Locuitorii din cartierele vulnerabile ale municipiului Botoșani solicită amplasarea mai multor camere de supraveghere, pentru a combate infracționalitatea. Cetățenii din zonele precum Parcul Tineretului, Cișmea și Centrul Vechi, inclusiv membri ai comunității rome, au adus în atenția autorităților locale nevoia urgentă de a îmbunătăți securitatea prin extinderea rețelei de camere video. „În Parcul Tineretului nu există nicio cameră de supraveghere, iar infracțiunile, inclusiv furturile, au loc chiar și în timpul zilei,” a declarat prefectul Dan Nechifor într-o conferință de presă.
Apel pentru o mai bună supraveghere video
Prefectul a confirmat că cererile pentru extinderea sistemului de supraveghere vin nu doar din partea cetățenilor români, ci și a celor de etnie romă, care susțin că sunt adesea acuzați pe nedrept de diverse infracțiuni. „Am discutat cu reprezentanți ai comunității rome, care au solicitat camere de supraveghere pentru a se proteja de acuzații nefondate,” a completat Nechifor. În acest context, prefectul a făcut un apel public către Primăria Botoșani pentru a urgenta suplimentarea numărului de camere de luat vederi în aceste cartiere.
Plan de măsuri pe 30 de zile
Autoritățile locale analizează un plan de măsuri pentru a spori siguranța în municipiu și județul Botoșani. Acesta prevede suplimentarea patrulelor de poliție și jandarmerie în zonele cu risc crescut. „Planul se desfășoară pe o perioadă de 30 de zile, iar după finalizarea acestei perioade vom evalua dacă este necesară continuarea sau suplimentarea acestor măsuri,” a explicat Dan Nechifor.
Cu toate acestea, prefectul a semnalat o problemă – grupurile care perturbă ordinea publică se mută frecvent dintr-o zonă în alta pentru a evita patrulele. „De exemplu, dacă în zona fostului cinematograf Luceafărul se obișnuia să fie un punct de întâlnire pentru aceste grupuri, acum ele migrează spre Centrul Istoric, statuie sau Calea Națională,” a adăugat el.
În acest context, amplasarea mai multor camere de supraveghere ar putea ajuta la monitorizarea constantă a zonelor problematice și la reducerea infracțiunilor. În plus, pentru o mai bună securizare a zonei, prefectul a anunțat că va propune ca mașinile de intervenție ale forțelor de ordine să aibă acces în zona pietonală a Centrului vechi și chiar să staționeze în zonă.
Agresiuni la drumul mare
Toată această dezbatere publică a început după ce un tânăr de 18 ani a fost agresat de o gașcă de huligani pe Pietonalul Transilvaniei, iar poliția ar fi intervenit deficitar. Societatea civilă a reacționat imediat față de lipsa de siguranță publică în anumite cartiere, iar prefectul Dan Nechifor a solicitat reinstaurarea legii. Prin urmare, au fost reintroduse patrulele auto și pedestre în zonă, iar în municipiu există acum cinci patrule de intervenție pe fiecare schimb în parte.