luni, octombrie 7, 2024
AcasăLocalExpoziţie inedită la Galeriile de Artă (video)

Expoziţie inedită la Galeriile de Artă (video)

Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” au găzduit sâmbătă o expoziție specială, una de colaje. Lucrările aparțin botoşănencei Ioana Buchi. Evenimentul a fost prezentat de istoricul Gheorghe Median, cel care a și descoperit-o pe tânăra artistă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Gheorghe Median a spus la vernisaj că în cei 35 de ani de când există Galeriile de Artă nu a fost organizată nici o expoziție de colaje.

Artista a ilustrat cu ajutorul colajului portretele unor personalități printre care se numără Barack Obama, savantul Albert Einstein, Regina Elisabeta, Prințesa Diana, actrița Merlin Monroe, Pablo Picasso, Ludvic Van Beethoven, Constantin  Brâncuși, Nicolae Iorga, pictorul Ștefan Luchian, fondatorul Partidului Național Liberal Ion I.C Brătianu.

,,Lucrul la un tablou, durând atât de mult, te face ca tu să-l simți. Te face să simți pulsul acestei persoane cum învie din trecut, să-l recepționezi tu și să-l transmiți privitorilor. Cel mai important lucru în colaj atunci când faci portrete este să te apropi, nu ca fotografie, ci mult mai puternic decât fotografia de personajul în sine. Este foarte greu să urmărești fizionomia, să nu greșești niciun detaliu pentru că lumea îl știe cum îl știe, iar tu trebuie să-l redai așa cum a intrat în conștiința privitorilor”,  a spus Gheorghe Median.

20 de tablouri expuse pe simeze

Pe simeze au fost expuse 20 de tablouri artista aratându-se foarte emoționantă de acest prim vernisaj din cariera sa. ,,Personalitățile pe care am ales să le ilustrez sunt destul de variate, au lăsat ceva în urma lor. Sunt persoane destul de iconice. Cred că cu toții trebuie să-i recunoaștem. Asta a fost și ideea: un omagiu personalităților. De aceea se numește și <Timpuri în colaj>.”, a declarat Ioana Buchi, adăugând că expoziția de astăzi este o oglindă a perioadei facultății.

Asumându-și rolul de ,,naș”, Gheorghe Median, cel care a și prezentat evenimentul, a povestit că a descoperit-o pe artistă când era în vizită la bunicii acesteia. ,,Tehnica aceasta a colajului nu cred că poate fi abordată decât de niște oameni profunzi. Ioana este un om cu lucruri serioase la bază, care știe istorie, literatură, care știe cum să se apropie de un personaj.”, a spus Gheorghe Median despre artistă.

Evenimentul s-a încheiat cu câteva mulțumiri făcute de artistă pentru cei prezenți și cu un scurt moment muzical al profesorului de chitară Ludvic Schibinschi.

Cine este Ioana Buchi?

Ioana Buchi s-a născut în Botoșani și a absolvit în 2020 Facultatea de Arte din cadrul Universității de Arte ,,George Enescu” din Iași. În 2022, a susținut dizertația. Titlul lucrării cu care și-a încheiat studiile postuniversitare a fost ,,Colajul că modalitate de expresia a conceptelor de aici, de acum”.

Ce este tehnica colajului?

Tehnica colajului constă în lipirea pe o suprafață plană a unor elemente aleatorii, cel mai adesea hârtii, decupaje din ziare, dar de a lungul timpului unii artiști au expus și alte elemente în tablourile lor. Colajul este recunoscut ca tehnică în artă 1912 când Pablo Picasso și un pictor francez Piere Vrac pun pe tablourile lor o serie de elemente neconvenționale (hârtie, obiecte tridimensionale, carnetele, note muzicale). ,,Colajul nu a apărut întâmplător. A apărut ca o reacție la pictura tradițională, academinstă care nu mai mulțumea lumea și se căuta ceva nou. Foarte puțini artiști îndrăznesc să se ocupe de colaj.”, a spus în cadrul vernisajului despre această tehnică istoricul Gheorghe Median.

 

Primele lucrări de colaj au apărut în secolul X, în Japonia când caligrafii au expus pe carton talpele lor puse pe mătase pentru a rezista mai bine.

 

Între secolele XIV – XVII, în Europa se practica un fel de colaj în marile catedrale unde pe picturile religioase erau lipite bucăți aurite sau pietre prețioase mai ales în jurul capului persoanelor reprezentate.

 

La jumătatsa secolul XIX apare fotografia, iar cei care realizau asemenea poze le puneau în albume, iar pe suprafața cărților puneau bucăți de hârtie pentru a reda un aspect mai plăcut.

– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
15 °
64 %
4.2kmh
99 %
lun
16 °
mar
21 °
mie
21 °
joi
24 °
vin
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E o nouă tactică de marketing. Ori cumpărați repede, ori le aruncăm.

EDITORIAL

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut sâmbătă contestaţiile cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Ludovic Orban şi a Dianei Iovanovici-Şoşoacă...

EPIGRAMA ZILEI

O vară întreagă a stat La soare, pe plaje fierbinți Și de-abia-n toamnă-a constatat C-a dat pe bronz ... cam mulți arginți!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...