joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalȘantierul de la Muzeul de Istorie, la jumătatea drumului. Provocările abia încep...

Șantierul de la Muzeul de Istorie, la jumătatea drumului. Provocările abia încep (VIDEO)

Reabilitarea Muzeului Județean de Istorie Botoșani, un proiect de aproape 5 milioane de euro (n.r. – finanțat de Compania Națională de Investiții), se află la jumătatea drumului, dar provocările nu lipsesc. În ciuda eforturilor constructorului Smeogal Construct SRL și a optimismului autorităților, lucrările sunt complexe, iar termenul final rămâne incert.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Progres și provocări
Vineri, reprezentanții Consiliului Județean Botoșani au organizat o vizită pe șantierul muzeului, unde lucrările au ajuns la un stadiu de 60-65%. Cu toate acestea, în ciuda cifrelor optimiste, situația din teren arată că mai e mult de muncă, mai ales în ceea ce privește restaurarea componentelor artistice, un proces migălos ce include o muncă extrem minuțioasă. „Sigur, ne dorim să predăm mai repede lucrările, dar urmează o etapă foarte importantă ce presupune restaurarea componentei artistice. Asta înseamnă pictură, candelabrul din sala oglinzilor, tot ce înseamnă stucaturi și ornamente”, a recunoscut Ovidiu Luca, directorul tehnic al Smeogal Construct SRL Iași.

Structura de rezistență a clădirii a fost îmbunătățită

Pentru a fi mai ușor de urmărit stadiul lucrărilor, constructorul a realizat câte o planșă pentru fiecare nivel. Proiectul de reabilitare presupune lucrări de amploare care se vor întinde pe o perioadă de 36 de luni. Au fost consolidate fundația și pereții de piatră de la demisol prin injectarea în masa zidăriei de mortar fluid, au fost consolidați și șpaleții cu bolți de la demisol. Se intervine pentru refacerea tencuielii, după care urmează finisajele cu elementele decorative, dar și refacerea asterialei din acoperiș și înlocuirea învelitorii din tablă. De asemenea, pardoseala dintre nivele, realizată pe o structură din lemn, a fost întărită prin montarea unor grinzi suplimentare, care au îmbunătățit inclusiv structura de rezistență a clădirii. În plus, în mansardă au fost executate lucrările de zidărie pentru realizarea spațiului administrativ. Totodată, a fost realizat centura din beton care face legătura dintre corpul clădirii și mansardă, a fost amenajată casa celor două lifturi, s-au realizat și scările suplimentare de acces către mansardă. Urmează refacerea pardoselii de la intrarea în clădire, care presupune înlocuirea porțiunilor crăpate din structura de marmură, reabilitarea vitraliului, etc.

Transformări majore pentru muzeu
Când va fi finalizată reabilitarea, Muzeul Județean de Istorie va avea 23 de săli de expunere, față de cele 17 existente înainte, și va oferi facilități moderne precum ateliere creative și săli multimedia. De asemenea, spațiul administrativ va fi mutat în mansardă, iar accesul vizitatorilor și al personalului va fi separat, pentru a spori eficiența și confortul.

Istorie bogată, viitor incert
Clădirea muzeului, construită la începutul secolului XX după planurile renumitului arhitect Petre Antonescu, a fost inițial Palatul Administrativ al județului. De-a lungul anilor, a adăpostit diverse instituții, iar din 1977 a devenit muzeu. De atunci, clădirea nu a mai cunoscut lucrări de refacere de o asemenea amploare. Deși clădirea a fost realizată cu materiale și tehnici de calitate, ceea ce i-a asigurat o durabilitate remarcabilă, reabilitarea actuală se confruntă cu provocările inerente lucrărilor de restaurare. „Structura este impresionant de solidă, având în vedere că are peste 100 de ani. Nu am întâmpinat probleme majore cu zidăria,” a subliniat Luca. Totuși, creșterea prețurilor materialelor de construcție ar putea duce la majorarea costurilor finale.

Un proiect care leagă trecutul și viitorul
Pe lângă dificultățile tehnice, proiectul este o provocare și din perspectiva termenelor. Deși constructorii și-au exprimat dorința de a finaliza lucrările înainte de termen, rămâne de văzut dacă acest lucru va fi posibil. De altfel, finalizarea reabilitării depinde de multiple variabile, iar drumul până la redeschiderea completă este încă lung.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
15.6 ° C
15.6 °
14.2 °
45 %
1.7kmh
100 %
joi
16 °
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...