marți, octombrie 15, 2024
AcasăLocalClemență pentru doctorița condamnată pentru mită. Cum a reușit să evite închisoarea...

Clemență pentru doctorița condamnată pentru mită. Cum a reușit să evite închisoarea pentru o perioadă

Fosta șefă a secției de Oncologie a Spitalului de Urgență Suceava, Anca Dumitrovici Ababneh, condamnată recent la trei ani de închisoare pentru luare de mită, va beneficia de o întrerupere temporară a pedepsei. Tribunalul Botoșani a decis, la începutul acestei luni, că medicul va fi liber pentru următoarele două luni, până când fiul său va împlini un an. Decizia judecătorilor are la bază interesul superior al copilului, pentru a-i asigura îngrijirea mamei în primul an de viață.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ababneh, în vârstă de 40 de ani, a fost încarcerată în Penitenciarul Botoșani după ce procurorii au dovedit că, în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023, a acceptat mită de la zeci de pacienți oncologici. În fața instanței, doctorița a argumentat că are un copil mic, care depinde în mod emoțional de ea, și a prezentat acte medicale care atestă starea de sănătate a altui copil pe care îl are. De asemenea, ea a susținut că a respectat toate condițiile impuse de autorități pe parcursul anchetei, ceea ce a contribuit la decizia favorabilă din partea judecătorilor.

Interesul copilului este superior

Tribunalul Botoșani a apreciat că protejarea interesului superior al copilului trebuie să prevaleze în fața aplicării imediate a pedepsei, având în vedere impactul negativ semnificativ pe care absența mamei l-ar putea avea asupra dezvoltării emoționale a acestuia. În această perioadă de două luni, Ababneh va trebui să respecte mai multe condiții stricte – să nu părăsească județul Suceava fără aprobarea instanței, să se prezinte periodic la Poliție și să aibă grijă de copilul său. „Având în vedere natura infracțiunii pentru care petenta a fost condamnată și la lipsa antecedenței penale, instanța apreciază că punerea acesteia în libertate prin întreruperea executării pedepsei, în vederea îngrijirii corespunzătoare și creșterii copilului minor, nu prezintă un pericol pentru ordinea publică. De asemenea, instanța apreciază că protejarea interesului superior al copilului prevalează asupra principiului executării imediate a pedepsei privative de libertate aplicate, absența mamei în primii săi ani de viață putând avea efecte negative semnificative asupra dezvoltării sale psihoemoționale, se menționează în decizia Tribunalului Botoșani.

Mita luată de la pacienții oncologici
Condamnarea Ancăi Dumitrovici Ababneh a venit după o amplă anchetă a procurorilor din cadrul Serviciului Județean Anticorupție, care au descoperit că medicul a primit mită în mod repetat de la pacienți sau familiile acestora pentru a asigura tratamente oncologice, care ar fi trebuit să fie gratuite. Potrivit anchetei, într-o singură zi, Ababneh ar fi primit mită de 29 de ori. Procurorii au descoperit că, în perioada 12 decembrie 2022 – 19 ianuarie 2023, medicul a primit sume de bani și produse alimentare din partea pacienților. Printre acestea se numărau 20.660 de lei și 750 de euro, dar și bunuri precum miere, cașcaval, cafea și carne de porc.

Condamnare cu executare. Recunoașterea vinovăției nu a fost suficientă
Chiar dacă Anca Dumitrovici Ababneh a recunoscut faptele de corupție, acest lucru nu a fost suficient pentru a evita încarcerarea. Curtea de Apel Suceava a considerat că recunoașterea a fost o manevră formală, menită să obțină o reducere a pedepsei, fără ca medicul să conștientizeze pe deplin gravitatea actelor sale. „Este esențial ca pedepsele pentru faptele de corupție să fie exemplare, mai ales pentru cadrele medicale, pentru a descuraja ideea că în România se poate beneficia de tratamente medicale doar prin plata unor sume suplimentare”, au explicat magistrații.

Cum a obținut întreruperea pedepsei
Cererea de întrerupere a pedepsei a fost depusă de Ababneh la Tribunalul Botoșani pe 27 septembrie, la doar câteva zile după condamnarea sa. Procesul a fost judecat rapid, iar decizia finală a fost luată pe 3 octombrie, după ce termenul inițial de judecată a fost preschimbat de la 10 octombrie la 3 octombrie. Procurorii au avut la dispoziție trei zile de la comunicare pentru a contesta decizia, diar că hotătârea a fost redactată abia pe 9 octombrie. Dacă nu va fi contestată de procurori, hotărârea va intra în vigoare și Ababneh va beneficia de întreruperea pedepsei până pe 15 decembrie 2024, când fiul său va împlini un an.

Cert este că decizia instanței este provizorie și poate fi revocată în caz de nerespectare a condițiilor impuse.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
12.8 ° C
12.8 °
10.5 °
85 %
3.3kmh
91 %
mar
13 °
mie
13 °
joi
12 °
vin
11 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Vara asta secetoasă ne-a învățat niște lecții.

EDITORIAL

În urmă cu aproape un sfert de veac, autointitulatul tribun Vadim a spus, poate, singurele vorbe cu adevărat inteligente din întreaga lui carieră. Pentru...

EPIGRAMA ZILEI

Fusei la coasă pe rouă Dar mult nu am rezistat Fin’că mă culcai la două... (Două de la noi din sat!)   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...