Specialiştii SMURD au luat contact cu elevii mai multor clase de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu (CNME), care au început şcoala un pic diferit, prin Săptămâna Altfel, dar şi o tabără de airsoft.
Peste 100 de elevi din municipiul Botoşani au luat contact, încă din prima săptămână a noului an şcolar, cu noţiuni importante de prim ajutor chiar de la cei care se află în prima linie.
Astfel, începând de luni, două echipe din cadrul UPU-SMURD, formate din asistenţii Maria Maxim, Giorgiana Bordeianu, Elena Mihai şi Ionel Şuhanea, coordonaţi de medicul primar de medicină de urgenţă Ramona Guraliuc au stat cu fiecare elev în parte la manechin pentru a-i învăţa practic pe aceştia măsurile de prim ajutor.
Astfel, elevii claselor a VII-a, coordonaţi de profesor Mihaela Timingeriu, a IX-a, coordonaţi de profesor Cristina Bălăucă, dar şi clasa a X-a, coordonată de profesor Liviu Huţanu, au vizitat UPU-SMURD sau au avut parte de lecţii de prim ajutor în aer liber, în Parcul Mihai Eminescu. De asemenea, specialiştii SMURD au vizitat şi Tabăra Codrii de Aramă, la o tabără airsoft organizată de Ciprian Purnichi.
Specialiştii SMURD colindaţi la ei „acasă”
La mijlocul săptămânii, cadrele medicale au primit ei în vizită un grup de elevi, veniţi la unitatea UPU-SMURD. Medicii urgentişti le-au prezentat acestora aparatura din spital, dar şi ambulanţa de Terapie Intensivă Mobilă.
Reprezentanţii UPU SMURD spun că astfel de acţiuni ar trebui făcute cât mai des şi chiar în mod repetat printre elevii de liceu. „Singurul care poate ţine în viaţă un om inconştient, care nu respiră, este chiar cel de lângă el. Dacă vrem cu adevărat să salvăm pe cineva trebuie să o facem noi. Până vine SMURD, până vine Ambulanţa, noi suntem şansa acelui om la viaţă. Iar noi tocmai aici vrem să lucrăm cu aceşti tineri. Mă bucur că reuşim să atragem adolescenţii la aceste acţiuni şi manifestă interes. Elevii care au beneficiat de aceste informaţii vitale pot creşte rata de supravieţuire la infarct. Vreau să le mulţumesc tuturor pentru că fac acțiuni de acest fel, prin care se promovează cunoaşterea măsurilor de prim ajutor în scopul de a salva vieţi omenești”, a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD.
Potrivit cadrelor medicale, tinerii au fost foarte interesaţi de măsurile pe care le pot lua în situaţii critice. Elevii au dorit să îşi însuşească cât mai bine modalităţile în care pot fi de folos la nevoie. Conducerea CNME a apreciat disponibilitatea cadrelor medicale în această perioadă, mai ales că elevii sunt tot mai interesaţi de manevrele care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. „Am apreciat foarte mult implicarea celor de la UPU-SMURD şi activităţile pe care le desfăşoară aături de elevii noştri. Sperăm să avem parte de cât mai multe întâlniri de acest fel în acest an şcolar”, a precizat profesor Cristina Chiriac, directorul CNME Botoşani.