Darius, copilul pentru care s-au mobilizat mii de oameni, a fost operat cu succes. Micuţul este acum a reanimare.
Medicii italieni speră în bine şi se gândesc la următoarea etapă de intervenţii. “Cei de la Milano au venit, la câteva zile, cu un update referitor la pacientul nostru. A fost operat imediat cum a ajuns la ei, de urgenţă, pentru că nu creşteau saturaţiile mai mult de 55%. I s-a făcut prima etapă a corecţiei, operaţia Norwood. Chiar şi după aceasta saturaţiile se menţineau foarte mici şi nu se putea explica fenomenul. Într-un final a ieşit din sala de operaţii pe ventilaţie extracorporeală, ECMO, pe care va sta câteva zile, dar este stabil, ceea ce este cel mai important”, au precizat cadrele medicale de la Maternitatea Botoşani.
Micuţul Darius a venit pe lume pe 15 septembrie. A fost ca cea mai mare bucurie a părinţilor, o familie de tineri de 29 şi 21 de ani din comuna Lunca. La scurt timp după naştere, însă, au apărut şi problemele. Medicii l-au diagnosticat pe bebeluş cu o afecţiune extrem de rară şi de gravă. Acesta suferă de malfolmaţie congenitală de cord gravă, hipoplazie de cord stâng, confirmată în centrul universitar Iaşi. Practic, micuţul are funcțională doar jumătate de inimă. Cadrele medicale de la Maternitatea Botoşani au realizat imediat gravitatea cazului şi au început toate demersurile pentru a-l ajuta pe Darius să aibă o şansă la viaţă. După ce spitalele de specialitate din ţară s-au declarat depăşite, s-a obţinut acceptul unei clinici din Italia. Doar că transportul urgent trebuia suportat de familia micuțului.
Ce presupune intervenţia la care a fost supus Darius
Cordul stâng hipoplazic este o malformație cardiacă ce apare în timpul dezvoltării intrauterine. În timpul dezvoltării embriologice a cordului, părți din cordul stâng (valva mitrală, ventriculul stâng cu valva aortică și aorta) nu se dezvoltă complet. La cei cu această boală, cordul stâng nu este capabil să trimită suficient sânge în circulația sistemică.
Prima intervenție – numită Operația Norwood – se efectuează în primele zile de viață. Prima etapă a procedurii constă în construirea unei noi aorte. Folosind valva pulmonară și artera pulmonară, se conectează aorta veche hipoplazică și arterele coronare la noua aortă.
Pentru Darius a fost nevoie de o mobilizare aproape fără precedent pentru un bebeluş din Botoşani. Cadre medicale de la Botoşani, Iaşi, Bucureşti şi Milano, plus mii de oameni darnici au contribuit pentru ca micuţul să poată avea o şansă la viaţă.
Desfăşurarea de forţe a început după ce cadrele medicale de la Botoşani au luat legătura cu Asociaţia Blondie, care în doar câteva zile a reuşit să pună la punct logistica pentru transferul bebeluşului direct din Maternitatea Botoşani la Milano. „Copilul a fost preluat intubat şi ventilat mecanic. Darius a fost transportat pe aeroportul din Suceava, fiind însoţit şi de medic neonatolog, după care transferat la San Donato Milano pentru intervenţie chirurgicală cu ajutorul celor de la Asociația Blondie şi a domnului profesor Cătălin Cîrstoveanu”, a precizat asistent principal Cristi Calimandriuc, din cadrul SJA Botoşani. Avionul companiei Tarom, un Boeing 737 de linie, a fost închiriat de Asociaţia Blondie pentru suma de 30.000 de euro. Avionul cu o capacitate de 200 de pasageri a transportat doar doi bebeluşi şi personalul medical aferent fiecăruia.
Cine este Asociaţia Blondie
De 3 ani, Asociația Blondie susține toate zborurile medicale în afara țării, pentru fiecare caz când viața depinde de asta. Exclusiv din sponsorizări, membrii asociaţiei au creat primul serviciu de ambulanță aeriană din România. Au organizat și susținut 215 de zboruri medicale, pentru care au parcurs peste 600.000 de kilometri. Asta ar însemna că au înconjurat deja pământul de 10 ori pentru a da o şansă la viaţă la sute de bebeluşi.
În lipsa unei soluții, pacienții care nu își pot permite costul zborului, încearcă, cu riscuri mari, să ajungă la spitale din afara țării cu zboruri de linie. Asociaţia a închiriat avioane de linie, cheltuind peste 6.000.000 de dolari, pentru ca micuţii să zboare în siguranţă. Alături de asociaţie este şi medicul Cătălin Cîrstoveanu şeful Secţiei de Terapie Intensivă nou născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodovska Curie”, cel care a fost de la început un real sprijin pentru cazurile cele mai grave.
Aşa cum arată şi pe pagina proprie a asociaţiei, Blondie este despre viața unui copil pentru care nu s-a mai putut face nimic. Un copil care nu a vrut să fie abandonat. Dar a fost. Un copil care nu a vrut să fie bolnav. Dar a fost. Un copil care ar fi vrut să mai fie. Dar a fost. „Pe 25 octombrie 2014, Cristi alintat Blondie, a murit la 13 ani 7 luni și 11 zile în urma complicațiilor date de malformatia cardiaca pentru care nu a fost operat niciodată… Dar în numele lui, există Asociația Blondie pentru ca nimeni să nu mai plece din lumea asta înainte de a afla cum e să fie iubit”, a spus Adelina Toncean, cea care este fondatoarea Asociaţiei Blondie.
Cum puteţi ajuta pe Darius şi Asociaţia Blondie
Puțin după miezul nopții în România, avionul special a aterizat la Milano, la bord avându-l pe Darius și tone de speranță. Anunţul postat de cei de la Blondie a reuşit să adune în mai puţin de două zile o parte din sumă. „Încă 50.000 lei pentru Darius. Ăsta e momentul în care avem nevoie să mai fim o dată mulți și să reușim să fim salvarea lui bebe Darius. Pentru puiul asta de 17 zile, născut cu doar jumătate de inimioară, operația trebuie să aibă loc în primele trei săptămâni de viață. De asta trebuie să zburăm mâine! Și o să zburam. Pentru că numai așa putem fi atunci când viață depinde de asta”, au postat membrii asociaţiei.
Cei care vor să doneze pentru Darius o pot face, inclusiv prin Revolut sau criptomonede.
Banca Transilvania: Asociatia Blondie – Imparte pentru alta parte Euro: RO54BTRLEURCRT0661288301 Ron: RO07BTRLRONCRT0661288301 CUI: 40914732
Revolut: 0751 360 345
PayPal: https://www.paypal.me/asociatiablondie
Crypto moneda eGld: erd1wc5us6qsagxzagt436zdhu76rhtf3n8cfa8gzsnz2f89zvk70d3sgmkg6a (Herotag: @asociatiablondie)
IBAN RO53 OTPV 1150 0155 8499 RO01, deschis la OTP Bank sucursala Brancoveanu București.