vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocalRecord îngrijorător: Un botoșănean a sunat de peste 5.000 de ori la...

Record îngrijorător: Un botoșănean a sunat de peste 5.000 de ori la 112

De la începutul acestui an, peste 1,5 milioane de apeluri către 112 au fost făcute fie din greșeală, fie fără a spune nimic, fie cu intenția de a insulta operatorii, potrivit unui raport al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Aceste apeluri reprezintă mai mult de jumătate din cele aproximativ 2,7 milioane de apeluri non-urgente înregistrate în aceeași perioadă.

Un botoșănean a sunat de 5.160 de ori la 112.

În total, în primele opt luni ale anului, operatorii STS au gestionat peste 6,7 milioane de apeluri. Dintre acestea, 163.000 au fost abuzive, cei mai mulți apelanți fiind adulți care au făcut glume sau au insultat operatorii, consumând peste 880 de ore care ar fi putut fi folosite pentru cazuri reale de urgență.

Un caz extrem este cel al unei persoane din Iași, care a sunat de peste 15.103 ori la 112 în ultimele opt luni, în medie de 62 de ori pe zi. Alți apelanți abuzivi provin din județele Mureș și Botoșani, cu mii de apeluri înregistrate.

Multe apeluri non-urgente sunt cauzate de manipularea greșită a telefonului sau apeluri accidentale, așa-numitele „pocket dial”. În aceste cazuri, STS recomandă ca persoanele reapelate să răspundă și să clarifice situația.

Sancțiuni pentru apelare abuzivă la 112

Potrivit legislației, Serviciul de Telecomunicații Speciale sesizează cazurile de persoane care apelează abuziv 112 către Poliția Română, în vederea identificării și sancționării acestora.

Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenție, în interval de un an, se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.

Este esențială apelarea cu responsabilitate a numărului 112 doar în situații de urgență. Apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără a avea o urgență ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz și se sancționează, dar cel mai important, poate costa viața unei persoane care are nevoie urgent de ajutor.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.3 °
42 %
3.4kmh
8 %
vin
20 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...