Premierul Marcel Ciolacu, aflat joi în vizită la Botoșani, îi ia apărarea preşedintei Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, cap de listă la Botoşani pentru alegerile parlamentare, după declanșarea scandalului premierii sportivilor medaliați la Olimpiada de la Paris.
Scandalul a izbucnit în momentul în care fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a arătat că secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj şi contabilul şef al forului au primit premii în bani mai mari decât campionul David Popovici, dublu medaliat la Paris. Federaţia de Canotaj a reacționat în urma dezvăluirilor, spunând că banii se împart la tot personalul tehnic al forului, nu doar persoanei desemnate în actele oficiale, fără a menţiona de ce nu au fost trecuţi pe foi toţi angajaţii.
Marcel Ciolacu: „Nu e nimic ilegal, este imoral”
De menţionat este că Elisabeta Lipă s-a lansat recent în lupta electorală, fiind cap de listă la PSD Botoşani pentru Camera Deputaţilor. Joi, în cadrul unei vizite politice la Botoșani, Marcel Ciolacu i-a luat apărarea din nou.
„Păi nu s-a întâmplat nicio infracțiune, Corpul de Control îl trimiți când ai o infracțiune. Dacă vrem să cheltui banii dumneavoastră şi ai mei din impozite şi taxe pe nimic, adică să mut o divizie de la Corpul de Control să facă o acțiune de control pe un lucru care nu s-a întâmplat. (…) De unde s-a creat anomalia? E pe o construcție proastă a legii. Nu e nimic ilegal, este imoral, este cu totul altceva și vă dau perfectă dreptate, că este o abordare greșită, mai ales că nu au fost trecuți toți beneficiarii, cum era firesc.
Corpul de control l-aș fi trimis dacă mie și echipei mele guvernamentale ne-ar fi scăpat o astfel de abordare tâmpită. Nu mi-a scăpat, nici nu a ajuns la mine, dacă s-ar fi plătit vreun ban, nu s-a plătit niciun ban în zona de antrenori, contabili, federații. Atunci mi se părea normal să mă fi întrebat de ce nu am trimis Corpul de Control. În primul rând trebuia să îl trimit la mine, scăparea era la Guvernul României. H.G. încă nu a trecut pentru că încă nu a venit propunerea de la COSR, care între timp nu a aprobat. (…) Legea pe fond e bună, dar ea creează o nedreptate morală și ca să evităm acest lucru facem modificare legislativă. Ea a funcționat 23 de ani, nu a fost o problemă”, a declarat Marcel Ciolacu.
Care sunt atribuţiile corpului de control al primului ministru
Primul ministru este contrazis, însă, în ceea ce priveşte atribuţiile Corpului de control de site-ul Guvernului.
Potrivit control.gov.ro, în îndeplinirea atribuțiilor care îi revin, Corpul de control al Prim-Ministrului are rolul de a asigura desfășurarea de activități de control administrativ și de monitorizare a activității ministerelor şi serviciilor publice deconcentrate ale acestora, instituţiilor publice din subordinea Guvernului, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, oficiilor, agențiilor, departamentelor, comisiilor, regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale, societăţilor şi instituţiilor de credit cu capital majoritar sau integral de stat.
Corpul de control al Prim-Ministrului are competență în verificarea obiectivelor și proiectelor de investiţii, derulate de autorităților administrației publice locale și instituțiilor publice subordonate acestora, finanțate din sume alocate de la bugetul de stat, cu respectarea principiului autonomiei locale.
Corpul de control al Prim-Ministrului exercită următoarele funcții:
– funcția de control, în scopul asigurării respectării legalității și regularității activității entităților publice controlate;
– funcția de prevenție, cu scopul de a preîntâmpina producerea unor nereguli sau abateri de la legalitate ori regularitate în activitate și de a asigura buna funcționare a entităților publice controlate;
– funcția de coordonare metodologică a structurilor cu atribuții de control din cadrul ministerelor și autorităţilor din administrația publică centrală, cu respectarea independenței operaționale a acestora.
Nicăieri în această listă nu este menţionat nimic despre infracţiuni.
De la ce a pornit scandalul
Scandalul l-a nivel naţional a pornit după ce fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a arătat că secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj şi contabilul şef al forului au primit premii în bani mai mari decât campionul David Popovici, dublu medaliat la Paris. Federaţia de Canotaj a reacționat în urma dezvăluirilor, spunând că banii se împart la tot personalul tehnic al forului, nu doar persoanei desemnate în actele oficiale, fără a menţiona de ce nu au fost trecuţi pe foi toţi angajaţii.
Antrenorul principal al lotului are un premiu de 475 de mii de euro. David Popovici, medaliat cu aur și bronz la Olimpiadă are un premiu de 140 de mii de euro, cu 22 de mii mai puțin decât contabila Federației.
Elisabeta Lipă a precizat în apărarea sa că sumele sunt destinate întregului personal al Federației, deși ca beneficiari apar numai doi angajați din cei 50. Nu e clar, însă, cum se va face împărțirea banilor. Elisabeta Lipă scria pe Facebook, că sumele respective sunt distribuite, de regulă, în mod transparent, prin intermediul angajatei/angajatului împuternicit în acest sens, iar Federația menționează că banii se acordă în funcție de contribuția fiecăruia la pregătirea și obținerea performanțelor olimpice.
De menționat, atât Elisabeta Lipă, cât și Eduard Novak candidează la alegerile parlamentare din acest an. Lipă a fost impusă de la Bucureşti Botoşaniului, aceasta fiind cap de listă la PSD pentru Camera Deputaţilor.