Reacția întârziată a poliției din Botoșani, după ce un tânăr de 18 ani a fost desfigurat în bătaie pe un pietonal din centrul orașului, a declanșat un val de nemulțumire în rândul botoșănenilor. Incidentul, petrecut în noaptea de 30 spre 31 august, a scos la iveală atât vulnerabilitățile în asigurarea ordinii publice, cât și lipsa de empatie a autorităților.
După o săptămână de la agresiune, poliția a organizat miercuri seară (n.r. 4 septembrie a.c.) o operațiune masivă în centrul vechi al orașului, la care au participat peste 100 de polițiști, inclusiv trupe speciale. Aceștia au blocat toate căile de acces spre Piața 1 Decembrie 1918, legitimând pe oricine le ieșea în cale. Totuși, intervenția a fost văzută ca o mișcare tardivă, menită mai degrabă să calmeze furia publicului decât să prevină alte incidente.
Declarațiile Poliției, scânteia care a aprins online-ul
Tensiunile au escaladat după ce comisarul șef Teodor Costîn, șeful IPJ Botoșani, a făcut o declarație controversată, în cadrul unei ședințe oficiale. Acesta a afirmat că „Un tânăr oricare ar fi el, la ora 1 noaptea doarme. O altă categorie de tineri cu preocupări infracționale nu doarme. Noi trebuie să vedem de ce un tânăr care trebuia să doarmă la ora 1 noaptea, nu dormea la ora 1 noaptea. Pentru că există totuși, părerea mea, un substrat să zic așa, ori a fost la o petrecere, ori a fost la pregătire, la chitară, la mandolină, la ce-o fi fost”, insinuând că victima nu avea ce căuta pe străzi la acea oră. Aceste cuvinte au stârnit un val de furie pe internet, mulți considerând că poliția încearcă să dea vina pe victimă, în loc să își asume responsabilitatea pentru lipsa de securitate din oraș.
Această remarcă a fost catalogată de mulți botoșăneni drept lipsită de profesionalism și empatie. Gelu Graur, fost polițist și ofițer în misiunile internaționale de menținere a păcii, a reacționat și el destul de dur. „Declarația este total lipsită de profesionalism și empatie. Pentru curiozitatea mea, unde și cui a fost dată?! Întreb ca absolvent de Academie de Poliție, unde ne învățau altceva decât asemenea reacții”, a punctat acesta.
Un alt locuitor a subliniat sarcastic că „șeful poliției ne sugerează să stăm închiși în casă, să nu ieșim la ore târzii pe străzi, pentru că burtoșii din MAI sunt prea comozi și ocupați prin birouri ca să patruleze pe străzile orașului.”
Victima și familia, nemulțumite de reacția autorităților
Scandalul a izbucnit după ce un elev olimpic, fiul unui om de afaceri local, a fost atacat de un grup de minori în timp ce se plimba pe Pietonalul Transilvaniei. Inițial, poliția nu a mediatizat cazul, iar abia marți, după ce incidentul a devenit viral, autoritățile au emis un comunicat în care confirmau identificarea a 12 minori implicați în zonă în noaptea atacului.
Cristian Alexuc, tatăl victimei, a criticat dur comunicatul IPJ Botoșani, considerându-l „simplist și nerelevant pentru gravitatea situației.” El a susținut că fiul său a fost atacat de un grup mult mai mare, iar incidentul ar trebui încadrat ca tâlhărie, nu doar ca lovire sau alte violențe. „Fiul meu a primit prima lovitură din spate, fără nicio provocare,” a spus Alexuc, solicitând o revizuire a anchetei și a informațiilor publicate.
În timp ce poliția încearcă să calmeze situația, reacțiile întârziate și declarațiile neinspirate continuă să alimenteze furia comunității. Locuitorii din Botoșani cer răspunsuri clare și acțiuni concrete, în loc de scuze și operațiuni de fațadă.