joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalFestivalul internaţional Cik Damadian şi-a desemnat câştigătorii (video)

Festivalul internaţional Cik Damadian şi-a desemnat câştigătorii (video)

Cinematograful Unirea de pe Pietonalul Unirii a găzduit, sâmbătă, premierea caricaturiştilor care au participat în acest an la Festivalul ,,Cik Damadian”. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost Horațiu Mălăele și  caricaturistul brăilean Costel Pătrășcan.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În cadrul concursului au fost 67 de participanți atât la secțiunea de epigrame, cât și la cea de caricaturi, din 21 de țări, precum Armenia, Arabia Saudită, Brazilia, Cuba  Serbia, China, Egipt, Uzbekistan, Indonezia, Statele Unite ale Americii, Rusia, Siria, Grecia, Moldova, Thailanda, Myanmar, Uruguay, Polonia, Iran, Ucraina și Spania.

Prima dată au fost premiați cei de la categoria ,,Epigrame”. Premiul I a mers la Vasile Vajoga, din Iași, premiul II la Florin Rotaru, din Buzău, iar premiul III la Ioan Petru Gârda și la Laurențiu Ghiță. A obținut mențiune Valentin David, din Orăștie. Diplome de participare au primit Radu Chiruță, Adrian Timofte, Ștefan Bașno și Ioan Mamaische.

La secţiunea caricaturi premiul I a fost obţinut de Thein Tun Oo din Myanmar, premiul al II-lea de Passaprawas A-Chinoboonwat din Thailanda, iar premiul al III-lea de Huang Ronghai din China. A primit diplomă de participare Radu Chiruță, acesta fiind singurul român premiat la această secțiune. Mențiunea a fost primită de Susthanto din Indonezia.

Atât la secțiunea ,,Epigrame”, cât și la ,,Caricaturi” concurenții de pe locurile III, II, respectiv I au primit și trofee.

Costel Pătrășcan, invitatul special al serii

Descris ca cel mai viralizat caricaturist român din mediul online, Costel Pătrășcan și-a început momentul cu o declarație dată de Alex Ștefănescu despre caricaturile, dar și despre acesta. Momentul lui a inclus autoironie, glume despre politica românească, despre sistemul de învățământ și cel sanitar, dar și poante inspirate din viața oamenilor simpli, diferite amintiri. Toate acestea au fost reprezentate cu ajutorul unei proiecții cu caricaturile lui și nu numai.

Costel Pătrășcan a folosit muzică, dar și diferite videoclipuri și fotografii ce redau momente sau perle din viața politică românească.

Momentul lui Costel Pătrășcan i-a făcut pe oameni să râdă și să aplaude. În sala s-a aflat și președinta CJ Botoșani, Doina Federovici și deși au fost și multe săgeți îndreptate spre PSD și președintele partidului Mihai Ciolacu,  aceasta s-a solidarizat cu ceilalți spectatori râzând la glumele propuse. Pe tot parcursul momentului, artistul a fost aplaudat de întreaga scenă.

Pasionat de mic de desen, Costel Pătrășcan a publicat caricaturi atât în ziare locale, cât şi centrale și a scos 11 albume de caricatură. Deținător a peste 100 de premii naționale și peste 40 de premii internaționale, acesta este fondatorul Muzeului Umorului de la Brăila. A participat, de-a lungul anilor, la numeroase expoziţii naţionale, dar şi saloane internaţionale de caricatură în Japonia, Germania, Canada, Turcia, China, Iran, Macedonia, Franţa, Italia sau Croaţia. A avut expoziţii personale în Cipru, Israel, Belgia, China şi Peru. De asemenea, Costel Pătrășcan realizează de șase ani caricaturi pentru reprezentanții Comisiei Europene în România.

Horațiu Mălăele, pe scena de la Cinematograful Unirea

Festivalul ,,Cik Damadian” s-a încheiat cu un moment susținut de marele actor Horațiu Mălăele. Primit pe scenă cu aplauze, actorul a amuzat publicul cu glume din viața de cuplu de la diferite vârste și nu numai. A făcut diferite poante pe teme politice, despre românii din diferite zone ale țării.

Chiar dacă a recitat și poezii amuzante, spre final acesta a dus publicul într-o atmosferă mai contemplativă, interpretând poezii de Nichita Stănescu, dar și alți poeți români, având teme ca moartea, familia sau părinții. La final, marele actor a ieșit de pe scenă fiind aplaudat la scenă deschisă.

Despre Festivalul ,,Cik Damadian”

Festivalul de caricaturi și epigrame ,,Cik Damadian” s-a aflat anul acesta la cea de a IV-a ediție și a fost organizat de Uniunea Armenilor din România – sucursala Botoșani. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 13-14 septembrie.

În prima zi, activitățile din cadrul festivalului au început la ora 13:00, la Galeriile de Arte ,,Ștefan Luchian”. Acolo au avut loc recitaluri de epigrame și o prezentare de carte. Atât în prima zi, cât și în a doua, activitățile de la Cinematograful Unirea au început la ora 18:00. Pe data de 13 septembrie, au urcat pe scenă Sorin Tanase cu ,,Glume și bancuri din Ardeal” și Harry Tavitian împreună cu Cserey Csaba. Pe parcursul celor două zile de festival, participanții au putut să-și facă o caricatură a lor.

Cine a fost Cik Damadian?

Cik Damadian s-a născut la 6 august 1919 în Constanţa şi s-a stins din viaţă în 1985 la Bucureşti. A studiat în Italia la Colegiul Armenina „Murat-Raphael”, la Veneția și la Școala de Belle Arte din Roma. A debutat în 1948 cu caricaturile realizate. A lucrat în china-ink, tempera, litografii, portrete topite, compoziții tematice. În timpul vieții sale, acesta a poposit și la Botoșani, moment în care a ilustrat mai multe străzi ale orașului.

– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ploaie ușoară
13.9 ° C
13.9 °
13.6 °
95 %
4.2kmh
99 %
joi
18 °
vin
22 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Până începe iar dezvoltarea, utilajele sunt sub pază bună.

EDITORIAL

De câteva zile a început din nou școala și pare-se că nimic nu s-a schimbat în bine. Ba dimpotrivă, părinții copiilor din Botoșani (și,...

EPIGRAMA ZILEI

Lin, precum bătrâna Sena Din decor, vacanța iese, Soațele părăsesc scena Intră-n loc, metrese...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...