Numărul tot mai mare de apeluri nejustificate la serviciul de urgență 112 pune presiune pe resursele autorităților, iar cei care abuzează de acest sistem riscă amenzi serioase. Poliția a lansat un avertisment clar către cetățeni potrivit căruia utilizarea greșită a numărului de urgență poate duce la sancțiuni de până la 4.000 de lei.
Ieri, trei persoane au fost amendate cu 6.000 de lei pentru apeluri abuzive la 112, în timp ce alte două au primit avertismente scrise. Autoritățile subliniază că astfel de acțiuni iresponsabile nu doar că încalcă legea, ci pun în pericol siguranța publică, blocând accesul celor care au nevoie reală de ajutor.
Apeluri cu nemiluita
Conform unui raport recent al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), de la începutul acestui an, peste 1,5 milioane de apeluri la 112 au fost fie din greșeală, fie fără a oferi informații, fie făcute cu intenții răuvoitoare. Aceste apeluri abuzive reprezintă mai mult de jumătate din cele 2,7 milioane de apeluri neurgente înregistrate în primele opt luni ale anului. Printre cei mai notorii abuzatori ai sistemului se numără un locuitor din Botoșani, care a sunat de 5.160 de ori la 112, și o persoană din Iași, care a apelat de 15.103 ori în ultimele opt luni – o medie de 62 de apeluri pe zi.
880 de ore pierdute pe glume și insulte
Operatorii STS au gestionat peste 6,7 milioane de apeluri în primele opt luni ale anului, dintre care 163.000 au fost abuzive. Cele mai multe dintre acestea au venit de la adulți care au făcut glume sau au insultat personalul, consumând peste 880 de ore prețioase. În loc să răspundă la situații critice, operatorii au fost obligați să facă față apelurilor care nu aveau nicio legătură cu urgențele reale.
Poliția și autoritățile din domeniul telecomunicațiilor avertizează că abuzurile nu vor fi tolerate, iar sancțiunile vor continua să fie aplicate. Amenzile și avertismentele arată clar că astfel de comportamente nu doar încalcă legea, dar pun în pericol viețile celor care chiar au nevoie de ajutor urgent.
Serviciul 112 este destinat salvării de vieți, iar folosirea lui pentru glume sau insulte nu face decât să îngreuneze activitatea autorităților.