Anca Dumitrovici Ababneh, fosta șefă a secției de Oncologie a Spitalului de Urgență Suceava, condamnată la trei ani de închisoare pentru luare de mită, a obținut întreruperea pedepsei. Aceasta a fost încarcerată în Penitenciarul Botoșani după ce s-a dovedit că a luat șpagă de la 280 de pacienți bolnavi de cancer, însă a cerut clemență pentru a putea avea grijă de copilul său, care nu a împlinit încă un an.
Pe 3 octombrie, Tribunalul Botoșani a decis să admită cererea medicului și a dispus întreruperea executării pedepsei până când copilul va împlini vârsta de un an. În această perioadă, Ababneh va fi obligată să respecte mai multe condiții – să nu părăsească județul Suceava fără aprobarea instanței, să se prezinte la Poliție pentru a stabili mijloacele de supraveghere, să se prezinte la instanță ori de câte ori va fi chemată și să nu dețină sau să folosească arme. De asemenea, trebuie să aibă grijă de copilul său pe durata întreruperii pedepsei.
Mita luată zilnic de la bolnavii de cancer
Anca Dumitrovici Ababneh a fost condamnată definitiv pe 23 septembrie, după o anchetă extinsă a procurorilor și a polițiștilor de la Serviciul Județean Anticorupție. Aceștia au descoperit că doctorița lua șpagă în mod repetat de la pacienți sau de la rudele acestora, pentru a asigura tratamente oncologice care ar fi trebuit să fie gratuite. În timpul monitorizării, procurorii au constatat că, într-o singură zi, medicul a luat mită de 29 de ori.
„În mod repetat, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, în luna aprilie 2022 a acceptat promisiunea de a primi sume de bani și alte foloase, iar între 12 decembrie 2022 și 19 ianuarie 2023, a primit sume de 20.660 lei și 750 de euro, precum și produse precum miere, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, carne de porc și băuturi alcoolice”, au precizat procurorii.
Condamnată cu executare, în ciuda recunoașterii vinovăției
Deși doctorița a recunoscut faptele de corupție, acest lucru nu a fost suficient pentru a evita închisoarea. Curtea de Apel Suceava a considerat că recunoașterea a fost una formală, menită doar să obțină o reducere a pedepsei, fără ca medicul să realizeze gravitatea faptelor sale.
„Este nevoie de o sancțiune exemplară pentru cadrele medicale care primesc mită, pentru a descuraja ideea că în România nu poți beneficia de îngrijiri medicale fără a plăti suplimentar”, au explicat magistrații în motivarea condamnării.
Eliberarea va avea loc dacă sentința rămâne definitivă
Hotărârea privind întreruperea pedepsei va intra în vigoare doar dacă nu va fi contestată de procurori în termen de trei zile de la redactarea sentinței. Până în prezent, nu au fost înregistrate contestații, însă nici hotărârea nu a fost redactată.
Interesant este că doctorița a formulat cererea de întrerupere a executării pedepsei la numai câteva zile de la condamnare, acțiunea ei fiind înregistrată la Tribunalul Botoșani pe 27 septembrie. La fel, procesul s-a judecat destul de repede, hotărârea fiind pronunțată la prima înfățișare, după ce termenul inițial stabilit pe 10 octombrie a fost preschimbat la 3 octombrie.