duminică, septembrie 15, 2024
AcasăLocalVoluntariatul în declin. Tinerii pierd interesul pentru implicare

Voluntariatul în declin. Tinerii pierd interesul pentru implicare

În România, o persoană din zece s-a implicat anul trecut în activități de voluntariat, potrivit World Giving Index. În clasament, țara noastră se află înainte de Polonia, Croația și Grecia, dar, ocupăm locul 121 din 142 de țări incluse în această statistică. În procente, doar 4% în 2022 și 3,2% în 2019 dintre români s-au implicat în activități ce au ca scop ajutorarea celor din jur. 

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

,,Voluntariatul îți aduce niște calități și abilități pe termen lung și în timp”

Ioana Matfeev este de 13 ani coordonatoarea redacției Buzz, o organizaţie care vine în sprijinul copiilor pasionaţi de jurnalism. De-a lungul anilor, redacția a avut și un centru de voluntariat care a luat naștere în 2019. Scopul grupului de voluntariat era acela de a le oferi copiilor care crescuseră la Buzz o noua „jucarie”, după cum spune coordonatoarea lui. Ioana povestește că până când aceștia au plecat la facultate lucrurile au funcționat foarte bine.

Au avut loc evenimente și proiecte atât individuale, cât și în parteneriat, toate acestea fiind organizate chiar de voluntari. Printre evenimentele organizate se numără „Strada nu e scrumieră”, concursul de pictat cu cafea, acțiuni caritabile, strânsul de cărți pentru o bibliotecă.

În ceea ce privește voluntariatul propus direct tinerilor, Ioana Matfeev spune că față de acum opt sau zece ani, interesul tinerilor în activitățile de voluntariat a scăzut.  ,,Voluntariatul îți aduce niște calități și abilități pe termen lung și în timp. Mă gândesc și la bursele de merit care se dau acum cu mult mai multă ușurință, nu mai văd la fel dificultatea de a câștiga financiar, de pe margine pare că li se pare facil să câștige. Poate pentru că au și simt că știu… Cred că răspunsul e undeva pe aici”, a declarat aceasta.

„Prin aceste activități trezim empatia oamenilor”

Conform reprezentanților Inspectoratului Teritorial de muncă Botoșani, la data de 23 august 2024, în cadrul instituţiei erau înregistrate 3908 persoane cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani care lucrează în Botoșani. De asemenea, aceștia au mai menționat că nu fac obiectul declarării în registru unele categorii de lucrători, care sunt, însă, evidenţiate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În cea de a doua categorie se regăsesc funcţionarii publici, militarii, personalul din justiţie, etc.

Mihnea Lăcătușu este din Botoșani și, chiar dacă este adolescent, a avut până acum două ONG-uri. A început să simtă lipsa de implicare din partea tinerilor acum un an și câteva luni, considerând că este o decădere bruscă în ceea ce privește implicarea tinerilor în voluntariat.

,,Atât elevii, cât și profesorii, dar și părinții trebuie să înțeleagă că aceste activități nu sunt o muncă neplătită sau o muncă de <fraieri>, ci reprezintă oportunități pentru elevi prin care pot să se dezvolte și să ajungă la un nivel la care nici ei nu au crezut că pot ajunge. Totodată, prin aceste activități trezim empatia oamenilor, dar realizăm și prietenii strânse și durabile, atât în orașul nostru, dar și pe plan național și internațional”, a declarat Mihnea. În prezent, acesta a intrat într-o pauză cu asociația lui din cauza lipsei de resursă umană. Acesta nu a renunțat în a se implica în viața comunității botoșănene, realizând diverse activități prin intermediul altor ONG-uri, dar impactul nu este la fel de mare ca în anii din urmă.

,,Se simte lipsa de interes a tinerilor”

Ioana Matfeev simte lipsa de interes a tinerilor despre care vorbește și Mihnea.

,,Se simte lipsa de interes a tinerilor prin faptul că se înscriu în redacție, stau o perioadă de 2-3 săptămâni, rar, o lună, și apoi pleacă chiar dacă activitățile noastre nu presupun doar jurnalism. Am discutat și cu alti formatori de tineret din Botoșani și mulți au aceeași părere. Multi se plâng ori de lipsa de răbdare, ori interesul scăzut pentru muncă”, a spus aceasta.

Voluntariatul și școala

,,Voluntariatul este perceput doar ca o activitate pentru obținerea unei diplome, nu ca ceva care te poate dezvolta ca om sau care să îți poate aduce un plus în dezvoltarea personală”, a declarat Mihnea care este în acest domeniu de trei ani. Acesta crede că un lucru care ar putea ajuta la creșterea implicării tinerilor în activități de voluntariat este susținerea, încurajarea pe care o pot primi din partea profesorilor.

,,Mulți elevi nu se implică din frica de a nu deveni <ținta profesorilor>, deoarece în sistemul de învățământ din România, acțiunile de voluntariat nu sunt promovate suficient de profesori, ceea ce duce la formarea a două tabere în cancelaria profesorală”, a adăugat Mihnea.

În ceea ce privește importanța scolii în acțiunile de voluntariat, în același sentiment cu Mihnea este și Ioana. ,,Și școala are un rol în acest demers. Dacă îi ținem pe copii doar într-o competiție continuă de cine ia note mai mari la olimpiadă, cine termina cu 10, nu cred că e cel mai fericit mod de a ne forma adulții de calitate de mâine. Cred că e nevoie să ne învățăm tinerii să fie empatici, să zâmbească, să fie sensibili, să râdă, să înțeleagă că au de învățat toată viața și că orice întâlnire le poate aduce ceva nou pentru mintea și sufletul lor, că implicarea, devotamentul și  dăruirea sunt lucruri care ne ajută să construim împreunăm. Mă doare deja că văd multa dezbinare, delăsare, indiferență”, a spus Ioana.

„Fără implicarea ONG-urilor, lumea ar scăpa de sub control”

Mihnea descrie situația dintre școală și voluntariat ca două tabere: prima care este reprezentată de profesorii mai tineri sau care înțeleg cu adevărat importanța voluntariatului și promovează așa ceva și cea de-a doua tabără din care fac parte cadrele didactice care critică persoanele voluntare deoarece nu își dedică timpul studiului. ,,Este important ca toți să înțeleagă că fără implicarea ONG-urilor, lumea ar scăpa de sub control, deoarece în multe cazuri doar asociațiile sunt cele care cu adevărat militează pentru drepturile tuturor și care încearcă să găsească soluțiile reale ale problemelor cu care se confrunta societatea. Să nu uitam ca un ONG a reușit să construiască un spital”, a mai declarat tânărul.

Mihnea susține faptul că implicarea tinerilor este crucială în orice domeniu și, o dată cu aceasta, vor vedea schimbări pozitive, atât în mentalitatea lor, cât și în dezvoltarea lor personală.

 – Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
câțiva nori
15.6 ° C
16.6 °
15.5 °
76 %
1.9kmh
21 %
Dum
20 °
lun
16 °
mar
23 °
mie
19 °
joi
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă e să ne luăm după semnele locuitorilor din zonă, mai vine o perioadă cu vreme caldă.

EDITORIAL

E prima dată când niciunul din candidații la prezidențiale nu vorbește cu mine. Nimic. Ca și cum am dispărut brusc din segmentul de public...

EPIGRAMA ZILEI

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...