Lucrările de consolidare a digului estic de la Depozitul de Deșeuri Stăuceni au început cu o întârziere de aproape trei ani.
La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile au obținut avizul de mediu necesar și autorizația de construcție pentru acest proiect. Firma câștigătoare a licitației, Athos Com, a început deja lucrările pentru siguranța construcțiilor existente.
Contractul pentru proiectarea și execuția acestor lucrări are o valoare totală de 11,5 milioane lei, bani asigurați din fondurile de întreținere și dezvoltare. Vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta, a menționat că, deși au cerut o procedură de urgență pentru a accelera lucrările, Comitetul pentru Situații de Urgență nu a fost de acord. Astfel, au fost urmate pașii standard – licitația a fost organizată, proiectul a fost realizat, iar lucrările sunt programate să fie finalizate în următoarele opt luni.
În plus, s-a demarat un proiect complementar care vizează modernizarea sistemului de management al deșeurilor. Acesta include documentația pentru construirea unei instalații de tratare mecano-biologică, o instalație de digestie anaerobă pentru biodeșeuri și mai multe stații de compostare. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a îmbunătăți eficiența Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor.
Problemele la digul estic au fost descoperite încă din primăvara lui 2021
Din cauza unor alunecări de teren care au apărut în adâncime, digul a suferit o serie de tasări și fisuri care riscau să ducă la deversări necontrolate de levigat și implicit, la contaminarea apelor subterane și de suprafață, cu levigat. Garda de Mediu a dispus atunci luarea unor măsuri urgente pentru evitarea unui accident ecologic.
Potrivit unor informații oficiale, eroziunile s-ar fi manifestat la o adâncime de 11 și respectiv 15 metri, după apariția unor izvoare subterane din zona adiacentă, cu localizare Victoria-Stăuceni. În urma acestor probleme, reprezentanții Consiliului Județean (CJ) au solicitat o expertiză, care a confirmat eroziunea, și s-a dispus adoptarea unor măsuri cu caracter pro-activ în perioada pre-dezastru, pentru evitarea deversărilor. Din acest motiv, CJ a decis alocarea unor sume de bani din Fondul de rezervă, destinat întreţinerii, înlocuirii şi dezvoltării (FIID), constituit încă de la înființarea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor Stăuceni, conform normelor europene.
Complicațiile puteau fi evitate
Problemele puteau fi oarecum anticipate, dacă se ținea cont de faptul că încă de la proiectare s-a optat pentru un dig format din pământ, fără vreun fel de armătură. Depozitul a fost finalizat în 2013, iar de atunci au trecut unsprezece ani. Între timp, celula a fost umplută în proporție de 45-50%. În schimb, alunecările de teren în adâncime au fost cauzate de izvoarele subterane care nu existau în momentul realizării studiului. Izvoarele care au fost depistate în timpul studiului au fost drenate de la bun început, dar cele care au apărut se scurg pe sub cuva depozitului și afectează digul.