Situaţia de criză la unul dintre cele mai importante servicii din sistemul medical din judeţul Botoşani, după ce cablul care asigură alimentarea cu energie electrică a Serviciului Judeţean de Ambulanţă a fost secerat de cupa unui excavator, pare să se rezolve rapid. Asta cel puţin temporar, pentru că problema de fond rămâne.
Problema majoră a fost generată de faptul că de pana de curent a fost afectat şi dispeceratul de la Ambulanţă, şi exista pericolul ca apelurile bolnavior să nu poată fi preluate la timp.
Cablu secţionat de cupa unui excavator
Alerta s-a dat în cursul după-amiezii de marţi, când alarmele de la sursele de curent din dispeceratul Ambulanţei au început să ţiuie la unison. Reprezentanţii instituţiei au realizat că era vorba despre o pană de curent şi i-au contactat pe cei de la EON.
Furnizorul de electricitate a spus, însă, că nu era semnalată nicio avarie sau vreo lucrare în zonă. În câteva minute, cei de la Ambulanţă au realizat că motivul penei de curent era chiar lângă sediul lor, pe şantierul viitorului Ambulatoriu Judeţean de Specialitate. De câteva zile o echipă de muncitori a început să excaveze pentru a asigura şantierul, iar în cursul după-amiezii de marţi cupa unui excavator a secţionat cablul de electricitate care alimentează Ambulanţa şi implicit dispeceratul de urgenţe.
„În data de 24 ora 13:00 – ora 13:15 s-a întâmplat un incident neplăcut tuturor. Pe șantierul care se desfășoară în vecinătatea noastră a fost rupt acel cablu de alimentare care alimentează Serviciul Județean de Ambulanță. Am anunțat toate instituțiile, EON, COSU, ISU, STS-ul, s-a asigurat continuitatea acelor stații 112”, a precizat medicul Eduard Gurău, managerul SJA Botoşani.
Cablu uitat complet
Reprezentanţii şantierului pasează, însă, vina spre compania de electricitate, care le-a dat avizul să înceapă săpăturile. Aceştia au primit undă verde să efectueze lucrările în zonă, în baza faptului că toate utilităţile care ar fi trecut pe sub şantier au fost mutate în prealabil de o altă firmă, în iarna anului trecut.
Deşi utilităţile ar fi fost mutate, se pare că de acest cablu s-a uitat complet. „Noi avem un certificat pe care scrie că nu se află nimic pe plasament. Ai înțeles?”, a spus unul dintre reprezentanţii şantierului.
Urgenţe notate cu pixul pe foaie la Ambulanţă
Între timp, dispecerii de la Ambulanţă au preluat sute de apeluri cu ajutorul unui generator, iar timp de aproape zece minute numai cu pixul şi hârtia în faţă, prin telefon, până s-a reuşit cuplarea generatorului de mare putere.
Timp de mai bine de 24 de ore, apelurile la 112 pentru Ambulanţă au venit mulţumită generatorului adus de compania de electricitate.
„În momentul în care se întâmplă o pană de curent că poate să fie de o cauză cum a fost ieri sau poate să fie din alte date cauze, avem un generator pus la dispoziție de STS care intră automat pentru a funcționa aceste calculatoare, pentru că prin aceste calculatoare se preiau urgențele din teritoriu, atât din municipiu, cât și din județ, doar că generatorul acela nu are o putere mai mare, cum ar fi generatorul pus la dispoziție de EON, ci doar de câteva ore.
În momentul acela noi închidem calculatoarele pe rând la 5 minute, la 10-15 și rămânem doar cu un singur calculator pentru a economisi cât mai multă energie. În principiu nu a rămas niciun apel ratat în situațiile astea, pentru că încercăm să ne mobilizăm și noi pe toate resursele pentru a putea trimite mai departe urgențele în mașini în teren pentru a asigura urgența”, a precizat asistentul Relu Chiriac, coordonator în cadrul dispeceratului pentru situaţii de urgenţă Botoşani.
Vină pasată de la unii la alţii
Acum vina este plasată de la unii la alţii, iar problema pare să persiste. Asta pentru că cei de la EON spun că au dat avizul de începere a şantierului în baza faptului că în iarna anului trecut firma desemnată să mute utilităţile chiar ar fi făcut acest lucru.
De cealaltă parte, aceştia spun că cei de la spital nu i-au informat şi de existenţa acestui cablu, care alimentează serviciul de Ambulanţă. Acum cablul de electricitate va fi readus la starea iniţială, doar că problema va rămâne. Asta pentru că cei de la EON nu au mutat, ci doar reparat cablul. Astfel, acesta continuă să treacă pe amplasamentul şantierului, iar de mutarea lui trebuie să se ocupe altă firmă.
Tot cei de la EON au fost şi cei care au venit încă de la primele ore ale dimineţii de miercuri pentru a repara cablul rupt. Între timp au intervenit incusiv cei de la STS şi de la Ministerul Sănătăţii pentru ca problema să fie remediată cât mai repede.
„Stațiile de la STS au un generator care automat se cuplează, acel generator care funcționează două ore. Timp de 2 ore, ne-am mobilizat, am anunțat toate instituțiile Ministerul Sănătății, DSU, toată lumea”, a mai spus medicul Eduard Gurău, managerul SJA Botoşani.