vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocalInfecții cu virusul West Nile la Botoșani. Donarea de sânge este suspendată

Infecții cu virusul West Nile la Botoșani. Donarea de sânge este suspendată

Situaţie fără precedent în judeţul Botoşani. Mai bine de un sfert de populaţia judeţului are interzis la donare de sânge, după descoperirea a două cazuri de West Nile.

Astfel, conform metodologiei în vigoare, botoşănenii care locuiesc în municipiul Botoşani, dar şi în comuna Curteşti, nu au voie să doneze sânge. Aceştia nu pot fi acceptați la donare o perioadă din cauza apariției infecțiilor cu virusul West Nile.
Un bărbat de 60 de ani, din Curtești, și unul de 65 de ani, din municipiul Botoșani, s-au infectat cu virusul West Nile, boală cauzată de înțepătură de țânțari. Specialistii menționează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.
Potrivit reprezentanților Centrului de Transfuzie Sanguină Botoșani, „din cauza situației epidemiologice existente, infecția cu virusul West Nile în județul Botoșani, informăm potențialii donatori de sânge din municipiul Botoșani că nu pot fi acceptați la donare pe toată perioada de supraveghere a infecției cu virusul West Nile”.
Circa 80% din persoanele infectate nu prezinta simptome, insa in cazul in care identificati semnele si simptomele de mai jos, specialistii in sanatate publica ai Ministerului Sanatatii va recomanda sa va prezentati la eel mai apropiat cabinet medical: febra, durere de cap intensa, dureri musculare, varsaturi, eruptii cutanatei n cazurile severe, complicate, care afecteaza eel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afectiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renala cronica), pot apare si alte simptome: rigiditate a gatului, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala, slabiciune musculara.
Pentru a preveni îmbolnavirile prin boli transmise prin tantari se recomanda populatiei: evitarea expunerii la întepaturi de tantar intre apusul de soare si zorii zilei cand tantarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu maneci lungi, pantaloni lungi si sosete in aceasta perioada, evitarea parrunderii tantarilor in case prin inchiderea usilor si a ferestrelor sau prin punerea de plase la usi si ferestre.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
14 ° C
15.6 °
13.9 °
61 %
2.3kmh
12 %
vin
16 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...