Răspândirea focarelor de pestă porcină africană a fost oprită în județ, însă botoșănenii trebuie să rămână vigilenți.
Primul focar a apărut în comuna Bălușeni, la jumătatea lunii august, iar autorităţile sanitar-veterinare au dispus uciderea a 121 de porci din exploataţie. Ulterior, la începutul lunii octombrie, a apărut un alt focar de infecție. De această dată, pesta porcină a fost confirmată în două exploatații din comuna Corni, opt animale fiind ucise pentru a opri răspândirea bolii.
„Până în toamna asta tare bine am stat”
Cu toate acestea, în ultimele săptămâni nu a mai fost raportată nicio suspiciune.
„Până în toamna asta tare bine am stat, n-am avut nici la mistreț, nici la domestic. Anul acesta avem cele două focare, din Bălușeni și din Corni, unde s-au luat toate măsurile necesare. Deocamdată e liniște și sperăm să fie liniște în continuare, să nu înregistrăm alte suspiciuni sau alte focare, sperăm să încheiem anul doar cu cele două zone. Activă mai este doar zona Corni. Pe data de 8-9 noiembrie, în eventualitatea în care nu apar alte cazuri de îmbolnăviri care să prelungească perioada activă a focarului, închidem cele două focare din localitatea Corni”, a declarat Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
„Nimeni nu ucide animale, nimeni nu ia animalele la orice semn de boală”
Totodată, directorul adjunct îndeamnă crescătorii să se adreseze autorităților la primele semne de boală.
„Crescătorii trebuie să anunțe medicul veterinar la orice semn de boală, când animalul este abătut, fiecare crescător își cunoaște animalul. Avem metode de laborator de a verifica, testa, exclude situațiile de boli grave, nimeni nu ucide animale, nimeni nu ia animalele la orice semn de boală, iar acolo unde se confirmă pestă sau alte boli carantinabile există legislație, iar proprietarul se despăgubește, cu condiția ca animalul să fie identificat, în cel mai scurt timp medicul veterinar să fie anunțat de cazul de boală și tot ce pleacă din exploatație să fie cu documente sanitar-veterinare”, a conchis Ovidiu Airimițoaie.
La nivelul județului Botoșani, în 2021 au existat 11 focare de ale bolii, în 2022 şapte, iar în 2023 au fost 12 focare de pestă porcină.
Mortalitate de aproape 100%
Virusul care provoacă pesta porcină africană este foarte rezistent, iar mortalitatea se apropie de 100%. Nu există vaccin, iar singura metodă de a eradica boala este sacrificarea întregului efectiv de animale, distrugerea furajelor și a așternutului, dezinfecția utilajelor, a materialelor, a adăposturilor. Din acest motiv, pesta porcină africană reprezintă un adevărat coșmar atât pentru crescătorii particulari, cât și pentru cei care fac afaceri în acest domeniu, întrucât confirmarea bolii în exploatație echivalează cu sacrificarea tuturor exemplarelor.
Deși virusul nu afectează omul, acesta poate rezista inclusiv în carnea congelată timp de aproape doi ani. În prezent, vectorul principal pare să fie reprezentat de porcii mistreți, virusul fiind adus în gospodăriile populației de cei care muncesc sau se deplasează în zonele frecventate de mistreții bolnavi. De aceea, crescătorii de animale sunt sfătuiți să nu mai intre în exploatații cu hainele sau cu încălțămintea cu care au muncit în pădure sau la câmp. Totodată, cei care dețin animale nu ar trebui să permită accesul persoanelor străine în exploatații. În plus, cei care doresc să achiziționeze porci trebuie să o facă numai din punctele autorizate, exemplarele să fie crotaliate, iar tranzacțiile să se facă numai sub supravegherea și cu avizul medicului veterinar, pe baza documentelor.
Focare în toată Europa
În Europa, pesta porcină africană evoluează din 1957, atunci când pe o linie aeriană, odată cu resturile alimentare ale călătorilor administrate în hrana porcilor, s-a transferat și boala de pe continentul african pe cel european.
Primul focar a fost depistat în Lisabona, Portugalia. De atunci virusul PPA s-a întins pe tot continentul european. În România, primul focar confirmat de PPA a fost înregistrat în 2018, la Satu Mare, boala fiind adusă cel mai probabil prin intermediul unor produse din carne de porc și subproduse aduse dintr-o sursă neautorizată, din Ungaria, unde evolua PPA. Apoi boala a evoluat și a făcut ravagii în exploatații.