miercuri, septembrie 18, 2024
AcasăLocalPreot răpus de virusul West Nile. „O mare pierdere si o mare...

Preot răpus de virusul West Nile. „O mare pierdere si o mare tristețe!”

Virusul West Nile a făcut prima victimă în rândul botoşănenilor. Unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi preoţi din judeţ a trecut la cele veşnice după ce organismul lui a cedat pe un pat de spital în judeţul Iaşi, unde se afla internat din cauza virusului West Nile.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Părintele Ioan Alupoaiei se afla în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase la Iași încă de la mijlocul lunii august. Acesta a ajuns mai întâi la Urgenţe, în stare gravă, iar după câteva zile a fost trimis la Iaşi în comă neurologică. Acolo, părintele a fost supus mai multor examene, rezultatul fiind unul şocant. A fost depistat cu virusul West Nile, şi ulterior, din cauza stării grave, a fost intubat.

Întreaga suflare de credincioşi din bisericile din Botoşani s-au rugat în slujbe speciale pentru sănătatea preotului, iar veştile păreau să se îmbunătăţească, în ultima vreme. Acesta a şi fost detubat şi părea că starea lui se stabilizează. Din păcate, organismul mult prea slăbit a cedat din nou, în ultima săptămână, iar joi dimineaţă inima acestuia s-a oprit.

„Dacă aş putea, aş strânge toţi ţânţarii din lume şi i-aş toca mărunţel”

Medicii ieşeni au făcut tot posibilul, dar din păcate nu au mai reuşit să îl reanimeze, fiind nevoiţi să constate decesul. „Cu durere în suflet vă aducem la cunoștință că fratele nostru, părintele Ioan Alupoaiei, s-a mutat în veșnicie. Să-l pomenim fiecare din frățiile noastre timp de 40 de zile. 62 de ani de viață. Dumnezeu să-l ierte”, au anunțat reprezentanții Protopopiatului Botoșani.

Soţia preotului a postat, joi dimineaţă, un mesaj simplu, dar plin de însemnătate. „Rezistă! Nu-L face de râs pe Hristos!”. Îndurerată, aceasta a postat şi un mesaj după aflarea veştii că soţul ei a fost depistat cu West Nile. „Dacă aş putea, aş strânge toţi ţânţarii din lume şi i-aş toca mărunţel. În locul lor aş lăsa florile să zboare”.

Preotul a fost pomenit în bisericile din Botoșani. „Părintele a fost mereu alături de mine și familia și s-a rugat pentru noi toți, ne-a sfătuit”, spune o enoriașă.

Zeci de mesaje de condoleanţe

Vestea morții părintelui a fost anunțată și pe pagina de Facebook a Bisericii „Izvorul Tămăduirii ”, acolo unde preotul a slujit mai bine de două decenii.

Și Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Stejari a transmis un mesaj de condoleanțe. „Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, născut în ieslea Betleemului, să primească slujitorului Său preotul Ioan Alupoaie în Împărăția Sa cerească, „unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”. Iar familiei îndurerate, enoriașilor parohiei îndoliate și tuturor celor ce l-au cunoscut și prețuit să le dăruiască mângâiere și întărire sufletească. Veșnica lui pomenire din neam în neam!”.

Mesajele de condoleanţe au curs în mediul online, oamenii arătându-şi ataşamentul faţă de părinte şi familia lui. „O mare pierdere si o mare tristețe! Am tot sperat într-o minune, am sperat ca totul va fi bine. Dar Dumnezeu a avut un alt plan cu Părintele Ionică. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace, în Împărăția Sa! Odihnă și lumină veșnică!Sincere condoleanțe si multă putere, pentru a putea depăși această grea despărțire, Eusebia draga mea !!!Drum lin spre Împărăția lui Dumnezeu, Părinte drag și bun!!!Aveți grijă de voi!!!”, a postat un apropiat al familiei.

Infecţie cu West Nile transmisă prin înţepătură de ţânţar

Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii va recomanda să vă prezentaţi la el mai apropiat cabinet medical:

  • febră
  • durere de cap intensă
  • dureri musculare
  • vărsături
  • erupţii cutanatei în cazurile severe, complicate, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică)
  • alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseala, slăbiciune musculară.

Pentru a preveni îmbolnăvirile prin boli transmise prin ţânţari se recomandă populaţiei:

  • evitarea expunerii la înţepături de ţânţar între apusul de soare şi zorii zilei când ţânţarii au cea mai mare activitate sau
  • utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi şosete în această perioadă,
  • evitarea pătrunderii ţânţarilor în case prin închiderea uşilor şi a ferestrelor sau prin punerea de plase la uşi şi ferestre.
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
15 °
75 %
2.2kmh
100 %
mie
23 °
joi
21 °
vin
22 °
sâm
23 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Până când se mai angajează niște medici, pacienții sunt scoși din când în când afară, la aer curat.

EDITORIAL

Pe vremea când eram în liceu, una dintre pramatiile locale a bătut câțiva elevi din internat, ceea ce a atras reacția părinților și a...

EPIGRAMA ZILEI

Toamnă, șezi în calendar, Nu îmi bruma arealul Că pun mâna pe un par Și-ți învinețesc dorsalul...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...