Luni, 30 septembrie, consilierii locali au votat scoaterea liniilor de tramvai. Inițial, aceștia au respins proiectul, în ciuda faptului că jumătate dintre linii au fost demontate în urmă cu doi ani.
În ședința ordinară aferentă lunii septembrie, proiectul a fost pus a doua oară pe masa consilierilor deoarece în august, la precedenta ședință ordinară, o parte dintre aceștia au votat împotrivă ori s-au abținut inițiativei care propunea trecerea din domeniul public în domeniul privat al unor bunuri „Linie-traseu-cale rulare A” și Rețea contact A – cablu”, amplasate pe Calea Națională și strada Ion Pillat, în vederea scoaterii din funcțiune și a casării. Pe lângă avantajele funcționale, aleșii care au votat împotrivă susțineau atunci că tramvaiele conferă și un aer boem Botoșaniului, dar care este tăiat de înjurăturile șoferilor sătui de pericolul și haosul creat de șine.
Astfel, luni, 30 septembrie, consilierii locali au lăsat orgoliile politice deoparte și au votat, fără discuții pe marginea proiectului, pentru interesul comun. Astfel, scoaterea liniilor de tramvai a trecut cu 19 voturi pentru și două abțineri.
Municipalitatea a renunțat la tramvaie
Procesul de scoatere din funcțiune a șinelor de tramvai a început pe Primăverii în anul 2022, după ce Municipalitatea a renunţat la proiectul cu schimbarea şinelor de tramvai şi achiziţia de garnituri noi, dar oraşul încă figurează în Programul Operaţional Regional cu aceste sume disponibile, care cumulează nu mai puţin de 45 de milioane de euro. În locul acestui proiect sunt promise, însă, autobuze electrice.
Contract semnat de primărie pentru achiziţia a 30 de autobuze electrice noi
Joi, 18 iulie 2024, primarul Cosmin Andrei a anunțat semnarea contractele privind achiziția a 30 de autobuze electrice. Mijloacele de transport în comun sunt achiziționate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și vor ajunge la Botoșani în termen de cel mult 15 luni, începând de joi, 18 iulie. Deși vehiculele de această dimensiune sunt adesea denumite microbuze datorită dimensiunilor lor reduse, termenul corect folosit în cadrul specific al proiectului este „autobuz”.
Mijloacele de transport ar urma să deservească municipiului Botoșani, dar și zona metropolitană. În cazul transportului metropolitan, acesta va avea noi trasee până în comunele și orașele limitrofe, Bucecea, Curtești și Bălușeni. Valoarea totală a autobuzelor este de aproximativ 36,5 de milioane de lei, garanția asumată contractual fiind de șase ani, respectiv 600.000 de kilometri. Primul lot are o valoare de 2,4 milioane de lei, al doilea este 17,1 milioane de lei, iar al treilea lor este de 17 milioane de lei. În plus, primarul promite și achiziția a 38 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri și cu stații de încărcare.