Din septembrie, elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore. Profesorii nu mai sunt obligați să le permită accesul cu fuste scurte, decolteuri adânci și pantaloni rupți.
„Sunt niște modificări legislative cu care începem anul școlar 2024 – 2025. Nu trebuie să le privim cu multe semne de întrebare. Sunt convins că vor fi aplicate la nivelul fiecărei unități de învățământ, conform legislației în vigoare și fără a face abuzuri. Nu trebuie să ne facem probleme despre introducerea unor standarde în ceea ce privește îmbrăcămintea pentru că este o formă de normalitate să avem o ținută decentă într-o instituție de învățământ, valabil atât pentru elevi, cât și pentru angajații din sistem”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al ISJ Botoșani.
Telefoanele mobile vor fi interzise, la rândul lor, în timpul orelor. „Se pune foarte mare accent pe telefoanele mobile la clasă, interzicerea lor și eventual folosirea doar cu acceptul profesorului și în interesul disciplinei. Este o chestiune foarte importantă, vedem și noi adulții, având un dispozitiv lângă noi suntem mereu tentați să ne uităm la el. Este o măsură benefică”, a spus inspectorul școlar general.
„Acel elev poate fi scos din clasă”
Și renumita sală de detenție este introdusă oficial în școlile din România prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie anul acesta.
„Acea cameră de detenție, care sună foarte rece, dar dincolo de toate, până în acest moment, nu puteai scoate un copil de la oră dacă deranja. Practic, s-a avut în vedere că dacă alți elevi din clasă vor să își desfășoare activitatea în bune condiții și unul deranjează ora mai mult decât fi permis, acel elev poate fi scos din clasă și dus într-un spațiu prietenos în care el să își poată desfășura o altă activitate educativă. Aici mă refer la a citi o carte, a-și face temele pentru o altă disciplină”, a precizat Bogdan Suruciuc.
Fiecare școală își va organiza, însă, spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele.
„Fiecare unitate de învățământ va stabili, conform legislației, dacă înființează acea cameră de detenție, unde o înființează, cine va supraveghea acel elev care este scos temporal de la oră. Bineînțeles, scoaterea de la oră presupune și supravegherea lui, nu îl scot din clasă și îl trimit în curtea școlii, nu asta e ideea”, a mai adăugat acesta.
Notă la purtare la finalul fiecărui modul
Totodată, elevii vor primi câte o notă la purtare după fiecare modul încheiat, nu una singură, la final de an școlar, așa cum se întâmplă acum. „La fiecare sfârșit de modul apare media la purtare, un lucru benefic”, a declarat inspectorul școlar Bogdan Suruciuc.