marți, octombrie 29, 2024
AcasăLocalDublă lansare de carte la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (video)

Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (video)

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani a găzduit luni, 28 octombrie, o dublă lansare de carte, atrăgând numeroși iubitori de cultură, dar și autori. 

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Evenimentul a adus în prim-plan două volume proaspăt apărute, respectiv „Vertijuri, goluri de memorie. Acolo este țara mea” și „Confesiunile balaurului cu șapte inimi”, semnate de Radu Aldulescu și Vasile Iftime. Lansarea a fost deschisă de tineri din Cenaclul „Sburătorul”, care au venit cu inițiativa de a lectura din cele două cărți.

Radu Aldulescu aduce la Botoșani „Vertijuri, goluri de memorie. Acolo este țara mea”

Romanul lui Radu Aldulescu, „Vertijuri, goluri de memorie. Acolo este țara mea”, urmărește povestea lui Virgil Lepară, un fost colonel de Securitate care, deși condamnat după Revoluție pentru crimele comise sub regimul comunist, se bucură de o pensie specială și o viață confortabilă într-un azil de lux. Trecutul său întunecat, însă, îi bântuie noua existență, iar o crimă oribilă pe care a comis-o cândva amenință să iasă la iveală și să îi pericliteze liniștea. Prin acest roman captivant, Aldulescu explorează umbrele moștenirii comuniste, compromisurile sociopolitice din prezent și legăturile tainice ce încă leagă trecutul de prezent.

Înainte de lansare, Radu Aldulescu a vorbit despre realitatea tristă a literaturii contemporane din România, unde consumul de carte este la un nivel extrem de scăzut comparativ cu alte țări europene. Acesta susține că s-a resemnat în fața unei piețe culturale în declin, continuându-și neîntrerupt munca.

„Literatura contemporană este ea cum este. Tirajele sunt mult mai mici decât acum 20, 30, 40 de ani. Tirajele au scăzut deoarece sunt dictate de piață, piața de carte, în România, este cea mai căzută din Europa, avem cel mai mic consum de literatură de cap de locuitor. Conform unor statistici de ultimă oră, unul din trei români nu au citit nicio carte în viața lor, iar 9,5 milioane de români, adică mai bine de jumătate, nu au cumpărat nicio carte în decursul anului 2023. Asta e situația, ne vedem de lucru și ne facem de lucru cum putem”, a declarat Radu Aldulescu.

Carte născută pe patul de spital

A doua lansare a serii a fost dedicată volumului „Confesiunile balaurului cu șapte inimi” de Vasile Iftime, o lucrare care a luat naștere în urma unei perioade de cumpănă pentru autor.

„Ca să dăm un răspuns mai clar putem merge la basme, la mitologie, dar nu e așa. Eu am trecut printr-o perioadă mai dificilă, am fost operat pe cord, pe chirurgie cardiovasculară, am avut o operație foarte grea, era să clachez și cineva mă încuraja, un domn profesor din Târgu Mureș căruia nu trebuie să îi dau numele. Mă încuraja și îmi dăduse un fel de canon, în fiecare zi să pregătesc câte un text și în felul acesta mă scotea din starea  în care eram. În felul ăsta am scris vreo 40 de poeme, în timp ce eram pe chirurgie cardiovasculară. Îmi place să scriu volume unitare, tematice, în care cititorul să găsească o poveste”, a precizat Vasile Iftime.

Cine este Radu Aldulescu

Radu Aldulescu s-a născut în București, pe 29 iunie 1954. Între anii 1973 și 1990 a lucrat pe șantiere și în fabrici din România socialistă. A debutat în 1993 la Editura Albatros, cu romanul „Sonată pentru acordeon”, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A scris scenariul filmului „Terminus Paradis” (regizat de Lucian Pintilie), care a obținut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția. În anul 2008 a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, pentru romanul „Mirii nemuririi”. În prezent, opera sa este publicată, ca serie de autor, la Editura Cartea Românească.

Cine este Vasile Iftime

Iftime Vasile s-a născut la 17 decembrie 1971, în Sarata Basarab, comuna Hăneşti, Botoşani. Poet, publicist, subofiţer de artilerie, rachete şi topogeodezie în Armata Română, acesta a absolvit Liceul Teoretic „Garabet Ibrăileanu” din Iaşi (1986-1989), Institutul Militar de Artilerie şi Topogeodezie „Ioan Vodă” din Sibiu (1990-1992), Facultatea de Psihologie, Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti.

De-a lungul vremii a avut colaborări cu versuri la diferite publicaţii periodice, printre care Argeş, Atitudinea, Botoşăneanul, Cafeneaua literară, Conta, Convorbiri literare, Dacia literară, Euphorion, Evenimentul de Botoşani, Feed Back, Hyperion-caiete botoşănene, Jurnalul literar, Luceafărul (Botoşani, red. ian.-apr. 2009), Scutul patriei, Observatorul militar, Poesis, Poezia, Porto Franco, Ramuri, Revista H, România literară, Scutul patriei, Timpul, Ţara de Sus, Viaţa Botoşanilor, Viaţa militară.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
11.8 ° C
13.1 °
11.7 °
85 %
2.2kmh
1 %
lun
12 °
mar
15 °
mie
17 °
joi
15 °
vin
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Parcări nu sunt, dar teren de vânzare este la spital.

EDITORIAL

Pentru a avea democrație este nevoie de grupări conduse de lideri aleși din comunitate, care să exprime liber voința celor pe care îi reprezintă....

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...