Incidentul brutal din centrul orașului Botoșani, din noaptea de 30 spre 31 august, care a lăsat o comunitate întreagă într-o stare de șoc și indignare ajuns și în atenția Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), însă fără a se veni cu soluții. De altfel, ședința ATOP de luni, 9 septembrie, a fost tensionată, cu tatăl victimei, omul de afaceri Florin Cristian Alexuc, și comisarul șef Tudor Costîn, față în față.
Poliția „nu vede” corupția, dar nici nu oferă protecție
Comisarul șef Tudor Costîn a încercat să apere instituția, afirmând că, de când conduce IPJ Botoșani, nu a existat „niciun caz de corupție”. A subliniat că promovările și concursurile din Poliție au fost „pe bune”. Dar acest discurs a sunat gol pentru familiile care se simt neprotejate. „Una este să conduci o instituție ca un parazit și să taci din gură, sperând că îți vor face treaba alții mai capabili decât tine, alta este să vorbești și să arăți tuturor cât de prost ești”, a conchis Costîn, într-o replică neașteptată.
Florin Cristian Alexuc, vizibil revoltat, a cerut răspunsuri clare despre de ce agresorii fiului său sunt cercetați doar pentru „loviri sau alte violențe” și nu și pentru tâlhărie, deși fiul său fusese și jefuit.
„Faptele sunt minimalizate în detrimentul victimelor pentru a îmbunătăți statisticile legate de criminalitate. În speţă, faptele în care a fost implicat copilul meu, de la loviri, tâlhărie, tulburarea liniştii publice s-au minimalizat doar la lovituri și alte violențe””, a spus Alexuc. În replică, șeful IPJ a precizat că cercetările sunt încă în desfășurare, iar pentru a se face o încadrare juridică este nevoie și de probe. Totodată, el a precizat că împotriva suspecților ar putea fi luate noi măsuri, în funcție de evoluția investigațiilor.
O comunitate care refuză să tacă
Cazul nu a lăsat indiferentă comunitatea botoșăneană. De la izbucnirea scandalului, Florin Cristian Alexuc, tatăl tânărului agresat, a primit numeroase mesaje din partea botoșănenilor, care au trăit la rândul lor experinețe negative în relația cu instituția poliție. Potrivit lui Alexuc, toate mesajele primite, fără a include date de contact, vor fi incluse într-un memoriu care va fi trimis președinției, prim-ministrului și ministrului de interne.
„În cazul în care nu voi primi un răspuns, acest memoriu va fi retransmis lunar sau ori de câte ori va fi necesar”, a mai precizat Florin Cristian Alexuc.
La rândul ei, Mirela Sănduleanu, directorul Liceului Pedagogic și profesoara lui Cris (n.r. – tânărul agresat), a oferit o pledoarie emoționantă despre efectele violenței și despre criza de securitate care amenință orașul: „Cris nu va fi la festivitatea de deschidere a școlii. Pentru că acest adolescent blând și respectuos e acum pe un pat de spital, desfigurat de niște bătăuși care împart orașul cu noi”.
Ea a adăugat că situația este reprezentativă pentru lipsa de siguranță pe care tinerii o resimt în Botoșani: „Soluția nu este doar în razii și anchete post-faptum. Soluția este în educație, în prevenție și în monitorizare. Pentru că povestea lui Cris ar putea fi povestea oricăruia dintre noi”.
„Noi toți suntem Cris”
Finalul discursului său a adus un mesaj puternic de solidaritate. „Cris nu e singur! Noi toți suntem Cris! Iar familia lui a avut curajul să vorbească, să întrebe, să arate cu degetul. Nu doar pentru Cris, ci pentru noi toți!”.
Deși autoritățile promit că vor continua ancheta și că noi măsuri ar putea fi luate în funcție de probe, încrederea în poliție a fost puternic zdruncinată. În lipsa unor soluții clare, comunitatea cere o schimbare reală – atât în asigurarea siguranței publice, cât și în atitudinea autorităților față de victime.
Scandal aprins de declarații controversate
Scandalul a izbucnit după ce în noaptea de 30 spre 31 august un tânăr de 18 ani din Botoșani, elev olimpic, a fost atacat și lovit cu brutalitate, pe Pietonalul Transilvaniei, de un grup de minori. Cazul a fost mediatizat de poliție după câteva zile, iar situația s-a viralizat în spațiul virtual și a generat revoltă în rândul botoșănenilor. Asta după ce Florin Cristian Alexuc, tatăl tânărului agresat, a considerat că informațiile prezentate sunt inexacte și insuficiente.
Ulterior, comunitatea online a luat foc după ce șeful Inspectoratului de Poliție Județean, comisarul șef Teodor Costîn, a mai pus gaz pe foc cu o declarație controversată făcută în cadrul unei ședințe organizată de Instituția prefectului lăsând de înțeles că la ora 1 noaptea, când a avut loc agresiunea, nimeni nu ar fi trebuit să umble pe străzi. În acest context, numărul celor care au solicitat demisia șefului IPJ a crescut de la o zi la alta.
Scuze și agresori identificați
Joi, comisarul șef Tudor Costîn și-a cerut scuze de la tânărul agresat, „dacă expunerea elementelor specifice misiunii de poliție a generat aprecieri negative”. Totodată, polițiștii au anunțat că 11 dintre presupușii agresori au fost identificați, trei dintre ei sunt considerați suspecți și și-au recunoscut faptele.
Părinții celor 11 minori au fost amendați pentru neglijență, iar minorii cu vârste de peste 16 ani urmau să fie expertizați medico-legal pentru a se concluziona asupra discernământului privind răspunderea penală.
Comisarul Costîn rămâne la conducerea IPJ Botoșani
În ciuda scandalului, comisarul șef Tudor Costîn va conduce în continuare Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, dar de pe fotoliul de adjunct. Mandatul său de împuternicit inspector șef a expirat pe 8 septembrie, dar în baza unui ordin emis de ministrul Administrației și Internelor el a fost împuternicit adjunct și a preluat inclusiv prerogativele inspectorului șef. Aceste schimbări au avut loc în contextul în care comisarul Tudor Costîn a fost împuternicit la comanda IPJ Botoșani în septembrie 2023 și potrivit Statului polițistului împuternicirea are loc pentru o perioadă de maxim 6 luni și poate fi prelungită o singură dată. Prin urmare, o funcție de conducere poate fi deținută cu împuternicire maxim un an.
În cazul său, aceste condiții fuseseră îndeplinite și prin urmare mandatul nu mai putea fi prelungit. Doar că el s-a bucurat de o anumită conjunctură. Cum și cea de a doua funcție de adjunct de la nivelul IPJ era vacantă, el a fost împuternicit pe această funcție și a preluat inclusiv atribuțiile de inspector șef. În schimb, fotoliul de inspector șef al IPJ Botoșani a fost scos oficial la concurs, iar termenul limită pentru depunerea dosarelor de candidatură a fost data de 9 septembrie. Concursul se va derula pe 10 octombrie și va consta într-un interviu pe subiecte profesionale.
Cazul rămâne, așadar, un adevărat test al modului în care Botoșaniul poate răspunde nu doar la un act de violență brutală, ci și la criza mai profundă a încrederii cetățenilor în cei care ar trebui să îi protejeze.