Aproximativ 50 de permise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut.
În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 14 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 93 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112. În cadrul acţiunilor au fost aplicate 356 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 330.000 de lei.
Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.
Dosare penale pentru beţie la volan
Doi şoferi s-au ales cu dosare penale după ce au fost prinşi la volan deşi consumaseră băuturi alcoolice.
Duminică, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier au oprit pentru control, pe drumul comunal 40, în comuna Lunca, un autoturism condus de un bărbat de 53 de ani, din aceeași localitate. În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani – Formațiunea de Ordine Publică au oprit pentru control, pe DN 29 A, un autoturism condus de un tânăr, de 31 de ani, din orașul Darabani.
Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Acţiune şi pentru biciclişti
Nu au scăpat de controale nici bicicliştii în acest weekend. Astfel, duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare abateri ale bicicliștilor.
Activitățile s-au desfășurat în mediul rural, prilej cu care au fost controlate peste 80 de autovehicule, dintre care, 38 de bicicliști, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei. Dintre sancțiuni, 20 au fost aplicate bicicliștilor care nu au respectat prevederile legale. De asemenea, polițiștii au reținut 11 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.
În cadrul activităților, polițiștii au oferit bicicliștilor veste si tricouri de culoare verde fosforescente, cu însemne reflectorizante.
Recomandări preventive ale polițiștilor
– Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând, iar dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii acestora sunt obligaţi să circule numai pe această pistă.
– Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte cască de protecţie omologată;
– Bicicliștii trebuie să semnalizeze din timp intenția efectuării unei manevre astfel: braţul stâng întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre stânga sau de a depăşi; braţul drept întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre dreapta; braţul drept întins orizontal balansat în plan vertical atunci când intenţionează să oprească; se recomandă asigurarea temeinică la efectuarea oricărei manevre;
– Atunci când traversează drumul public pe trecerea pentru pietoni, biciclistul va face aceasta pe lângă bicicletă;
– Bicicliștii sunt obligați să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, pe timpul nopții și atunci când vizibilitatea este redusă; pentru a fi vizibili în trafic, purtarea acesteia se recomandă și pe timp de zi;
– Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate;
– Bicicliștilor le este interzis să circule fără a ține cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale, ori fără a menține contactul ambelor roți cu solul;
– De asemenea, este interzisă circulația cu bicicleta atunci când conducătorul acesteia se află sub influența băuturilor alcoolice;
– Transportul unei alte persoane pe bicicletă este interzis, cu excepţia situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane; copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special, sau dacă are montat un dispozitiv omologat.