Conducerea Consiliului Județean (CJ) Botoșani a semnat luni, 30 septembrie a.c., contractul de finanțare pentru modernizarea Drumului Vămii. Cu o lungime de 49 de kilometri, artera va conecta localitățile Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Coțușca și Rădăuți-Prut. Proiectul face parte din strategia de modernizare a infrastructurii din județ și asigură o axă importantă de transport ce va traversa județul, pornind din sud, de la granița cu județul Iași, în comuna Șipote, și ajungând până în nord, la punctul vamal de la Rădăuți-Prut, aflat la granița cu Republica Moldova. Semnarea contractului cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Nord-Est a avut loc chiar la finalul ședinței ordinare a CJ de luni.
Proiect de 68 de milioane de euro, finanțare europeană majoritară
Valoarea totală a proiectului se ridică la 68 de milioane de euro, dintre care 60 de milioane sunt asigurate prin fonduri europene, prin intermediul Agenției de Dezvoltare Nord-Est. Restul de 8 milioane de euro reprezintă contribuția Consiliului Județean Botoșani. Banii vor fi folosiți pentru modernizarea celor 49 de kilometri de drum, construcția a cinci poduri și 80 de podețe, dar și pentru lucrări de stabilizare a terenului pe o lungime de 1,8 kilometri. Printre îmbunătățirile propuse se numără și construcția de trotuare pe o distanță de 25 de kilometri, piste de biciclete pe 16 kilometri și amenajarea a 26 de parcări și stații de autobuz. Drumul va beneficia de asemenea de două platforme de cântărire. Pentru a asigura siguranța rutieră, intersecțiile vor fi iluminate, iar pe o lungime de 1.683 de metri vor fi montate parapete metalice. De asemenea, proiectul include amplasarea a patru stații de reîncărcare pentru mașinile electrice.
17 oferte pentru modernizarea Drumului Vămii
În prezent, Comisia de achiziții a Consiliului Județean analizează cele 17 oferte depuse pentru modernizarea celor trei loturi ale Drumului Vămii. Șase oferte au fost depuse pentru fiecare dintre loturile 1 și 3, iar lotul 2 a primit cinci oferte. Documentația tehnică, care a permis accesarea finanțării de 60 de milioane de euro, a fost realizată prin Programul Operațional Asistență Tehnică.