Nicoleta Arpinte, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, a reacționat în urma violențelor recente din zona Centrului Vechi. Printr-o postare pe o rețea de socializare, aceasta a criticat ferm lipsa de reacție a autorităților și a încurajat oamenii să se protejeze singuri, inclusiv să își pregătească copiii pentru a face față atacurilor. „Am realizat că suntem pe cont propriu. Vă sfătuiesc să vă apărați singuri și să vă învățați copiii să facă la fel. Suntem cu toții pe cont propriu”, a declarat Nicoleta Arpinte, profund dezamăgită de răspunsul autorităților.
Sprijin pentru autoapărare – spray-uri și electroșocuri
Arpinte a subliniat că cetățenii au dreptul să se apere și să folosească mijloace precum spray-uri cu piper, electroșocuri sau tehnici de autoapărare, dar numai în situații de legitimă apărare. „Sunteți în legitimă apărare dacă folosiți spray-uri, electroșocuri sau mișcări de autoapărare pentru a respinge un atac. Repet: toate metodele acestea sunt permise doar pentru autoapărare, nu pentru atac. Dacă le folosiți în mod nejustificat, deveniți voi agresori și riscați să răspundeți penal.”
Critici dure la adresa autorităților
Declarațiile fostului procuror vin în contextul unei reacții surprinzătoare din partea șefului IPJ Botoșani, care, în loc să condamne agresorii, a sugerat că victima este de vină pentru că se afla pe stradă. „Am fost pur și simplu șocată de afirmațiile șefului IPJ Botoșani! Cum poți să spui că un videoclip cu violențe este un act… artistic? Ce căuta victima pe stradă? Asta vă interesează? Dar ce căutau bandele criminale, de 12-20 de huligani, noapte de noapte pe stradă? Puteau să-l omoare pe acel băiat nevinovat!”, a spus aceasta cu indignare. Cu o experiență de 25 de ani în colaborare cu poliția din Botoșani, Săveni și Dorohoi, Arpinte a lăudat profesionalismul celor cu care a lucrat, dar și-a exprimat consternarea față de actualele declarații ale autorităților. „Am lucrat cu adevărați profesioniști care au tratat victimele cu respect și răufăcătorii cu fermitate. Așa ar trebui să fie atitudinea oamenilor legii!”, a adăugat ea.
Avertisment pentru cetățeni
Nicoleta Arpinte a avertizat, de asemenea, asupra riscurilor legale pe care le implică folosirea necorespunzătoare a mijloacelor de apărare. Ea a subliniat că acestea nu trebuie folosite în locuri publice aglomerate, precum stadioane sau concerte, unde există deja măsuri de siguranță. „Dacă purtați astfel de obiecte în locuri publice aglomerate – localuri, discoteci, stadioane, concerte – riscați să răspundeți penal. În asemenea locuri există deja organe de pază, protecție, poliție sau jandarmi care pot interveni”, a concluzionat fostul procuror.
Agresiune nejustificată
Scandalul a izbucnit după ce în noaptea de 30 spre 31 august un tânăr de 18 ani din Botoșani, elev olimpic, a fost atacat și lovit cu brutalitate, pe Pietonalul Transilvaniei, de un grup de minori. Cazul a fost mediatizat de poliție abia marți, după ce situația s-a viralizat în spațiul virtual și a generat revoltă în rândul botoșănenilor. Atunci, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au venit cu o serie de precizări, dar la scurt timp, Cristian Alexuc, tatăl tânărului agresat pe Pietonalul Transilvaniei din Botoșani, își exprima dezamăgirea față de comunicatul IPJ Botoșani, considerând că informațiile prezentate sunt inexacte și insuficiente.
Declarații controversate
Între timp, însă, comunitatea online a luat foc. Asta în contextul în care șeful Inspectoratului de Poliție Județean, comisarul șef Teodor Costîn, a mai pus gaz pe foc cu o declarație făcută în cadrul unei ședințe organizată de Instituția prefectului. „Un tânăr oricare ar fi el, la ora 1 noaptea doarme. O altă categorie de tineri cu preocupări infracționale nu doarme. Noi trebuie să vedem de ce un tânăr care trebuia să doarmă la ora 1 noaptea, nu dormea la ora 1 noaptea. Pentru că există totuși, părerea mea, un substrat să zic așa, ori a fost la o petrecere, ori a fost la pregătire, la chitară, la mandolină, la ce-o fi fost. Concluzia este, așa cum a fost și în primăvară o situație cu un grup din ăsta de zurbagii, cu sprijinul colegilor de la Jandarmi, în sistem integrat acționăm, vom desfășura niște activități în perioada următoare, dar nu stimulate de acest incident. Noi le desfășurăm în permanență și avem și acțiuni cu efective mărite și razii la nivelul municipiului”, ar fi spus acesta. Prima partea a declarației a avut darul de a aprinde și mai mult spiritele în mediul online, foarte mulți botoșăneni apreciind că șeful poliției ar fi insinuat că la ora 1 noaptea, când a avut loc agresiunea de săptămâna trecută, nimeni nu ar fi trebuit să umble pe străzi.
Demisie cerută șefului IPJ
Declarațiile controversate ale șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani au alimentat și mai mult furia cetățenilor, care au cerut demisia acestuia. Joi, comisarul șef Tudor Costîn și-a cerut scuze publice tânărului agresat, în cadrul unei conferințe de presă, dar a considerat că situația ar fi fost gestionată corect de polițiști. „Sunt profund afectat, ca părinte, de traumele tuturor părților vătămate. Doresc să adresez scuze tânărului agresat, dacă expunerea elementelor specifice misiunii de poliție a generat aprecieri negative”, a declarat acesta. În ceea ce privește ancheta, trei dintre cei 11 minori identificați în urma incidentului sunt considerați suspecți și și-au recunoscut faptele. Au fost audiați conform procedurii de lucru cu minorii și vor fi prezentați la Medicină Legală pe 12 septembrie. Totodată, părinții celor 11 minori au fost amendați cu peste 5.000 de lei pentru neglijență.