joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalProfesorii botoșăneni au ajuns în pragul disperării. „Fiecare pasează responsabilitatea” (video)

Profesorii botoșăneni au ajuns în pragul disperării. „Fiecare pasează responsabilitatea” (video)

Profesorii botoșăneni au ajuns în pragul disperării odată cu relocarea elevilor și haosul cu lucrările de reabilitare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Colegiul Național „Mihai Eminescu” este unul dintre liceele afectate de valul de reabilitări, dar pentru care autoritățile au stabilit înainte de începerea anului școlar că nu va fi relocat. Înainte de 9 septembrie, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Botoșani a solicitat chiar o derogare de la ministrul Educației pentru a începe anul școlar cu „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”. În condițiile unui program mai lejer, ISJ a acordat constructorului un răgaz mai mare pentru a mai finaliza unele săli de clasă.

„E o nebunie, sperăm să se regleze din orar”

Cu toate acestea, sălile nu sunt nici pe departe gata, deși constructorul spune că este în grafic cu lucrările, iar elevii trebuie mutați la alte unități de învățământ până luni, 23 septembrie, când va lua sfârșit „Săptămâna Verde” și profesorii vor vrea să își desfășoare orele de curs.

„Este un disconfort atât pentru copii, cât și pentru noi, profesorii, dar și pentru părinți. Sunt copii navetiști care au ultim cursă, să spunem, pe la ora 17 din Botoșani spre localitățile lor de origine. Noi îi înțelegem, îi învoim, dar vor lipsi mereu timp de 3-4 săptămâni cât va dura această situație, vor rămâne cu anumite goluri în ceea ce privește asimilarea de informații. E o nebunie, sperăm să se regleze din orar distribuția noastră, a profesorilor, pentru că trebuie să fim în trei locații diferite care sunt situate în capetele orașului, la „Alexandru cel Bun”, la „Dimitri Negreanu” și la „Asachi”. (…) Nu știm dacă reușim să ajungem. Să spunem că am ore de la 8 la 9 la una dintre locații, după care de la 9 la 10 în altă locație, este clar că vom întârzia”, a declarat profesorul Daniel Botezatu, care este și consilier local.

„Cu manualele este o problemă”

Pe lângă problema distanței mari și a timpului limitat, profesorul a adus în atenție și o problema pe care școala o întâmpină în privința manualelor.

„Cu manualele este o problemă. În vară, tot ce a fost în clase s-a depozitat, acum este destul de greu să mai găsească doamna sacii cu manuale, au fost mutați în alte locuri și e foarte greu pentru că zilele astea trebuie să le dăm manualele la copii. Nu a fost gândit de la nivel înalt momentul în care s-a dat drumul concomitent la aceste fonduri pentru reparați capitale. Nu știm un termen limită în care se vor finaliza lucrările. Constructorul spune martie 2025, pe panoul din fața liceului pare ca termen de finalizare octombrie 2025. Ar fi groaznic să petrecem un an școlar în aceste condiții”, spune profesorul.

„Era mai bine ok și altfel se făceau orele online”

Potrivit unor surse, este posibil ca această situația să dureze până la finalul modului 1, adică până la sfârșitul lui octombrie. Ulterior, construcția trebuie, însă, să primească avizele de funcționare, dar procesul de obținere este destul de laborios și de durată.

„Din punctul meu de vedere era mai bine ok și altfel se făceau orele online, dar am înțeles că Ministerul nu aprobă, deși este o situație excepțională, în proporție cum este situația din localitățile calamitate din sud, unde s-a dat aprobare. Prin online durata orelor era de 50 de minute, acum programul este scurtat, ora este de 40 de minute și pauza de 5 minute. Aveam experiența anului de pandemie, iar majoritatea cursurilor de formare pe care le facem noi profesorii, începând de la pandemie, se desfășoară online, inclusiv la Consiliul Local ședințele au loc online. Ar fi trebuit să folosim ceea ce am acumulat în perioada de pandemie până revenim în sălile de clasă, a spus profesorul.

„Fiecare pasează responsabilitatea”

Totodată, profesorul spune că vina este pasată între primărie și constructor, iar de suferit au elevii și profesorii.

„Răspunsurile lui (n.r. – ale primarului Cosmin Andrei) sunt destul de vagi. Fiecare pasează responsabilitatea. Dumnealui pe constructor, constructorul spune că primăria este restantă cu partea de cofinanțare și amenință că dacă nu vor primi banii vor sista lucrările. Am avut o discuție cu domnul primar săptămâna trecută (…) și răspunsul a fost «să vedem, în câteva săptămâni». Câteva săptămâni pot însemna două sau patru, cinci. Cred că trebuia finalizat corpul B și după să se mute constructorul în corpul A, iar noi să ne mutăm în corpul B și nu mai eram în această situație. Se învăța, într-adevăr, în două schimburi, dar măcar știam că învățăm într-un singur loc și avem sălile de clasă ok”, a explicat Daniel Botezatu.

În contextul în care majoritatea părinților susțin că de vină pentru haosul cu valul de reabilitări ar fi interesele politice, Daniel Botezatu este de părere că „interesele au transcens nivelul local, au fost interese la nivel național în perspectiva alegerilor. Primarului în funcție nu cred că i-a convenit șantierul în care se află unitățile de învățământ din Botoșani. S-au pompat bani în acest an electoral, probabil intenția sau speranța a fost că vor fi finalizate lucrările și atunci oficialitățile locale vor face pelerinaje prin sălile de clasă, câștigând voturi, dar nu se întâmplă așa, în acest moment, unitățile de învățământ arată mai rău decât unele clădiri bombardate din Ucraina”.

Programul după care vor învăța elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”:

  • clasele a V-a, a VI-a și a VII-a: la Liceul „Dimitrie Negreanu”, de la ora 13:00 (ora de 40 min);
  • clasele a VIII-a: la Colegiul Economic, de la ora 8:00 (program normal);
  • clasele a IX-a, fără a IX-a E: la Liceul „Dimitrie Negreanu”, de la ora 13:00 (cu ora de 40 min);
  • clasele a X-a: la Liceul „Alexandru cel Bun”, de la ora 14:00 (ora de 40 min);
  • clasele a XI-a: la Liceul „Alexandru cel Bun”, de la ora 14:00 (ora de 40 min);
  • clasele a XII-a A, B, C: la Colegiul Economic, de la ora 8.:0( program normal);
  • clasele a XII-a D, E: la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, de la ora 8:00 (program normal);
  • clasele a XII-a F, G, H: la Liceul „Alexandru cel Bun”, de la ora 8:00.
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
16.7 ° C
17.6 °
16.6 °
51 %
2.3kmh
100 %
joi
17 °
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...