luni, octombrie 21, 2024
AcasăLocalConsilierii județeni sfidează obligațiile. Niciun raport de activitate publicat din 2022 (VIDEO)

Consilierii județeni sfidează obligațiile. Niciun raport de activitate publicat din 2022 (VIDEO)

La final de mandat, consilierii județeni din Botoșani continuă să ignore una dintre obligațiile lor legale de bază – prezentarea publică a rapoartelor de activitate. Deși Codul Administrativ și Regulamentul Consiliului Județean le impun să-și facă publică activitatea anual, până în acest moment, în 2024, nu a fost publicat niciun raport care să detalieze munca lor din ultimul an.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În realitate, ultimele două rapoarte disponibile pe site-ul Consiliului Județean datează din 2023, dar ele reflectă activitatea din 2022. Unul aparține Ramonei Guraliuc (PSD), iar celălalt lui Tiberiu Leonard Nichiteanu (PNL), decedat la începutul acestui an. Restul consilierilor par să fi preferat tăcerea.

O lege neclară, dar obligatorie

Potrivit articolului 88 din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Județean, fiecare consilier, precum și președintele și vicepreședinții CJ, au obligația de a prezenta un raport anual de activitate. Aceste rapoarte ar trebui să fie făcute publice de secretarul general al județului. Cu toate acestea, Marcel Stelică Bejenariu, secretarul general, a menționat încă din 2021 că există o dezbatere privind interpretarea legii.

„Nu se precizează clar dacă este vorba de un an calendaristic sau un an de la învestirea în funcție”, susținea secretarul general al județului. Cu toate acestea, Bejenariu a subliniat că, indiferent de interpretare, raportarea ar trebui să fie făcută anual. Dacă se ia în considerare chiar și interpretarea calendaristică, consilierii ar fi trebuit să publice rapoartele la finalul fiecărui an. Acest lucru însă nu s-a întâmplat.

Ignorarea constantă a legii privind un raport de activitate

Conform legii, de la constituirea actualului Consiliu Județean în 2020, pe site ar fi trebuit să existe câte un raport pentru fiecare an, din partea celor 33 de consilieri. În total, ar fi trebuit publicate 132 de rapoarte. În realitate, există doar 22, majoritatea aferente anului 2021. Această neglijență ridică semne de întrebare legate de transparența și responsabilitatea pe care acești aleși ar trebui să le arate față de cetățenii care i-au mandatat.

Un aspect îngrijorător este faptul că, deși regulamentul prevede sancțiuni pentru încălcarea acestor obligații, inclusiv avertismente sau suspendarea indemnizației lunare pentru una sau două luni, nimeni nu a aplicat aceste măsuri. Dat fiind că toți consilierii sunt în culpă, nu există nicio autoritate dispusă să impună respectarea regulilor. Această inactivitate pune la îndoială nu doar respectarea legii, ci și corectitudinea funcționării acestui organism.

Prefectul intervine, dar fără succes

Prefectul județului, Dan Nechifor, a clarificat că rapoartele de activitate nu sunt depuse la Instituția Prefectului, ci la Consiliul Județean, unde ar trebui să fie publicate online.

„Nu se depun rapoartele la Instituția Prefectului. Se depun la secretarul general de la Consiliul Județean și ele trebuie făcute publice pe pagina de internet a Consiliului Județean, ca și alte informații”, a explicat prefectul, adăugând că, în fiecare an, trimite adrese oficiale către Consiliul Județean, reamintind această obligație. Cu toate acestea, se pare că eforturile sale nu au avut efectul dorit.

Înlocuiri și speranțe

Pe 28 octombrie 2024, noi consilieri județeni vor depune jurământul și îi vor înlocui pe cei care au pierdut mandatul sau au demisionat. Întrebarea rămâne însă – vor respecta aceștia legea și vor face publică activitatea lor anuală? Deocamdată, nimic nu arată că lucrurile s-ar fi schimbat.

Prin urmare, situația actuală din Consiliul Județean Botoșani arată o lipsă crasă de transparență și de respect față de cetățeni. Aleșii locali sfidează, practic, obligațiile legale care le revin, iar lipsa unor sancțiuni clare lasă această problemă nerezolvată. Rămâne de văzut dacă noua componență a Consiliului va aduce schimbări și va restabili respectarea legii.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
13.3 ° C
13.8 °
12.6 °
33 %
3.6kmh
0 %
lun
15 °
mar
18 °
mie
17 °
joi
15 °
vin
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa se explică procesele împotriva hingherilor din ultima vreme.

EDITORIAL

Am tot avertizat asupra uraganului financiar care se va abate asupra cetățenilor țării după dezmățul bugetar al politicienilor din acest an electoral. După ce...

EPIGRAMA ZILEI

Fă-mă Doamne, ce n-am fost, Pădurar și șef de post, Proprietar de Ermitaj, Contabil la canotaj...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...