joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalHaos și nemulțumiri în rândul părinților și elevilor de la Colegiul Național...

Haos și nemulțumiri în rândul părinților și elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Unde vor învăța de luni

Șirul schimbărilor pentru elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani pare că nu se oprește, iar unii părinți pun haosul cu lucrările de reabilitare pe seama intereselor politice.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Colegiul Național „Mihai Eminescu” este unul dintre liceele afectate de valul de reabilitări, dar pentru care autoritățile au stabilit înainte de începerea anului școlar că nu va fi relocat. Înainte de 9 septembrie, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Botoșani a solicitat chiar o derogare de la ministrul Educației pentru a începe anul școlar cu „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”. În condițiile unui program mai lejer, ISJ a acordat constructorului un răgaz mai mare pentru a mai finaliza unele săli de clasă.

„În martie au început, a durat o lună întreagă doar să scoată băncile”

Cu toate acestea, sălile nu sunt nici pe departe gata, deși constructorul spune că este în grafic cu lucrările, iar elevii trebuie mutați la alte unități de învățământ până luni, 23 septembrie, când va lua sfârșit „Săptămâna Verde” și profesorii vor vrea să își desfășoare orele de curs.

„Ca să înțelegeți cât de repede se mișcă lucrurile vă spun că în martie au început, a durat o lună întreagă doar să scoată băncile și scaunele din clasă. În condițiile în care știu cât de mult le-a luat să scoată tot din clasă, nu știu cât o să le ia să pună totul la loc. Noi am văzut doar poze în mare parte. Parchet nu este pe jos, corpurile de iluminat sunt puse doar în 1-2 clase, despre obiecte nici nu mai spunem”, a spus un elev al colegiului.

Marți, 17 septembrie, deși existau mai multe zvonuri conform cărora elevii ar urma desfășoare ore online, reprezentanții ISJ anunțau că cei peste 1.000 de elevi ai colegiului distribuiți în aproximativ 40 de clase vor fi relocați în alte trei licee din municipiu, printre care Liceul „Alexandru cel Bun”, Colegiul Economic „Octav Onicescu” și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”.

„Este bătaie de joc la adresa noastră și a copiilor”

Conform programului întocmit atunci, elevii din schimbul trei ar fi trebuit să iasă de la ore în jurul orei 21:25. Acest fapt i-a nemulțumit astăzi, 18 septembrie, pe majoritatea părinților, care susțin că de vină ar fi interesele politice. „Asta e o generație care a făcut clasa a 5-a și a 6-a în online și acum, în clasa a 9-a, începem cu două picioare stângi”, a spus o mamă. „Este bătaie de joc la adresa noastră și a copiilor, alegerile să le câștige primarul”, a fost declarația unei alte mame.

O elevă a colegiului a spus că s-au căutat soluții și soluția pe care au găsit-o este ca toți elevii din liceu să meargă la Liceul „Alexandru cel Bun” și la Liceul „Gheorghe Asachi”. Problema este că la Textil clasele de a 12-a fac ore după amiază, ceea ce nu este ok, știind din Statutul elevului despre clasele terminale că trebuie să facă ore doar de dimineață. Exact ca un program de muncă, orele se vor face în trei schimburi, elevii de clasa a 12-a vor termina la 18:25, iar următorii elevi, de clasa a 10-a și a 9-a, termină orele la ora 21:25 seara, ceea ce, din nou, nu prea este foarte legal. Nu prea știm cine este vinovatul, ne învârtim după deget. Cei de a 12-a nu prea știu ce să facă, au pregătire, ore de condus”.

„Școala nu este responsabilă cu nimic în proiect”

Pe de altă parte, Cristina Chiriac, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” susține că încearcă să găsească cele mai bune variante pentru elevii săi, deși nu este implicată în proiect, răspunzători fiind primăria și Inspectoratul Școlar.

„Deocamdată mai căutăm niște variante și vom anunța părinții în timp util. Noi am avut un consiliu profesoral de dimineață, am anunțat profesorii diriginți și înțeleg că sunt niște nemulțumiri de la clasele de a 12-a pentru că vor părinții de dimineața. Încercăm să găsim o altă soluție. Nu depinde de noi, Inspectoratul Școlar va lua decizia. Școala nu este responsabilă cu nimic în proiect, nu avem de unde să știm data exactă. Eu aștept în continuare părinți nemulțumiți, elevi la mine la birou. Nu a venit nimeni până acum”, a declarat profesor Cristina Chiriac, director al Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani.

„Conducerea unității a făcut un program greșit”

Mai departe, Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al ISJ Botoșani, spune că s-a ajuns la această situație ca urmare a greșelilor strecurate în program întocmit inițial.

„Conducerea unității a făcut un program greșit, cu ore până la 21 și ceva. Acum avem alt program, doar cu schimbul unu și schimbul doi. Schimbul doi ar trebui să termine pe la 19 și un pic”, a declarat profesorul Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al ISJ Botoșani.

Programul după care vor învăța elevii:

  • clasele a V-a, a VI-a și a VII-a: la Liceul „Dimitrie Negreanu”, de la ora 13:00 (ora de 40 min);
  • clasele a VIII-a: la Colegiul Economic, de la ora 8:00 (program normal);
  • clasele a IX-a, fără a IX-a E: la Liceul „Dimitrie Negreanu”, de la ora 13:00 (cu ora de 40 min);
  • clasele a X-a: la Liceul „Alexandru cel Bun”, de la ora 14:00 (ora de 40 min);
  • clasele a XI-a: la Liceul „Alexandru cel Bun”, de la ora 14:00 (ora de 40 min);
  • clasele a XII-a A, B, C: la Colegiul Economic, de la ora 8.:0( program normal);
  • clasele a XII-a D, E: la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, de la ora 8:00 (program normal);
  • clasele a XII-a F, G, H: la Liceul „Alexandru cel Bun”, de la ora 8:00.

Primarul nu răspunde

Pentru că părinții, elevii și profesorii vor să știe cât timp vor funcționa după acest program haotic, reporterii „Monitorul” au încercat să obțină mai multe informații de la primarul Cosmin Andrei, însă acesta nu a răspuns și nici nu a revenit ulterior.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
16.6 °
36 %
2.2kmh
98 %
joi
20 °
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...