Joi seară, două dintre microbuzele electrice destinate transportului elevilor din județul Botoșani au sosit în Piața Revoluției din municipiu. Acestea fac parte din cele 26 de microbuze achiziționate de Consiliul Județean Botoșani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vehicule care ar fi trebuit să fie livrate încă din luna august. Până la finalul serii, autoritățile estimau că vor mai ajunge alte șase sau șapte microbuze.
Microbuzele urmau să fie livrate în trei tranșe, programate pentru lunile august, septembrie și octombrie, dar loturile au fost decalate. Acestea vor deservi 26 de comune din județ, printre care Albești, Avrămeni, Călărași, Cândești Cristești, Cristinești, Corni, Coșula, George Enescu, Gorbănești, Hilișeu Horia, Hlipiceni, Leorda, Lozna, Mihălășeni, Roma, Păltiniș, Prăjeni, Santa Mare, Stăuceni, Todireni, Tudora, Ungureni, Văculești, Vorniceni și Vorona.
Proiectul a fost adjudecat în luna mai, iar valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, a fost de 7,2 milioane de euro. Fiecare microbuz are o capacitate de 16+1 locuri și este dotat cu tehnologie modernă – ușă frontală cu treaptă electrică pentru acces facil, un motor electric de 150 kW (205 cai putere) și baterii cu o capacitate de 141 kWh, care asigură o autonomie de aproximativ 270 de kilometri – cea mai mare din această categorie de vehicule.
Elevii vor călători în condiții de confort, microbuzele fiind echipate cu aer condiționat, încălzire performantă, scaune cu centuri de siguranță în trei puncte și o rampă specială pentru persoanele cu dizabilități.
Cu toate acestea, pentru a pune în funcțiune microbuzele, școlile care le vor folosi, sau UAT-urile de care aparțin unitățile de învățământ, trebuie să fie echipate cu stații de încărcare pentru vehicule electrice, un detaliu esențial pentru operarea lor eficientă.