Vineri, 20 septembrie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a găzduit, vernisajul celei de-a XI-a ediţii a Salonului Internațional de Artă Naivă ,,Gheorge Sturza”. La vernisaj a avut loc lansarea cărții ,,Australianul”, scrisă de Calistrat Robu.
Anul acesta, la expoziție au participat circa 56 de persoane, unii din România, alții din străinătate. Aceștia sunt Beto Nascimento (Brazilia), Kikka Nyrén (Finlanda), Bron Odile (Franța), Auni Edris, Elena Eryomine, Michal Eshet, Noemi Eshet-Rosenzweig, Rachel Frank, Ruthy Gold, Miri Goldshmidt, Ayelet Hoch, Howayda Ibrahim-Zaitoun, Ida Lomianski, Hevrona Malki, Batia Mitrani, Hayim Otsarya, Natalie Peled, Moran Shambar, Noga Shavit, Roni Shemesh, Dvora Sivan (Israel), Guido Vedovato (Italia), Barbara Jozefowics (Polonia), Maria Tereza (Portugalia), Gabriela Băloiu, Florin Bejinari, Aurica Boboescu, Oana Cătănoiu, Anișoara Ciobanu, Gheorge Ciobanu, Lucica Ciobanu, Ruxandra Ciupercă, Mihai Dascălu, Ana Viorica Farkaș, Anastasia Gîrneață, Ana Grunzu, Cristian Hârtie, Lina Hortolomei, Toader Ignătescu, Maricela Istrate, Maria Lupu, Rita Maxim, Ioan Măric, Eugenia Nechita, Anda Petrache, Genoveva Popa, Calistrat Robu, Paul Răzvan Robu, Nicolae Șerban, Dumitru Ștefănescu, Elena Ștefănescu, Costel Tănase, Paulina Tufescu, Tatiana Țibru, Maria Vintilă (România), Zsóka Mándoki Halász (Ungaria).
În cadrul expoziției, au fost expuse pe simeze tablouri pictate, dar și creații făcute din bucăți de blugi, hârtie machetată colorată și multe altele. În cadrul concursului nu a existat o tematică anumită, fiecare artist trimițând cele mai potrivite lucrări făcute de ei.
,,Mă bucur că evenimentul are o continuitate mare, el începând să fie înainte de anul 1989, și reprezintă un eveniment cultural important pentru Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. Cred că arta naivă își găsește locul în acest spațiu al culturii. Cultura nu pedepsește pe nimeni, ci îi unește pe toți”, a declarat Dănuț Huțu, directorul direcție județene pentru cultură Botoșani.
La sfârșit, fiecare artist care a fost prezent la vernisajul expoziției a primit câte o diplomă și un premiu pentru participarea lor la salonul internațional de artă naivă.
Lansare de carte
În cadrul evenimentului a avut loc şi lansarea cărţii ,,Australianul”, ce a fost prezentată de Corina Matei Gherman și Calistrat Robu, autorul volumului.
Creația literară pune față în față epoci și sisteme politice, și sociale, oameni și mentalități, spații geografice, cu diverse simboluri și mitologii. ,,Australianul” reprezintă vocea unui român și a spiritului de libertate, și prosperitate. Cartea arată drumul personajului, care pornește din Iași, în perioada comunistă, și motivul pentru care ajunge în Australia.
,,Acest personaj a avut o viață ca noi toți, numai că la 20 de ani și-a distrus-o iremediabil. L-am cunoscut pe fratele lui când lucram la CFS Iași, iar el mi-a explicat că avea pe cineva din familie plecat în Australia. După aceea, în anul 1988, fratele persoanei respective, pe nume Vasile, a venit înapoi în România și ne-a explicat mie și colegilor poveștile lui în drum spre și în Australia. Au fost câteva evenimente care pe mine m-au șocat prima dată, însă am vrut să le imprim și să le predau prin această carte”, a spus autorul.
Conducerea centrului de creație a anunțat că persoanele care doresc să vadă expoziția o pot face până pe data de 20 octombrie.
– Andy Ciotir, reporter în cadrul redacţiei BUZZ