luni, octombrie 14, 2024
AcasăLocalBaldachinul Sfintei Parascheva este gata să primească pelerinii (video)

Baldachinul Sfintei Parascheva este gata să primească pelerinii (video)

Luni a avut loc împodobirea baldachinului în care, marţi dimineaţa, va fi depusă spre închinare racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea săracilor şi a Moldovei.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pregătirile pentru hramul Sfintei Cuvioase Parascheva au început, luni, cu împodobirea cu flori a baldachinului unde va fi aşezată racla. De împodobirea baldachinului se ocupă de 21 ani o familie de florari din Bucureşti.

„Culorile de anul acesta exprimă, în primul rând, bucuria. E un colorit uşor diferit. Ne dorim să îmbrăcăm altfel acest baldachin. Avem trandafiri roz în două variante, avem trandafiri albi, galbeni, avem două varietăţi de crini. Ne dorim să îmbrăcăm anul acesta baldachinul încât să bucure pe toată lumea şi, bineînţeles, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva. Nu o facem decât pentru bucuria oamenilor”, a declarat Ion Buştei.

Familia care împodobeşte baldachinul din curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei refuză să vorbească despre partea financiară pe care o implică acest gest. Subliniază însă că „banii nu au importanţă” mai ales că Sfânta Cuvioasă Parascheva i-a ajutat familia de fiecare dată când a avut probleme şi s-a rugat să îi binecuvânteze cu sănătate şi spor.

Ajutor de la Sfânta Parascheva familia florarilor din Bucureşti primeşte şi atunci când este vorba de alegerea culorilor şi a florilor care decorează baldachinul.

„Niciodată nu ştim de la început exact cum va arăta baldachinul. Niciodată, dar niciodată nu ştim ce flori vom folosi. Şi niciodată baldachinul nu arată la fel de două ori. Niciodată nu numărăm florile, niciodată nu stabilim care este ordinea aranjării florilor sau culorilor. Culorile, florile, nu le alegem noi. Se întâmplă să începem cu o floare, după care se leagă altele, după care sunt înşiruite. De multe ori nu este inspiraţia noastră. Anul acesta am pornit de la ideea că trebuie să fie ceva mai vesel. Am pornit de la un crin roz, după care a apărut ideea unui trandafir galben. Adică lucrurile se înşiruie, dar nu de la noi. E o taină frumoasă aici”, afirmă Ion Buştei.

Pelerinajul la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei prilejuit de Hramul Sfintei Parascheva va începe marţi, 8 octombrie, de la ora 6,00, odată cu citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, iar lângă racla cu moaştele sfintei urmează a fi aduse, de la o mănăstire de pe Muntele Athos, şi moaştele Sfântului Pantelimon.

Moaște aduse de la Muntele Athos

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cursul dimineţii marţi, de 8 octombrie, în cadrul unei procesiuni care va începe la ora 6:00, urmând ca ulterior să fie depusă într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană.

Aici racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va rămâne până când rândul de închinare va putea fi gestionat din interiorul lăcaşului de cult, moment estimat a fi începând de marţi, 15 octombrie.

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, anul acesta, alături de sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi aduse, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, şi moaştele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2024 ca ‘an omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor, şi an comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi’. Am dorit să oferim pelerinilor bucuria de a se întâlni la Iaşi cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârşeşte vindecări şi aduce multă alinare celor afectaţi de felurite boli”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Lucian Apopei.

Conform sursei citate, în data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9,30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.

În preajma zilei de 14 octombrie, credincioşii din ţară şi străinătate vin în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, cu prilejul prăznuirii hramului acesteia. Astfel, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
11.2 ° C
12.8 °
10.6 °
53 %
3kmh
54 %
lun
16 °
mar
14 °
mie
14 °
joi
11 °
vin
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cel mai reușit panou pentru parcare interzisă din oraș.

EDITORIAL

Dacă analiștii străini ar analiza modul în care Guvernul României împarte banii ar fi convinși că țara noastră este lovită, de câteva luni, de...

EPIGRAMA ZILEI

Sătulă să-l tot vadă stând, Eva țipa și da din mâini : Cât oare o să ai de gând Să îmi mai tai frunza la câini?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...