Cometa Tsuchinshan-Atlas, supranumită cometa secolului, a putut fi observată și pe cerul Botoșaniului, sâmbătă noapte. Fotograful botoșănean Claudiu Porfir a surprins cometa într-o imagine spectaculoasă.
Cometa este vizibilă cu ochiul liber începând de vineri, 11 octombrie 2024. După a trecut aproape de Soare, a început să lumineze cerul Europei timp de câteva zile. Este de așteptat să apară imediat după apusul soarelui, oferind un spectacol fascinant. Iată tot ce trebuie să știți pentru a observa această cometă.
Cometa Tsuchinshan-ATLAS a fost descoperită la începutul anului trecut de oamenii de știință. Acum, poate fi văzut atât din emisfera nordică, cât și sudică. Corpul ceresc se află la aproximativ 100 de milioane de kilometri distanță de Pământ, spun experții.
Tsuchinshan-Atlas a fost descrisă de astronomi drept “cometa secolului”. Cu un nucleu cu diametrul cuprins între 20 și 40 de kilometri, aceasta a supraviețuit trecerii sale pe lângă Soare pe 27 septembrie. Acest tip de cometă, vizibilă cu ochiul liber, apare doar o dată sau de două ori pe secol.
Unde și cum puteți vedea fenomenul
Pentru a vă bucura de acest spectacol, tot ce trebuie să faceți este să priviți spre orizontul de vest-sud-vest imediat după apusul soarelui. La început, cometa va fi jos pe orizont, ridicându-se ușor pe măsură ce ziua avansează. Binoclul sau un mic telescop pot îmbunătăți observarea, dar, în condiții optime, va fi vizibilă și cu ochiul liber.
Fenomenul a putut fi vizibil după un alt eveniment rar pe cerul județului. Botoșănenii au putut vedea, în urmă cu două nopți, aurora boreală deasupra unor localități din județ.
Cât timp va fi vizibilă cometa Tsuchinshan-Atlas, supranumită cometa secolului
Ea va putea fi observată timp de câteva zile, începând de vineri, 11 octombrie 2024, și în fiecare seară până luni, 21 octombrie 2024. Luminozitatea maximă a fost așteptată în jurul datei de 12 octombrie. Marți, 15 octombrie, dâra de praf va fi deosebit de strălucitoare, formând o linie bine definită la trecerea Pământului prin planul său orbital cu o zi înainte. După această dată, va începe să se estompeze pe măsură ce se îndepărtează de Soare, ceea ce va face mai dificilă observarea sa fără echipament specializat.
De ce este această cometă de interes
Cometa Tsuchinshan-Atlas transportă material primordial din norul Oort, o regiune îndepărtată a sistemului solar. Prin observarea cozii sale de praf și gaze, oamenii de știință speră să afle mai multe despre compoziția materiei primordiale care a format sistemul nostru solar. Această “minge de gheață” poate deține o comoară științifică neprețuită. Ea ne oferă o oportunitate unică de a ne înțelege propria compoziție și de a examina ceea ce se numește materie primordială. Cu ajutorul telescoapelor, am putea scruta compoziția materiei care se scurge din nucleul cometei, am putea analiza moleculele din pană și, în acest fel, am putea urmări compoziția nucleului, dezvăluind elementele fundamentale care au format obiectele sistemului solar.