vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocalAstăzi este cea mai lungă zi din an. Trecem la ora de...

Astăzi este cea mai lungă zi din an. Trecem la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică vom trece la ora de iarnă 2024. În fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie se trece la ora de iarnă, moment în care noaptea devine mai lungă și ziua mai scurtă. Va fi cea mai lungă zi a anului, şi noaptea în care trenurile vor staţiona în gări pentru a se adapta la noua oră. În acelaşi timp, specialiştii avertizează oamenii că sunt mai expuşi la oboseală şi stres până se adaptează la noul program.

De sâmbătă noapte România trece la ora de iarnă, ora 4.00 devenind ora 3.00. Astfel, ziua de duminică va fi cea mai lungă din an, având 25 de ore, iar diferenţa dintre ora României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore.

Medicii susţin că, deşi a da ceasul cu o oră în urmă pare o schimbare minoră, în realitatea poate duce la stricarea rutinei de somn. Specialiştii susţin că cele mai afectate sunt persoanele active, care sunt constrânse de obligaţiile sociale să se adapteze urgent la ora de iarnă.

Recomadări pentru a face mai uşor trecerea la ora de iarnă

Psihiatrii estimează că, dacă odată cu această modificare se instalează şi astenia de toamnă, există riscul unui impact serios asupra sănătăţii. De aceea, este recomandat consumul de vitamine sau produse naturale care ajută la reechilibrarea organismului şi reglarea somnului în cât mai scurt timp. „Este extrem de important ca somnul să nu fie foarte afectat. O dereglare a ritmului de somn poate provoca probleme destul de grave unui om cu o activitate intensă, care devine tot mai obosit şi care nu mai dă randament. Neuronii au o limită de solicitare, care, dacă este depăşită, ne putem confrunta şi cu afecţiuni psihice”, a menţionat medicul primar psihiatru Nicolae Vlad, fost manager al Spitalului de Psihiatrie Botoşani.

România va reveni la ora de vară în ultima duminică din martie 2025, respectiv pe 30. CFR a anunţat că mersul trenurilor nu va suferi modificări, însă trenurile aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale.

Istoricul orei de iarnă

Ora de vară şi ora de iarnă au fost introduse în ţara noastră în 1932 şi suspendate în 1943. Din 1979 au fost reintroduse, România urmând exemplul altor ţări europene, care au adoptat această convenţie din motive economice, cel mai important fiind consumul raţional al energiei electrice. În ultimii ani, schimbarea orei a fost criticată vehement, în ultimii ani, Comisia Europeană primind numeroase plângeri în acest sens. În luna martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de iarnă şi în UE. De atunci nu s-a schimbat, însă, nimic.

Comisia se sprijină inclusiv pe rezultatul unei consultări publice online realizate vara aceasta, la care au răspuns 4,6 milioane de persoane, dintre care 84% s-au pronunţat în favoarea abolirii schimbării de oră.

Ţările din UE sunt în prezent regrupate pe trei fusuri orare diferite: ora Europei de Vest (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), ora Europei Centrale (17 ţări) şi ora Europei de Est (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania şi România).

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.9 ° C
10.6 °
7.8 °
97 %
2.3kmh
100 %
J
10 °
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...