joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalReabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”, aproape de finalizare după un deceniu de peripeții...

Reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”, aproape de finalizare după un deceniu de peripeții (VIDEO)

După un deceniu de peripeții, lucrările de reabilitare de la Teatrul „Mihai Eminescu” se apropie de final.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a inspectat șantierul în cursul zilei de marți, 17 septembrie. Acesta a fost însoțit de Doina Federovici, șefa CJ, de administratorul public Mircea Magdalena, de câțiva consilieri PSD și de Daniel Botezatu, consilierul local care s-a retras din PNL înainte de alegerile locale.

„Suntem la 97%”

Gradul de execuție atinge un procent de 97%, iar constructorul promite că proiectul va fi gata în aproximativ două luni, asta după ce termenul de finalizare a fost amânat de nenumărate ori. În această perioadă, muncitorii mai lucrează la sala de spectacole, care va avea aproximativ 500 de locuri.

„Așa cum am promis la semnarea contractului am muncit serios ca să ajungem în momentul ăsta. Suntem mulțumiți de ceea ce am făcut. Suntem la 97%, mai avem de montat mocheta în sala de spectacole, de finalizat foarte puține zugrăveli și de montat peretele acustic”, a declarat Răzvan Chelărașu, administratorul societății D&D Construct.

Deși promite o inaugurare fastuoasă, Cosmin Andrei nu a spus când va fi deschis teatrul pentru botoșăneni. „Termenul contractual este de 24 noiembrie, după care vom intra în procedurile de recepție a clădirii, care sunt destul de laborioase și, așa cum am spus, o lansare a Teatrului „Mihai Eminescu” într-un mod să spunem într-un mod grandios”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

„Împrumutul pe care l-am făcut pentru teatru este pe zece ani și este de 50 de milioane de lei”

Pentru reabilitarea clădirii a fost necesar și un împrumut de 50 de milioane de lei care se întinde pe 10 ani. Totuși, Cosmin Andrei a spus că va face public costul total al lucrărilor după ce se vor calcula toate situațiile de plată.

Important este că am găsit soluții, chiar dacă unii spuneau că nu găsim soluții de finanțare pentru teatru din cauza comisiei care avizează împrumuturile pentru că nu vom primi împrumut, din cauza faptului că băncile nu se vor da bani pentru că eram executați silit, din cauza faptului că au apărut note de constatare suplimentare și depășim procentele din legislație. Am găsit soluții pentru toate aceste probleme. (…) Împrumutul pe care l-am făcut pentru teatru este pe zece ani și este de 50 de milioane de lei. Îl vom plăti în perioada următoare, nu puteam reabilita teatrul cu bani de la bugetul local”, a conchis Cosmin Andrei.

Pentru ca investiția să fie în siguranță, vor fi montate aproximativ 100 de camere video, aproape la fel de multe cât are tot municipiul Botoșani funcționale.

Decernarea Premiului Eminescu s-a amânat din cauza lucrărilor nefinalizate

A 33-a ediție a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia s-a desfășura pe 15 iunie. Asta deși, potrivit tradiției, evenimentul ar trebui să aibă loc pe 15 ianuarie. Această situație a apărut ca urmare a deciziei primarului Cosmin Andrei care și-a dorit amânarea evenimentului până după finalizarea lucrărilor de la teatru. Potrivit declarațiilor edilului oferite la începutul acestui an, reabilitarea instituției ar fi trebuit să fie gata în primele luni ale lui 2024, dând posibilitatea de a găzdui festivitatea de decernare a premiului. Finalizarea teatrului a tot fost amânată, iar premiul a trebuit decernat la jumătatea lunii iunie, deși teatrul nu a fost finalizat.

Valoarea lucrărilor de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” s-a triplat

În 2021, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro. În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.

La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiţiei era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro. În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, s-a ajuns aproape la o valoare triplă.

Prima finanţare a fost pierdută

Aceasta este a doua finanţare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru acelaşi obiectiv. Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.
La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Încă 44 de milioane de lei pentru finalizarea teatrului

În cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Local pentru luna noiembrie a anului 2023, la propunerea lui Cosmin Andrei, aleşii locali au votat pentru alocarea din bugetul local a sumei de 44 de milioane de lei pentru finalizarea acestei lucrări. Noul termen prevăzut pentru finalizarea lucrărilor este 24 decembrie 2024.

Teatru construit în doi ani şi reabilitat în zece

Teatrul „Mihai Eminescu” a fost construit la începutul secolului XX, atunci când a devenit necesar un teatru pe măsura oraşului, care era al patrulea ca număr al locuitorilor, după Bucureşti, Iaşi şi Galaţi. Sătui să aştepte bani de la centru, 75 de acţionari având un capital de 400.000 de lei, adunat prin donaţii, înfiinţează în ianuarie 1912 „Societatea de acţiuni- Teatrul Eminescu”. La 23 septembrie a aceluiaşi an, s-a pus prima piatră a construcţiei acestui „templu al artei”, care a şi fost terminat doi ani mai târziu. Clădirea a fost inaugurată în seara zilei de 21 decembrie 1914.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
12.6 °
98 %
3.6kmh
100 %
joi
19 °
vin
21 °
sâm
23 °
Dum
23 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...