binefacere în oraș.

Vasile D. Vasiliu a militat, ca nimeni altul, pentru dreptul la vot, considerând că „în interesul general al țărei, nu mai e cu putință ca o sută sau două de alegători să dicteze asupra politicei unui județ”.

Și a susținut numeroase inițiative particulare, pentru că a aștepta totul de la stat – credea el – „e o concepțiune foarte nenorocită”. A pus, împreună cu alții, bazele Ateneului, „operă culturală de un folos netăgăduit”, în pofida faptului că a fost tratat drept utopist. A făcut parte și din societatea Teatrului „Mihail Eminescu”. „Trebuie să recunosc că toți fruntașii noștri – spunea Vasile D. Vasiliu într-un interviu –, fără deosebire de vederi politice și de partide, au contribuit la întemeierea societății, înființată cu frumosul capital de 300.000 de lei. În urma unei legi, s’a făcut astfel încît peste 30 de ani comuna va rămîne proprietară a teatrului, ea fiind autorizată a răscumpăra în fiecare an acțiuni în valoare de 10.000 de lei”. Motivul pentru care a susținut și această inițiativă a fost crezul său că „teatrul e o școală pentru popor”.

În același interviu, Vasile D. Vasiliu anunță și inițiativa particulară – pe cale de realizare în 1912 – de construire a unui spital de copii în localitate, care ar fi trebuit să aducă „foloase imense, mai cu seamă populațiunei de la țară”. Dintre botoșăneni, D. Popovici-Bîsnoșanu donase terenul necesar pentru construire și o sumă însemnată de bani.

Vasile D. Vasiliu a folosit orice prilej pentru a susține necesitatea școlilor. În noiembrie 1910, avea loc la Burdujeni „solemnitatea punerei pietrei fundamentale a abatorului de graniță”. Mulțumind guvernului,  Vasile D. Vasiliu cerea înființarea în Botoșani a unei școli comerciale, „care ar sluji întregei Moldove de sus” („Viitorul”, nr. 1039, 3 noiembrie 1910).

A argumentat mai ales a unor „școli practice pentru fiii de săteni, în cari să se pregătească personalul de contabili necesari întreprinderilor cooperative”. „Odată cu dezvoltarea afacerilor acestor instituțiuni, al căror folos imens pentru dezvoltarea economică a țărănimei, nimeni nu-l poate tăgădui, — e nevoie și de un personal ceva mai pregătit decît cel actual.  S’ar putea, de pildă, înființa o secție anume pe lingă școlile secundare sau profesionale. Încă odată însă, învățămîntul ce s’ar da trebui să fie mai cu seamă practic” („Vasile D.Vasiliu despre viața Botoșanilor”// „Voinţa Naţională, nr. 8010, 25 aprilie 1912, p. 2).

În calitate de președinte al comitetului filialei centrale a Ligii Dreptatea din Botoșani, Vasile D. Vasiliu propunea „apărarea și consolidarea intereselor celor mulți și nevoiași”, redeșteptarea și întreținerea „la sate a sentimentului religios atât de decăzut aproape pretutindenea”, îngrijirea „sânătăței locuitorului de la sat”, „ridicarea școalelor și a tuturor celorlalte instituțiuni de cultură și lumină de la sate”, „întărirea materială, a săteanului prin instituțiunile economice de la sate”, „schimbarea vieței satelor către una mai bună, prin îndulcirea raporturilor ce o au cu restul populațiunea țărei”  („Universul”, nr. 167, 20 iunie 1913).

Iar atunci când a sesizat intrigi și meschinării, Vasile D. Vasiliu  și-a dat, de fiecare dată, demisia, așa cum a procedat în 1895, demisionând din funcția de vice-președinte al comisiunii interimare din Botoșani („Timpul”, nr. 250, 10 noiembrie 1895).

Vasile D. Vasile a decedat în ianuarie 1925. Un necrolog din presa vremii se intitula „Moartea unui om de bine”:

„S’a stins din viaţă Vasile D. Vasiliu, lăsând aproape întreaga sa avere pentru scopuri filantropice şi culturale, numind primăria locala executoare testamentară. Boer de viță din acei ce au păstrat neatins un grai şi faptă, comoara sfântă a neamului nostru. El lasă în sufletul acelor ce l-au cunoscut un gol ireparabil” („Universul”, nr. 21, 28 ianuarie 1925).

A lăsat Botoșanilor și casa sa din strada Mihail Kogălniceanu – așa cum era descrisă pe la 1927:  compusă „dintr-un corp de case construcție zidărie, acoperit cu tablă, cu subsol și parter.

Parterul cu 4 camere pentru locuință, o cameră pentru baie, o cameră și o sală.

Subsolul cu 4 camere din care două mai mici, o cameră pentru bucătărie, o cameră pentru spălătorie și o sală.

Clădirea ocupă suprafața totală de 210 mp, construcție, o găinărie construcție de cărămidă acoperită cu tablă.

Pivniță zidită din cărămidă, un grajd construcție de scânduri acoperit cu tablă”.

Aici se află astăzi Palatul Copiilor Botoșani.

Mormântul său, din cimitirul Eternitatea, este devastat. Soclul (pe care odată se afla un bust de bronz, dispărut de curând) e la pământ. Inscripția de pe el amintește: „Gândul și preocuparea mea de căpetenie în cursul anilor de matură activitate a vieții mele a fost binele obștesc și îndrumarea noastră spre mai bine prin cultura spiritului și datorie”.

Doar se va găsi cineva – poate chiar de la Palatul Copiilor Botoșani – să ridice de la pământ ce a mai rămas din soclu în semn de recunoștință.

– Ala Sainenco,

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
11.8 ° C
13.1 °
11.7 °
85 %
2.2kmh
1 %
lun
12 °
mar
15 °
mie
17 °
joi
15 °
vin
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Parcări nu sunt, dar teren de vânzare este la spital.

EDITORIAL

Pentru a avea democrație este nevoie de grupări conduse de lideri aleși din comunitate, care să exprime liber voința celor pe care îi reprezintă....

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...