În județul Botoșani, 11 mame au adus pe lume copiii acasă, în primele opt luni ale anului. Deși nașterile la domiciliu au fost neplanificate, acestea s-au desfășurat fără complicații.
„Nașterile au fost pur accidentale. Au fost paciente din mediul rural, la distanță de maternitate, în special mame multipare la care nașterea a decurs rapid. Din fericire, toți copiii au fost bine”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu, șef Secție Neonatologie la Maternitatea Botoșani.
Medicul neonatolog atrage atenția asupra nașterilor voluntare la domiciliu, care au început să fie promovate în mediul online de persoane neautorizate, și care prezintă riscuri majore.
„Nu avem și sperăm să nu avem, deși va crește procentul în perioada viitoare, nașteri voluntare la domiciliu, Se promovează foarte mult în mediul online, în media, o utopie de naștere. Sunt persoane care au anumite studii care le pot permite să asiste o naștere, fără să fie medici, fără să fie personal medical, dar au aceste studii și atunci promovează foarte mult în rândul gravidelor și în rândul viitorilor părinți o naștere complet nemedicalizată, o naștere fără durere. Creează un mit a ceva ce nu tot timpul se concretizează și atunci sunt persoane care își doresc să nască acasă voluntar.
Această promovare a unei utopii de naștere creează și false speranțe a unei viitoare paciente vizavi de internarea în spital, pentru că nașterea nu este fără durere. Complicațiile pot să apară, copilul are nevoie de îngrijire în primele minute și nu va fi pus imediat la pieptul mamei, pentru că nu respiră”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu în cadrul unei conferințe de presă.
La nivel național au fost înregistrate cazuri de deces matern, datorită acestor nașteri la domiciliu voluntare, fără medicație, fără personal medical autorizat.