vineri, octombrie 18, 2024
AcasăLocalElisabeta Lipă, cap de listă la PSD Botoșani la alegeri, se încurcă...

Elisabeta Lipă, cap de listă la PSD Botoșani la alegeri, se încurcă în explicaţii cu premierea canotorilor

Premierul Marcel Ciolacu a chemat-o ieri la guvern, pentru explicații, pe preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, după declanșarea scandalului premierii sportivilor medaliați la Olimpiada de la Paris.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

De menţionat este că Elisabeta Lipă abia ce s-a lansat în lupta electorală, fiind cap de listă la PSD Botoşani pentru Camera Deputaţilor.

Fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a arătat că secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj şi contabilul şef al forului au primit premii în bani mai mari decât campionul David Popovici, dublu medaliat la Paris. Federaţia de Canotaj a reacționat în urma dezvăluirilor, spunând că banii se împart la tot personalul tehnic al forului, nu doar persoanei desemnate în actele oficiale, fără a menţiona de ce nu au fost trecuţi pe foi toţi angajaţii.

Ciolacu, constrâns să ia măsuri

Marcel Ciolacu susține că este normal ca sportivii și medicii care au participat la olimpiadă să fie premiați pentru performanțele lor. Este însă necesar ca aceste beneficii să fie transparente.

„E normal ca tot angrenajul să aibă niște beneficii suplimentare. Trebuie foarte clar știut încă de la început care sunt aceste beneficii. Am înțeles că au fost bani dați la un contabil, la un medic. E normal ca și medicul să aibă niște beneficii suplimentare. E normal ca tot angrenajul să aibă niște beneficii suplimentare. Părerea mea e că trebuie foarte clar știut încă de la început care sunt aceste beneficii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a anunțat că a chemat-o la discuții pe președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, pentru a vedea adevărul.

„Depășind știrile, haideți să mă informez cu toate”, a spus Marcel Ciolacu.

Schimb de acuzaţii

Eduard Norvak, fost ministru al Sporturilor, a dezvăluit pe pagina sa de socializare sumele pe care le-au primit de la Comitetul Olimpic Sportiv secretarul și contabila Federației: câte 162 de mii de euro.

În replică, Elisabeta Lipă a transmis, tot online, că s-a folosit de aceeași lege de care s-a folosit și Novak după Olimpiada de la Tokyo. Iar sumele administrative se împart la alți 50 de angajați, mai susține Lipă, fără a explica și în ce mod.

Președintele Federației Române de Canotaj, Valeriu Gavrilă, susține pentru Golazo, că totul este legal, iar dacă cei doi angajați vor sau nu să împartă banii „este problema lor. Nu e obligatoriu, dar pot”, a spus șeful Federației Române de Canotaj.

Premii de aproape 9 milioane de euro

Antrenorul principal al lotului are un premiu de 475 de mii de euro. David Popovici, medaliat cu aur și bronz la Olimpiadă are un premiu de 140 de mii de euro, cu 22 de mii mai puțin decât contabila Federației.

Lipă a făcut antecameră la premier

Potrivit informațiilor „Libertatea”, din cauza agendei încărcate, nu premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu a primit-o ieri pe Elisabeta Lipă, ci șeful Cancelariei, Mihai Ghigiu. „Lipă a explicat traseul legal. COSR a cerut din partea federațiilor niște propuneri de premiere. Fondurile de premiere se acordă conform unei Hotărâri de Guvern care spune că pentru personalul auxiliar se acordă aproximativ 40% din premiile sportivilor. Pentru că la canotaj au fost mulți medaliați, fondul de premiere pentru auxiliari este de aproximativ 300.000 de euro”, au declarat surse guvernamentale pentru „Libertatea”.

Acești bani, Federația i-a împărțit către 55 sau 58 de oameni de acolo, nu cum a apărut, că a luat contabila 160.000 de euro. Acestea oricum sunt doar propuneri. Aceste propuneri merg la COSR, care avizează premiile. Mai departe, COSR transmite la Guvern și la Ministerul de Finanțe, care își dau și ei avizul și abia apoi se eliberează banii pentru premiere. „Prin urmare, nu s-a alocat niciun ban și contabila nu a primit 160.000 de euro”, au precizat sursele citate.

