joi, aprilie 3, 2025
AcasăLocalS-a dat startul Conferinței internaționale de studii românești (video)

S-a dat startul Conferinței internaționale de studii românești (video)

S-a dat startul Conferinței Internaționale de studii românești, care are loc în perioada 26-28 septembrie, la Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”.

Consacrată de cele opt ediții precedente, Conferința internațională de studii românești este o manifestare științifică anuală, organizată la inițiativa și cu participarea româniștilor din patru universități fondatoare ale Consorțiului „Universitaria”, respectiv Universitatea din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Evenimentul a adunat profesori și cercetători din țară și de peste hotare

Ajunsă la cea de-a noua ediție, cu o continuitate deopotrivă riguroasă și energică, dovedită atât de organizarea edițiilor din perioada pandemiei, cât și de publicațiile științifice ocazionate de edițiile anterioare, Conferința dedicată studiilor românești din țară și din străinătate se recunoaște a fi astăzi, mai mult decât la începuturile sale, la răscrucea unor drumuri, teritorii și tendințe noi, nutrite de perspectivele inovatoare ale românisticii, multe dintre ele excedând teritoriile „clasice” ale filologiei și studiilor culturale. Anul acesta, Conferința se desfășoară cu sprijinul Memorialului „Ipotești”, care este și gazda evenimentului.

„Ne bucurăm să putem avea alături, direct sau indirect, profesori și cercetători din Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Serbia și Ucraina. Dacă prezența tuturor la Ipotești care ne-ar fi onorat, desigur, nu a fost posibilă, ne bucurăm că utilizarea platformelor de comunicare online ne permite și în acest mod să construim comunitatea studiilor românești, reunind atât versatul internațional, cât și național”, a transmis Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești.

„Încearcă să țină pulsul a ceea ce se întâmplă în spațiul științelor limbii și științelor literaturii românești”

Ediția din 2024 invită la reflecții asupra „intersecției” în care se află astăzi studiile românești din mediul autohton și internațional, angajând cele mai diverse perspective pe care participanții le vor supune dezbaterii. Organizatorii au dorit să propună un dublu gest, de „reîntoarcere” și „relectură” a unor repere fundamentale, pe de o parte, prin derularea lucrărilor Conferinței în cadrul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, iar pe de altă parte, prin includerea în program a unei secțiuni dedicate lui George Călinescu, omagiat cu ocazia împlinirii în acest an a 125 de ani de la naștere.

„Vreau să mulțumesc celor care au ținut, de-a lungul anilor, vie această manifestare științifică care se cheamă Conferința Internațională de studii românești. Această manifestare nu are numai rolul de a-i aduna pe româniștii din toate zonele lumii (…), dar încearcă să țină pulsul a ceea ce se întâmplă în spațiul științelor limbii și științelor literaturii românești. Noi avem această răspundere ca profesori universitari, să aducem la zi sau să ținem cronica schimbărilor care au loc în domeniul științelor literaturii, științelor limbii”, a spus Lucia Cifor, profesor universitar în Departamentul de Românistică, Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării și Literatură comparată din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

„Important este că faceți lucrurile astea, că oamenii participă la viața asta culturală”

Deși la deschiderea evenimentului era așteptată și Doina Federovici, președinte la Consiliului Județean Botoșani, organizatorii au spus că este la București, iar în locul acesteia a fost prezent Cristian Nistor, administratorul public al județului. Mai mult, cei prezenți au remarcat și apariția lui Valeriu Iftime, președintele ales al CJ Botoșani.

„Ceea ce știu cu desăvârșire este că Eminescu e atât de important pentru noi, botoșănenii, încât până acum nu ne-am dat seama, fără Eminescu nu putem fi legați în mod serios de țară, cum fără Enescu nu ne putem lega de Europa. Fac tot ce pot în mintea mea ca să continui ceea ce s-a întâmplat până acum și sper să fac mai mult în acest sens. (…) Important este că faceți lucrurile astea, că oamenii participă la viața asta culturală, eu spun că în cultură și în educație nu există niciodată cost, există doar investiție”, a transmis Valeriu Iftime.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
8.9 ° C
9.6 °
7.8 °
98 %
4.5kmh
100 %
mie
9 °
J
10 °
vin
16 °
S
16 °
D
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...