sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocalReabilitarea școlilor și relocarea elevilor aduc măsuri suplimentare din partea structurilor MAI...

Reabilitarea școlilor și relocarea elevilor aduc măsuri suplimentare din partea structurilor MAI (VIDEO)

Structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne au fost nevoite să ia măsuri suplimentare în vederea asigurării unui mediu sigur pentru elevi. Informația a fost recunoscută oficial astăzi de reprezentanții Inspectoratului de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Agenția Antidrog, pe fondul relocării unor elevi în alte unități de învățământ, din cauza lucrărilor de reabilitare.

„Colaborăm strâns cu Inspectoratul Școlar Județean și ne asigurăm că datele sunt mereu actualizate. Am fost atenți la școlile aflate în reabilitare, iar echipe de polițiști rutieri și de ordine publică sunt alocate pentru a supraveghea zonele unde elevii au fost relocați”, a declarat comisarul șef Daniela Gheorghiescu, care conduce Biroul de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Botoșani. Măsurile de siguranță includ suplimentarea echipajelor de poliție în zonele aglomerate, mai ales că orarul elevilor a fost modificat, ceea ce creează noi provocări în gestionarea fluxului de elevi.

De altfel, odată cu începutul anului școlar, polițiștii, jandarmii și pompierii și-au reluat activitățile pentru a asigura un climat sigur în unitățile de învățământ. Încă din prima zi s-au desfășurat măsuri de ordine publică și fluidizare a traficului rutier și pietonal în proximitatea școlilor. „Am discutat cu elevii, părinții și profesorii, pentru a ne asigura că și în acest an vom colabora eficient pentru siguranța școlară”, a adăugat Daniela Gheorghiescu. De la începutul anului școlar nu s-au raportat incidente care să perturbe liniștea publică în apropierea școlilor. În plus, poliția va continua acțiunile de prevenire a abandonului școlar și a absenteismului, urmând să colaboreze pe această linie inclusiv cu autoritățile publice locale, dar și cu specialiștii din cadrul Direcției generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Verificări și măsuri preventive
Și în acest an școlar, specialiștii ISU Botoșani vor continua acțiunile de îndrumare și control în instituțiile de învățământ, astfel încât eventualele nereguli constatate să fie eliminate. Pe timpul controalelor se va avea în vedere, în principal, asigurarea permanentă a condițiilor de evacuare a persoanelor, dotarea cu stingătoare de incendiu și verificarea periodică a acestora, funcționarea la parametri proiectați a rețelelor de hidranți și a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor, funcționarea iluminatului de securitate pentru evacuare. De asemenea, se vor organiza și exerciții care au ca scop formarea unui comportament preventiv specific tipurilor de risc. „Pentru un plus de siguranță, elevilor le este recomandat să participe la exercițiile de evacuare, deoarece acestea sunt esențiale pentru a fi pregătiți în cazul unui incident real. La fel de important este să cunoască traseele de evacuare. Fiecare elev și profesor trebuie să știe pe unde să iasă în caz de urgență și care sunt locurile de întâlnire stabilite”, a explicat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt în cadrul ISU.

Campanii pentru un mediu școlar sigur
Pe parcursul anului școlar 2024-2025, polițiștii și ceilalți angajați ai structurilor MAI vor desfășura campanii menite să crească gradul de conștientizare privind siguranța școlară. Una dintre aceste campanii este „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”, axată pe prevenirea bullying-ului și a violenței de orice fel în mediul școlar. Și jandarmii au pregătit o campanie cu un mesaj puternic – „Protejează-te pe tine și pe colegii tăi!”. Prima acțiune a avut loc chiar înainte de deschiderea anului școlar, în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță”. Activitățile s-au desfășurat în parcurile din municipiile Botoșani și Dorohoi, precum și în orașul Darabani, unde jandarmii au purtat discuții directe cu elevii din clasele primare și gimnaziale.

Totodată, Poliția va lucra și cu cei de la Agenția Antidrog la prevenirea consumului de substanțe interzise, precum și a implicării elevilor în fapte antisociale.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
13.8 °
12.8 °
70 %
2.1kmh
100 %
vin
14 °
S
22 °
D
5 °
lun
5 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...