Oponenţii sunt candidaţi la parlamentare

De menționat, atât Elisabeta Lipă, cât și Eduard Novak candidează la alegerile parlamentare din acest an. Lipă a fost impusă de la Bucureşti Botoşaniului, fiind cap de listă la PSD pentru Camera Deputaţilor.

Elisabeta Lipă precizează în apărarea sa că sumele sunt destinate întregului personal al Federației, deși ca beneficiari apar numai doi angajați din cei 50. Nu e clar însă cum se va face împărțirea banilor.

Elisabeta Lipă scrie pe Facebook, că sumele respective sunt distribuite, de regulă, în mod transparent, prin intermediul angajatei/angajatului împuternicit în acest sens, iar Federația menționează că banii se acordă în funcție de contribuția fiecăruia la pregătirea și obținerea performanțelor olimpice.

Elisabeta Lipă îi reproșează totodată fostului ministru al Sportului, Eduard Novak, că a uitat că a procedat la fel după ediția de la Tokyo a Jocurilor Olimpice.

Novak dezminte

Într-o intervenție telefonică, ieri, la emisiunea „România în Direct” la Europa FM,  Eduard Novak a declarat că banii obținuți în urma unor competiții sportive mari nu ar trebui acordați decât membrilor din staff-ul tehnic al unui lot olimpic. „Nu trebuie să intre premierea în birou. Nu are ce căuta acolo. La secretar general. Nu are ce căuta”, a spus la fostul ministru. Acesta a sugerat ca autoritățile de la noi să consulte legislația din țări precum Franța sau Italia, astfel încât anumite reglementări să fie aplicate și la noi și să existe premieri făcute în mod echitabil.

Întrebat de moderatorul Căătlin Striblea dacă nu este şi el într-o situaţia similară, deoarece şi tatăl său a fost premiat cu 120.000 de euro, Novak a negat asemănarea.

„Deloc similară situaţia, deoarece am avut această, să zic șansă, să fiu singurul ministru din lume care obține o medalie olimpică. Sunt singurul ministru până la ora actuală care, așa a fost contextul, că am câștigat o medalie olimpică, ca ministru. Această recunoștință mondială mi-a adus mai mult rău decât bine. Tatăl meu n-a apărut nici cu două luni înainte, nici cu o săptămână (aluzie la faptul că secretarul general de la canotaj s-a trecut antrenor secund pentru a lua mai mulţi bani, n.r.).

Tatăl meu este lângă mine din 2004, în 2008 decorat de către președintele Băsescu, în 2012 la fel și tot așa. A fost la fiecare acţiune olimpică, paralimpică. La Tokyo nu a fost că a avut Covid, chiar cu o săptămână înainte. Aceasta este povestea. A fost un atac și o denigrare publică. Știm foarte bine care sunt atacurile politice. Povestea e diferită, nu este una similară”, susţine Novak.

Acesta precizează că premierea nu trebuie să intre în birou. „Linia se trage la staff-ul tehnic. Ar trebui să fie premiat antrenorul principal, care poate să fie premiat doar cu cea mai valoroasă medalie – să ia premiul pentru o medalie de aur – atât, antrenor secund, mecanic, maseur, psiholog, medic și cine mai este în staff. Nu trebuie să intre premierea în birou. Nu are ce căuta acolo. La secretar general. Nu are ce căuta”, susţine Eduard Novak.

Acestea sugerează să se ia un sistem din Franța sau Italia – unde funcționează corect – și să se transpună la noi, să se modifice hotărârea de Guvern cu premierea sportivilor olimpici.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
3.8 ° C
4.6 °
3.8 °
69 %
0.2kmh
0 %
vin
11 °
sâm
11 °
Dum
12 °
lun
14 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Un banner de campanie care chiar se dovedește a fi util.

EDITORIAL

Aproape orice român știe că în țărișoara noastră, între școală și politică nu există o relație foarte prietenoasă. Astfel, generațiile născute în secolul trecut...

EPIGRAMA ZILEI

Fă-mă Doamne, ce n-am fost, Pădurar și șef de post, Proprietar de Ermitaj, Contabil la canotaj...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...