joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalDoi botoșăneni, parte din succesul unui film premiat la Veneția

Doi botoșăneni, parte din succesul unui film premiat la Veneția

Doi botoșăneni au strălucit pe scena internațională a cinematografiei. Actorii Ion Sapdaru și Theodor Șoptelea fac parte din distribuția filmului românesc „Anul Nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureșanu, care a câștigat Premiul Orizzonti, sâmbătă seară, 7 septembrie, la cea de-a 81-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pe lângă Premiul Orizzonti, pelicula a mai obținut și Premiul FIPRESCI – oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, dar și Premiul Bisato d’Oro al criticilor independenţi, pentru Cel mai bun scenariu.

„Dintre filmele eligibile – lungmetraje de debut din secţiunile Orizzonti şi Settimana Internazionale della Critica – am ales să premiem un film care se evidenţiază prin regia ambiţioasă şi remarcabilă. Cele şase poveşti distincte, aparent independente iniţial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative. Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influenţat de frica represiunii politice, împărtăşită de generaţii care au trăit sub un regim autoritar. Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată şi antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor şi castingul excepţional”, a explicat juriul, potrivit Hotnews.

Tragicomedie dinaintea Revoluției

„Anul nou care n-a fost/ The New Year that Never Came”, primul lungmetraj de ficţiune scris şi regizat de Bogdan Mureşanu, este o tragicomedie a cărei acţiune se desfăşoară într-o singură zi, înaintea Revoluţiei din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranţă, iubire, libertate şi sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică.

Protagoniştii acestor poveşti sunt Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora şi Ada Galeş. Pe lângă cei doi botoșăneni, respectiv Ion Sapdaru și Theodor Șoptelea, din distribuţie mai fac parte Victoria Raileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuţ Popescu, Răzvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Cătănescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Hărnuţ, Sorin Cociş, Marius Damian, Marian Adochiţei, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma şi mulţi alţii.

Scris, regizat şi produs de Bogdan Mureşanu, „Anul nou care n-a fost” va putea fi urmărit în cinematografele româneşti din 24 septembrie, fiind distribuit de Forum Film România.

Cine este Ion Sapdaru

Ion Sapdaru este botoșănean prin „adopție”, fiind născut pe 4 august 1961 la Doroțcaia, raionul Dubăsari, RSS Moldovenească, URSS. Acesta este un actor de scenă, film, radio, televiziune și voce, regizor de teatru și scenarist român, laureat al Premiilor Gopo pentru cel mai bun actor de film din 2006.

A absolvit facultatea de teatru din Chișinău în 1983 și facultatea de film VGIK din Moscova în 1989, are un masterat în regie la clasa profesorului Ion Ungureanu, în 1990. Activează la Teatrul Național din Iași ca actor și regizor, dar și la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani ca regizor. A fost asistent la Facultatea de teatru G. Enescu, Iași în perioada 1990-1992 și  1994-1997.

Cine este Theodor Șoptelea

Theodor Șoptelea s-a născut pe 25 iunie 1998 într-o familie de artiști. Tatăl său este pictorului Liviu Șoptelea, iar mama scrie poezii. Tânărul este mezinul Teatrului de Stat Constanța, a absolvit Facultatea de Teatru la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București.

În ciuda tinereții, Theodor a demonstrat deja ce poate, realizând roluri importante și extrem de dificile pe scena TSC. În 2023, acesta a fost nominalizat în cadrul Galei UNITER la Premiul pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
16.7 ° C
17.6 °
16.6 °
51 %
2.3kmh
100 %
joi
17 °
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...