Începând de luni, 16 septembrie, parcarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” se va închide. Asta deoarece s-a dat startul lucrărilor de construire a Ambulatorului de specialitate și spitalizare de zi.
Accesul va fi restricționat pentru toate autovehiculele cu excepția Ambulanțelor și a pacienților nedeplasabili. În parcarea principală vor avea acces doar pacienții nedeplasabili/ imobilizați pentru consulturile de specialitate sau Urgențe medicale. 2. Aparținători pacienţilor vor avea acces doar pietonal prin intrarea secundară a Spitalului Județean dinspre Casa de Asigurări Botoșani respectiv și Bulevardul Mihai Eminescu. Va fi permis accesul autovehiculelor doar pentru a prelua pacienții externați nedeplasabili, fără a permite staționarea autovehiculelor în parcarea din spatele spitalului.
Perioada de închidere a parcării principale este estimată la 12 luni.
„Conducerea spitalului va înainta adrese oficiale către Poliția Locală respectiv Serviciul Poliției Rutiere a municipiului Botoșani pentru fluidizarea traficului din zona spitalului judetean și pentru a permite parcarea autovehiculelor pe prima bandă a străzii Marchian. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze disconfortul creat”, au transmis reprezentanţii spitalului.
Parcare subdimensionată
Cel mai mare spital din Moldova se poate „lăuda” cu cea mai mică parcare auto pe care o are o unitate publică, poate chiar la nivel naţional, cu doar aproximativ 60 de locuri.
„Avem o parcare mică, este o realitatea. Numai că mărimea unu spital este dată de numărul de paturi, nu de locurile de parcare. Şi terenul este cât este. Activitatea principală a spitalului este activitate medicală. Spitalul are un buget limitat, în care prioritar este fondul de salarii, investiţiile, medicamentele”, a precizat juristul Corneliu Prepeliţă, managerul SJU Mavromati.
Pacienţi în pericol din cauza unui rond de flori
Lipsa locurilor de parcare nu este doar un coşmar pentru botoşănenii care vin la spital pentru o consultaţie sau pentru a-şi externa rudele. Siguranţa pacienţilor din cea mai mare unitate sanitară din judeţ este pusă în pericol de un rond de flori. Oricât de banală sau hilară ar părea, realitatea bate orice scenariu de film la Botoșani.
Un exerciţiu efectuat de reprezentanţii ISU la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Mavromati a scos din nou în evidenţă ceva deja ştiut şi chiar reclamat de unii medici din cea mai mare unitate sanitară. Pacienţii din secţiile cele mai dificile, precum chirurgie, ortopedie şi mai ales terapie intensivă, sunt practic condamnaţi să ardă de vii în cazul unui incendiu puternic, precum cele petrecute în alte spitale din ţară. Asta pentru că aceste secții sunt situate la etajele 6 şi 7 ale clădirii. În ciuda faptului că majoritatea pacienţilor nu pot fi deplasaţi pe propriile picioare, mulţi fiind conectaţi chiar la aparate.
O eventuală intervenţie a pompierilor, cu autospecialele de mari dimensiuni şi mai ales cu platforma de lucru la înălţime, esre aproape sortită eșecului, în parcarea subdimensionată a unităţii sanitare. Şi, mai mult, la ultima vizită de recunoaştere în teren, pompierii au fost şocaţi de un motiv invocat pentru lipsa de spaţiu din parcare.
Parcare blocată de un proiect făcut pe genunchi
Rondul imens de flori din faţa unităţii sanitare nu poate fi eliminat decât peste aproape patru ani. Asta pentru că, proiectul făcut pe genunchi pentru reabilitarea UPU din fonduri europene, a cuprins şi acel rond de flori.
„În acest moment rondul din parcarea principală a spitalului „Mavromati” este legat de proiectul de extindere UPU. După cum știți, până nu trec cei 5 ani de la finalizarea lucrărilor, nu se poate micșora acest rond. Noi facem demersuri necesare, pentru că, în acest moment, parcarea este mult subdimensionata față de solicitări, față de personalul spitalului, față de aparținători şi de bolnavii care se adresează Spitalului Județean”, a precizat în iarna acestui an medicul Monica Adăscăliţei, managerul de la acea dată a SJU Mavromati.
CJ nu are soluţii
Lipsa locurilor de parcare la Spitalul Județean „Mavromati” și faptul că nu se întrezărește vreo speranță în viitorul apropiat au fost aduse în discuție şi în Consiliul Judeţean, încă din urmă cu patru ani, de către liberali. Aceştia au remarcat că în proiectul de buget propus spre dezbaterea Consiliului Județean (CJ) nu erau alocați bani pentru această investiție mai mult decât necesară, deși se vorbea de tot felul de demersuri în sensul găsirii unei soluții pentru înmulțirea locurilor de parcare încă din 2018.
La acel moment, Dorin Birta, şi atunci vicepreşedinte al CJ, a spus că se doreşte achiziţionarea terenului din parcul spitalului, pentru organizarea unei parcări. Patru ani mai târziu, surpriză. Chiar se face o parcare, însă de către un privat. Nu se ştie şi când va fi finalizată sau care vor fi tarifele.